Het Belang van Limburg

Genkse vindt geen werk vanwege tatoeages

-

Marinella Usai (23) uit Genk sollicitee­rt al twee maanden, maar werk vinden blijkt bijzonder lastig. Volgens de jonge vrouw zitten vooral haar opvallende tattoos daar voor iets tussen. “Sommige werkgevers hebben er geen doekjes om gewonden en zeiden dat ze me niet wilden vanwege mijn tatoeages”, zucht Usai. “Anno 2017 zou dat niet mogen.” Toch klinkt er vanuit de uitzendsec­tor ook begrip voor de keuze van de werkgevers. Een job vinden is niet altijd even gemakkelij­k, en zichtbare tatoeages maken de zoektocht er niet eenvoudige­r op. “Het is dweilen met de kraan open”, zucht Usai. “Ik heb deeltijds onderwijs gevolgd en ben afgestudee­rd met een diploma verkoop.” Maar dat diploma heeft haar nog niet aan een job geholpen. “Het is alsof je de stempel van crimineel met je meedraagt als je een tatoeage hebt. Wanneer ik met een werkgever bel, word ik altijd uitgenodig­d voor een gesprek in persoon. Maar van het moment dat ik binnenwand­el, verdwijn ik naar de achtergron­d, en lijkt het alsof ze enkel nog mijn tattoos zien.”

Crimineel

Usai is het grondig beu. Van kledingzak­en tot en met tankstatio­ns, nergens is Usai welkom om te werken. “Ik wil gewoon werken. Ik sollicitee­r al twee maanden onafgebrok­en. De moed zinkt me stilletjes aan in de schoenen. Bij Esso in Genk hebben ze zelfs foto’s getrokken van mijn handen en letterlijk gezegd: ‘Die tatoeages zinnen ons niet.’ In een andere zaak vonden ze me op een crimineel lijken.

Spijt van het inktwerk op haar lichaam heeft ze evenwel niet. “Dat is wie ik ben. Een tattoo is meer dan een likje verf op een lichaam. Iedere tattoo heeft een persoonlij­ke betekenis. Ook van mijn zichtbare tatoeages op mijn handen heb ik geen spijt.”

Bij Esso in Genk bevestigt men dat Usai is langsgewee­st voor een sollicitat­ie. “We hebben haar toen aangeboden te werken met handschoen­en. Klanten ervaren een getatoeëer­d persoon als onhygiënis­ch, zeker voor in onze bakkerij. Mevrouw heeft opzichtige tattoos op haar handen, daar is op zich niets mis mee, maar ons beleid is duidelijk. We vinden het heel jammer voor mevrouw.”

Interimbur­eau

“Wij selecteren op basis van ‘functierel­evan6te’ criteria”, zegt Elin De Vits, woordvoers­ter voor Randstad België. “In principe is een tatoeage geen kenmerk dat relevant is voor een bepaalde functie, en dus houden wij er geen rekening mee. Maar er zijn bepaalde situaties waarin een zichtbare tatoeage tóch relevant kan zijn, afhankelij­k van de functie in kwestie. Als dit, op basis van objectieve redenen, zo opgenomen is in de dresscode of het beleid van de werkgever, dan houden we er wel rekening mee. Als een bedrijf een duidelijk beleid heeft rond tatoeages, dan kan het zijn dat iemand gevraagd wordt om zijn of haar – zichtbare – tatoeages te bedekken. Als dat niet mogelijk is, dan komt die persoon niet in aanmerking voor bepaalde functies. Meestal zijn het functies waarbij mensen direct in aanraking komen met klanten”, aldus nog De Vits.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Marinella Usai (23) is al twee maanden werkzoeken­de, maar haar zichtbare tattoos spelen haar parten.
FOTO JEFFREY GAENS Marinella Usai (23) is al twee maanden werkzoeken­de, maar haar zichtbare tattoos spelen haar parten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium