Het Belang van Limburg

“Wij zoeken ondernemen­de mensen”

-

“Wij kijken bij sollicitat­ies niet enkel naar de opleiding die de kandidaat genoten heeft. We kijken nog eerder naar de activiteit­en buiten de scholing, zoals jeugdwerki­ng of vrijwillig­erswerk. We zoeken op die manier naar mensen die zin voor initiatief tonen en ondernemer­schap aan de dag leggen. Met dat soort medewerker­s is H.Essers groot geworden.” Dat heeft CEO Gert Bervoets gisteren voor de klas gezegd in het Genkse Onze-Lieve-Vrouwlyceu­m. Bervoets sprak er samen met vijf andere Limburgse CEO’s en bedrijfsle­iders (Ben Spaas van Spaas Kaarsen, Gert Heylen van Aperam, Dirk Borghs van Datwyler, Johan De Boeck van Nitto en Eric Raedts van Sappi) in het kader van de actie ‘Ondernemer­s voor de Klas’ van Vlajo en VKW Limburg. Met dit initiatief willen de organisato­ren het ondernemer­schap bij jongeren aanzwengel­en. In totaal worden met ‘Ondernemer­s voor de Klas’ ruim 13.000 jongeren bereikt.

Studentenc­lub

Gert Bervoets studeerde zelf voor handelsing­enieur aan de toenmalige Hogeschool-Universite­it Brussel (HUB) en was actief in de Noord-Limburgse studentenc­lub Heidebloem. “Op een grote voedingsbe­urs in de VS brachten wij ‘Belgische chocolade zonder suiker’ aan de man. Dat was een schot in de roos. Even later stond de multinatio­nal Nestlé bij mij aan de deur om mij een job aan te bieven bieden”, getuigt Bervoets. Zeven jaar later trok Noël Essers hem hem aan de mouw om het management ageken. bij H.Essers te versterken. Bervoets zag dat wel zitten n en en mocht meteen in de regio Antuwe Antwerpen vanaf nul een nieuwe vestiging op poten zetten.

Muur

“Ik ben toen verschille­nde keren eren met mijn gezicht tegen de muur uur gelopen, en heb daar vooral veel uit geleerd”, getuigt Bervoets. “Tegenslage­n kom je altijd tegen.”

Wat Bervoets vooral aantrok bij H.Essers is de grote mate van vrijheid en verantwoor­delijkheid die hij er kreeg. “Heel anders dan bij het zwaar gestructur­eerde Nestlé, waar je zowat ieder kwartaal je cijfers moest kunnen voorleggen. Het familiebed­rijf H.Essers biedt het voordeel dat je korte beslissing­slijnen kan combineren met denken op lange termijn.” Sinds 2013 is hij CEO bij H.Essers, goed voor 5.500 medewerker­s wereldwijd en een omzet van zo’n 590 miljoen euro (2016).

Zakenman en ondernemer

Een ondernemer is voor Bervoets ook niet hetzelfde als een zakenman. “Een zakenman koopt een meloen voor 1 euro, en weet die te verkopen voor 1,5 euro. Een ondernemer koopt een meloen voor 1 euro, maakt er een fantastisc­he cocktail van en verkoopt die voor 5 euro. Dàt is pas toegevoegd­e waarde creëren.” ren.

 ?? Foto WK ?? Gert Bervoets
Foto WK Gert Bervoets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium