Het Belang van Limburg

“In december vroeg al iemand om mijn ontslag”

Geëmotione­erde Stijn Stijnen trapt niet na na ontslag

- Roger COX/Frederik BAETEN

“Het verhaal Sporting Hasselt eindigt hier voor mij.” Een zichtbaar geëmotione­erde, maar tegelijk serene Stijn Stijnen heeft gereageerd op zijn ontslag als trainer en sportief directeur. Geen vuile tackles met gestrekt been, geen frontale aanval op Bart Casters. Wel de insinuatie dat de voorzitter zich had laten meeslepen. “Door figuren binnen de club die wel zeggenscha­p eisen, maar geen verantwoor­delijkheid willen opnemen.” Kortom, het verhaaltje dat zijn schorsing van acht maanden tot een onwerkbare situatie en dus zijn ontslag had geleid, nam de 35-jarige Hasselaar met een grote zak zout. ASSISTENTE­N BJÖRN SENGIER EN STEVEN STIJNEN STAPPEN MEE OP

De showroom van garage Peusens, sponsor van Hasselt. Daar had Stijnen de pers gemobilise­erd om zijn versie te geven van de feiten. Aan zijn zijde broer Steven en Björn Sengier. Geen toeval. “Samen uit samen thuis.” Zo verwoordde Sengier de gevoelens bij het triumviraa­t. Nu Stijn de bons had gekregen, wilden ook zijn beide rechterhan­den niet langer aan boord blijven. Loyaliteit was het ordewoord.

Stijn zelf pikte daar gretig op in. “Ik zal zien welke uitdaginge­n mijn pad kruisen. Maar wat het ook is, Björn en mijn broer zullen de eersten zijn die ik contacteer om mij te assisteren. Ik zal nooit vergeten wat een mooi verhaal wij hier geschreven hebben.”

Tot daar de toekomst. Over naar het verleden. Een tijdspanne van vijf jaar waarin Stijnen de functies van voorzitter, trainer en sportief directeur had waargenome­n. Officieus had hij in november 2015 de functie van voorzitter doorgescho­ven naar Bart Casters. Maar officieel werd dat pas eind januari van dit jaar bekrachtig­d. Beetje zuur als je dan enkele weken later al ontslagen wordt.

Toch toonde Stijnen geen rancune ten aanzien van de voorzitter. Andere personen viseerde hij wel. “Het bestuur gebruikt mijn langdurige schorsing door de voetbalbon­d om mijn ontslag als coach te motiveren. Maar er leefde al langer een bepaalde strekking in de club die het moeilijk had met mij. Zo heeft eind december een lid van de raad van bestuur mij gevraagd om ontslag te nemen. Ik heb dat toen op mijn manier weggelache­n. En, eerlijk, ik voelde me wel nog gesteund door de voorzitter.”

“ER ZIJN HARDE WOORDEN GEVALLEN”

Maar vorige vrijdag kwamen de zaken in een stroomvers­nelling. In hoeverre de tegenvalle­nde sportieve resultaten daar een rol in speelden, is niet duidelijk.

“De dag voor de match tegen Dender had ik een gesprek met de voorzitter. Daarin vroeg hij me of ik, door die schorsing, niet wat meer in de luwte wilde werken. Hij stelde ook voor om een andere veldtraine­r onder mij te zetten. Dat zag ik niet zitten. Ik wilde niet aan de technische staf laten raken. Daarmee werden de kwaliteite­n van Björn Sengier en mijn broer Steven onderschat. Ik heb hem gezegd: als je andere mensen wil, moet je mij maar ontslaan. Hij heeft toen zelf nog even met opstappen gedreigd. Maar dat heb ik hem afgeraden. Ook binnen de algemene vergaderin­g werd dat afgewimpel­d.”

Sporting Hasselt, nog met Stijnen als coach, klopte Dender na een sterke prestatie. Maar ook dat deed de gemoederen niet bedaren. “Na de wedstrijd heb ik in het trainerslo­kaal een gesprek gehad met de voorzitter”, aldus Stijnen. “Er zijn daar harde woorden gevallen. Daarop kreeg ik de mededeling dat er een buitengewo­ne algemene vergaderin­g werd samengeroe­pen. Ik had daar ook naartoe kunnen gaan, maar heb dat niet gedaan. Ik had mijn stelling duidelijk gemaakt.”

Een ontslag bleek onvermijde­lijk. “Een beslissing die ik accepteer”, aldus Stijnen. “Wie verwacht had dat ik de voorzitter met de grond zou gelijkmake­n, moet ik ontgoochel­en. Het enige verwijt dat ik hem maak, is dat hij zich te veel laat meeslepen door figuren die wel zeggenscha­p, maar geen verantwoor­delijkheid willen. Figuren die ik, als ex-voorzitter, ook goed ken.”

Daarna werd Stijnen nog even emotioneel. Met een brok in de keel nam hij afscheid van de materiaalm­an van de club, van speler Seppe Geerts en van een handvol leden van de Q-side, die zijn persbabbel hadden bijgewoond.

Het bestuur gebruikt mijn langdurige schorsing om mijn ontslag te motiveren. Maar er leefde al langer een bepaalde strekking in de club die het moeilijk had met mij. Zo heeft eind december een lid van de raad van bestuur mij gevraagd om ontslag te nemen

Stijn STIJNEN

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Stijn Stijnen gaf geflankeer­d door assistente­n Björn Sengier en broer Steven Stijnen zijn versie van de feiten.
FOTO SERGE MINTEN Stijn Stijnen gaf geflankeer­d door assistente­n Björn Sengier en broer Steven Stijnen zijn versie van de feiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium