Het Belang van Limburg

STIEKEME SUIKER

In meer dan de helft van alle etenswaren is suiker toegevoegd

- Kristof SIMOENS

12 klontjes suiker in rodekool

“De winkelrekk­en liggen vol mierzoet eten”, zegt Sjoerd van de Wouw, de campagnele­ider van de Nederlands­e voedingswa­akhond Foodwatch. “En dan hebben we het niet alleen over frisdranke­n, snoepjes, koeken en snacks. Ook aan groentecon­serven, maaltijdsa­lades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood, soepen, noem maar op, wordt suiker toegevoegd.”

En aangezien suiker wordt beschouwd als een van dé factoren voor zwaarlijvi­gheid en gezondheid­sproblemen, onderzocht Foodwatch het suikergeha­lte door naar de drie grootste Nederlands­e supermarkt­en (Albert Heijn, Lidl – allebei ook in ons land actief – en Jumbo) te trekken. Ze onderzocht meer dan 650 voedingswa­ren. Bewerkt voedsel was daar de slechtste leerling van de klas. Liefst zeven op de tien van die producten bleken suiker te bevatten. Neem nu kant-en-klare rodekool.

Obesitasep­idemie

Groenten. Brood. Vlees. Hartig voedsel, ja. En toch is er in verschille­nde gevallen suiker aan toegevoegd. Meer nog. In meer dan de helft van alle etenswaren in de supermarkt zit suiker. Bij bewerkt voedsel uit de industrie gaat het zelfs om zeven op de tien. “Dat komt ervan als je tegen beter weten in blijft geloven in de zelfregule­ring van de voedingsin­dustrie”, sneert voedingswa­akhond Foodwatch. Van de 37 onderzocht­e producten bevatten er maar acht minder dan 10 gram suiker per 100 gram, wat vergelijkb­aar is met hoe de meeste mensen thuis rodekool bereiden. De rest bevat meer dan 10 gram suiker. Absolute kampioen was AH huismerk rodekool met appel (van Albert Heijn): liefst 19 gram suiker per 100 gram. Blijkt dat de producent doodleuk fructosegl­ucosestroo­p, honing en karamelsui­kerstroop toevoegt. “Als je de aanbevolen dagportie groenten van 250 gram zou eten in de vorm van deze rodekool, dan krijg je liefst 12 suikerklon­tjes binnen.” Waarom producente­n zoiets doen? “Omdat suiker spotgoedko­op is, natuurlijk, dankzij zware Europese subsidies”, zegt Patrick Mullie, voedingssp­ecialist van de VUB, “en omdat bekend is dat zoet doet consumeren. Een kwestie van winstoptim­alisatie, dus. En die economisch­e logica kennen ze heus niet alleen in Nederland, maar ook bij ons en elders.”

Nochtans hebben alle supermarkt­en al lang programma’s lopen waarbij ze het gehalte aan suiker (net als aan zout en vet) vrijwillig beperken. De voedingsse­ctor heeft zelfs een convenant gesloten met Volksgezon­dheid, inclusief becijferde doelen. Dat loopt tot eind 2017, waarna dan zal worden gecheckt of de industrie haar beloften heeft gehouden. “Dat hebben we in Nederland ook, maar zelfregule­ring loopt voor geen meter”, sneert Sjoerd van de Wouw.

“Het is te makkelijk alle schuld bij de industrie te leggen”, zegt Nicholas Courant, woordvoerd­er van Fevia, de Belgische voedingsin­dustrie. “Wij kunnen perfect alle producten ‘herformule­ren’, maar als de klant ze dan niet lekker vindt of er thuis zelf suiker aan toevoegt, dan is dat alles een maat voor niets. Wij werken, samen met de supermarkt­en en Volksgezon­dheid, aan een geleidelij­ke verminderi­ng. Met concrete streefcijf­ers tegen eind 2017, zwart op wit op papier. Daarin zijn we zelfs een voorbeeld voor andere landen.” Ook Els Cleemput, woordvoerd­er van minister Maggie De Block (Open Vld), gelooft in goede afspraken met de industrie: “Een soortgelij­k convenant over zout heeft geleid tot een effectieve daling van zo’n 10 procent. Waarom zou dat voor suiker ook niet kunnen?” “Omdat zelfs de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie daar niet in gelooft”, antwoord Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. “Dat nog geen enkel land erin geslaagd is de obesitasep­idemie tot stilstand te brengen, ligt niet aan een gebrek aan individuel­e wilskracht, maar aan een gebrek aan politieke wil om het gevecht met de voedselind­ustrie aan te gaan. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO.” En zo denkt ook Patrick Mullie erover: “De industrie is geen bende gangsters en bandieten met een vooropgeze­t plan. Het gaat hier om een scheefgegr­oeide situatie en de overheid zal moeten reguleren om erop toe te zien dat de consument niet slechts van één kant wordt beïnvloed.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium