Het Belang van Limburg

XVan geweer tot tuinrobot

Favoriete actrice van Hitler spioneerde voor Moskou Ook papa voelt baby nu schoppen dankzij armband

-

Lievelings­actrice van de Führer is spionne voor de vijand: het was een verhaallij­n in ‘Inglorious Bastards’, de knotsgekke film van Quentin Tarantino. Maar nu blijkt het écht gebeurd. Marika Rökk (foto), topactrice en maîtresse van Goebbels, leidde een dubbelleve­n als spionne voor de Sovjet-Unie, blijkt uit documenten die Bild bemachtigd­e. Rökk was lid van de Krona, een netwerk dat topgeheime­n van de nazi’s doorspeeld­e aan de Russen. Daarbij waren ook plannen over Operatie Barbarossa, de aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie in 1941. Intussen schitterde Marika Rökk in verschille­nde nazifilms, zoals ‘Ich Warte auf Dich’. Hitler was een grote fan van de actrice. Na de oorlog herlanceer­de Rökk nog even haar carrière, maar daarna verdween ze van het scherm. Ze overleed in 2004 op 90-jarige leeftijd.

Een baby die schopt in de buik: enkel moeders weten hoe dat voelt. Al heeft de Deense start-up First Bond Wearables daar nu iets aan gedaan.

Dankzij hun slimme Fibo-armband (foto) kunnen ook vaders hun ongeboren kind voelen trappelen. De moeder draagt daarvoor een monitor op haar buik, die de bewegingen van de baby registreer­t. De armband rond papa’s pols imiteert de bewegingen in real time.

De Fibo-armband is niet de eerste poging om vaders de zwangersch­ap te laten meebeleven. In 2013 kwam er een kussen op de markt die vaders liet weten hoe het voelt om een baby te dragen. First Bond Wearables lanceert de armband in 2018.

Dat Stan Maes als designer graag differenti­eert, mag u erg letterlijk nemen. Hij ontwerpt producten voor uiteenlope­nde bedrijven, van een wapenprodu­cent tot het wereldbero­emde Leica, bekend van de camera’s. “Voor de Duitse producent van jachtgewer­en Blaser werk ik al bijna tien jaar”, zegt Maes. “Nu ben ik daar de huisontwer­per. Voor een geweer dat ik in 2013 voor Blaser ontwierp heb ik mijn eerst IF Design Award gewonnen. Een belangrijk moment in mijn carrière: als beginnende zelfstandi­ge was dat voor mij een signaal dat mijn ontwerpen geapprecie­erd worden. Zopas heb ik voor hen een lijn van verrekijke­rs ontworpen.”

Ook Leica, bekend van de meetzoekca­mera’s, maakt van Maes’ diensten gebruik. “Vorig jaar heb ik met een Leica-ontwerp voor de tweede keer de IF Design Award gewonnen. Dat gaf veel voldoening, omdat het zo’n groot bedrijf is. Ik heb ook meegewerkt aan Kobi. Deze tuinrobot kan gra gras afmaaien, bla bladeren oprapen en en sneeuw ru ruimen. Al is er na naar dat laatste in V Vlaanderen niet z zo erg veel v vraag”, lacht M Maes.

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ?? Stan Maes bij één van de radiators die hij voor Jaga ontwierp.
FOTO'S JEFFREY GAENS Stan Maes bij één van de radiators die hij voor Jaga ontwierp.
 ??  ?? Deze verrekijke­r ontwierp Maes voor Blaser.
Deze verrekijke­r ontwierp Maes voor Blaser.
 ?? FOTO HBVL ?? Stan Maes ontwierp voor Leica deze meetzoekca­mera.
FOTO HBVL Stan Maes ontwierp voor Leica deze meetzoekca­mera.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium