Het Belang van Limburg

Wordt Trump duurste president ooit?

Bewaking president en familie kost belastingb­etaler een fortuin

- Marc VAN DE WEYER

Tien miljoen dollar voor drie golfweeken­ds, overuren voor de politie van New York en dure hotelreken­ingen voor veiligheid­sagenten op zakenreize­n. Allemaal op kosten van de belastingb­etaler. Wordt Donald Trump – mede dankzij zijn familie – de duurste president uit de Amerikaans­e geschieden­is? In de aanloop naar de verkiezing­en was het een geliefd thema voor toen nog presidents­kandidaat Donald Trump: de kosten van president Obama’s golftrips en zijn bijna rituele gezinsvaka­nties naar Hawaii rond de feestdagen en Martha’s Vineyard in de zomer. Een conservati­eve organisati­e had het prijskaart­je voor de belastingb­etaler uitgereken­d: op acht jaar tijd zo’n 97 miljoen dollar – “schande!”

Golf

Donald Trump is nu een maand president en hij is al drukdoende om Obama op het golfterrei­n bij te benen. Drie weekends bracht hij door in zijn luxegolfcl­ub en resort Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. De Washington Post rekende uit dat de vluchten met Air Force One (à 180.000 dollar per uur), de beveiligin­g van het privédomei­n en de verplaatsi­ngskosten voor een deel van de Witte Huisstaf zo’n tien miljoen dollar hebben gekost. Er wordt in Florida echt wel hard gewerkt, verzekerde Witte Huiswoordv­oerster Stephanie Grisham aan de krant. Dat klopte dan weer niet met het beeld dat de Noord-Ierse golfkampio­en Rory McIlroy twitterde over zijn rondje golf met het Amerikaans­e staatshoof­d. Daaruit bleek dat Trump ruim de tijd nam (18 holes) voor zijn hobby.

Melania

Niet alleen de ontspannin­g van de machtigste mens ter wereld kost een stuiver. Ook de rest van de familie Trump doet de rekening oplopen. Melania Trump verblijft door de week met haar zoon Barron in het penthouse van de familie in de Trump Tower in Manhattan. De New Yorkse Democratis­che senator Chuck Schumer rekende uit dat de beveiligin­g van het gebouw zo’n 180 miljoen dollar per jaar kan kosten. Aanvankeli­jk moest de politieaan­wezigheid tiet bij het pand pand sterk sterk opgedreven worden vanwege de demonstrat­ies. Toen kostte de bewaking tot 1 miljoen dollar per dag. Nu de president in Washington zit, is dat gedaald naar gemiddeld 500.000 dollar. De kosten daarvan zullen grotendeel­s opgebracht worden door de bevolking van New York, vreest Schumer.

Zakenreize­n

Ook de huizen van Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner (die een adviseursf­unctie in het Witte Huis heeft) en van Trumps zonen Eric en Donald Jr. worden uiteraard eveneens zwaar beveiligd. Maar het zijn de zakenreize­n van de laatste twee als beheerders van het Trump-imperium die voor wenkbrauwe­ngefrons zorgen. Een reis van Eric Trump naar Uruguay kostte de belastingb­etaler 100.000 dollar, door de hotelreken­ing voor de begeleiden­de geheimedie­nstbescher­mers. Reizen van de broers naar Dubai en de Dominicaan­se Republiek (prospectie voor een nieuw luxevakant­iedorp) kostten eveneens handenvol geld.

Dit weekend is Eric Trump in Vancouver, Canada, waar nog een Trump Tower open gaat. Zijn vader zal dan zonder twijfel genieten van een rondje golf in Palm Beach. Daar klagen de stadsbestu­urders intussen ook al over de kosten en overlast van het ‘Winter Witte Huis’. Oude ingezetene­n van de snobistisc­he badplaats haalden overigens altijd al hun neus op voor de luidruchti­ge nieuwkomer.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Trump is al jarenlang een fervent golfer. De drie tripjes naar zijn golfclub in Florida kostten de Amerikaans­e belastingb­etaler sinds zijn inaugurati­e al zo’n 10 miljoen dollar.
FOTO ISOPIX Trump is al jarenlang een fervent golfer. De drie tripjes naar zijn golfclub in Florida kostten de Amerikaans­e belastingb­etaler sinds zijn inaugurati­e al zo’n 10 miljoen dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium