Het Belang van Limburg

“Ik kijk op tv veel naar Belgisch voetbal”

SANDER BERGE (19): toptalent en modelprof

- Marnik GEUKENS

Hij koppelt het stoere lijf van de Viking aan een fluwelen baltoets en snel ontwikkele­nde voetbalher­senen. Sander Berge, die op Valentijns­dag zijn 19de verjaardag (niet) vierde, had aan 377 minuten genoeg om de Genkse fans te overtuigen van zijn enorme mogelijkhe­den. De defensieve middenveld­er blijft bijzonder rustig onder alle lof: “Ik heb nog heel veel te leren.”

Wat als… Sander Berge een Afrikaan zou zijn? We zouden, vooringeno­men als we zijn, met z’n allen gaan twijfelen aan zijn geboorteda­tum. Zo’n imposante fysieke présence en amper 19, je komt het zelden tegen op een voetbalvel­d. Berge vierde zijn verjaardag (én Valentijn) overigens vijf dagen na datum.

“Op de dag zelf bleef het bij felicitati­es van de ploegmaats in Roemenië, het was niet het moment voor een grote taart”, lacht hij. “Maar mijn vriendin is wel samen met mijn moeder afgekomen om de wedstrijd tegen Charleroi bij te wonen. Ik heb het hotel net ingewissel­d voor mijn eigen appartemen­t. Maar veel tijd naast het voetbal is er op dit moment niet. De wedstrijde­n volgen mekaar in een razend tempo op. Geen probleem, het versnelt het aanpassing­sproces.”

Wat doe je nog naast trainen, wedstrijde­n spelen en rusten?

Berge: “( Glimlacht) Naar sport kijken op tv. Vooral voetbal, ook Belgisch voetbal. Gisteren nog een heruitzend­ing van Anderlecht-Waregem. Ik wil zoveel mogelijk opsteken over andere teams, bovendien spelen we zondag op Anderlecht.”

Heb je jezelf de voorbije weken verbaasd? Ik herinner me je eerste dagen tijdens de stage, toen had je het zichtbaar moeilijk met het hoge ritme.

“Toen had ik net een revalidati­e na een kleine knieoperat­ie achter de rug. Bovendien lag de Noorse competitie al twee maanden stil en kwam ik terecht in een nieuwe omgeving bij een andere club, in een ander land, tussen andere ploegmaats. Daarom wist ik op voorhand dat ik geduld zou moeten hebben. Maar het was inderdaad het hoge tempo dat de grootste aanpassing vergde. Ik ben blij dat ik het vrij snel heb kunnen oppikken. Met dank aan de staf en mijn ploegmaats.”

Albert Stuivenber­g gaat erg methodisch te werk. Heeft dat je integratie bevorderd?

“Ik hou van zijn aanpak, zowel op menselijk als op tactisch vlak. Hij praat veel met zijn spelers en legt duidelijk uit wat hij van ons verwacht. Dat weerspiege­lt zich ook in onze prestaties, ik vind dat wij goed en dominant voetbal brengen. Ik heb zowel fysiek als technisch stappen moeten zetten. Omdat er sneller gevoetbald wordt, moet je handiger zijn met de bal. Het was precies de reden waarom ik voor een transfer naar KRC Genk koos, ik wist dat dit de ideale

club zou zijn om me als jonge voetballer te ontwikkele­n.”

Intussen wordt in Genk nog weinig over Ndidi gesproken.

“Vergelijk me alsjeblief­t niet met Ndidi. Ik ben Sander Berge, een ander type voetballer.”

Tegen Charleroi imponeerde je voor rust met enkele versnellin­gen met de bal aan de voet.

“Dat is één van mijn troeven. De trainer wil zo snel mogelijk aan het andere doel geraken. Als de ruimte er ligt, wil ik ze benutten.”

Hij speelde je in de slotfase ook uit als centrale verdediger.

“Dat heb ik in Noorwegen alleen in tijden van hoge nood gedaan. Maar als we zo dominant spelen als tegen Charleroi, is het niet moeilijk om om te schakelen. Dan is er weinig verschil met mijn rol als middenveld­er.”

Met je prestatie in Sint-Truiden heb je de harten van veel fans veroverd. Tot twee keer toe lag je met een balrecuper­atie aan

de basis van een doelpunt.

“Het was vooral een schitteren­de teampresta­tie. Dat we precies in de derby in staat waren om al onze kwaliteite­n te tonen, heeft ons heel gelukkig gemaakt.”

Zondag gaven jullie voor de tweede keer in drie dagen een zege prijs in de slotminute­n. Is het typisch voor zo’n jonge ploeg dat jullie dezelfde fouten blijven maken?

“Dat weet ik niet. Het belangrijk­ste is dat we leren uit onze fouten en aan dezelfde koord blijven trekken. We hebben de jongste weken erg weinig weggegeven, iedereen heeft de manier van snel druk zetten onder de knie.”

Zal dat ook lukken tegen topteams als Anderlecht of Club Brugge? Of moeten jullie meer de kat uit de boom kijken?

“Tot nu toe hebben we elke wedstrijd op dezelfde manier aangepakt, we hebben altijd gedomineer­d. Ik denk niet dat we nu plots iets anders zullen doen. Het programma mag zwaar ogen, wij hebben er erg veel vertrouwen in dat we play-off 1 nog halen.”

Play-off 2 zou een zware streep door de rekening zijn. Ook voor jou: tien topmatchen minder.

“Daar ben ik nu niet mee bezig. Ik heb nog heel veel te leren en doe ervaring op in elke wedstrijd.”

Eerst is er morgen de terugmatch tegen Astra Giurgiu.

“Deze jonge groep is erg gedreven, wij willen in elke competitie ver geraken. Zeker in de Europa League. We waren ontgoochel­d na de late tegengoal in Roemenië, maar 2-2 blijft een goeie uitgangspo­sitie.”

Het is nog afwachten of je aan de aftrap verschijnt. Tot nu toe startte je nog geen twee matchen op rij. Zou je dat fysiek aankunnen?

“Het is moeilijk om die vraag vooraf te beantwoord­en. Tot nu toe verteer ik de inspanning­en prima. Wij worden intens begeleid door de medische staf. Ik heb nog geen problemen gehad met de spieren of de knie. Die operatie is helemaal vergeten.”

Slotvraagj­e: wanneer laat de nieuwe bondscoach Lars Lagerbäck je debuteren bij de nationale ploeg?

“Ik speel voornameli­jk bij de U19 en zat slechts twee keer bij de nationale beloften. Daarom kan ik moeilijk nu al een plaats opeisen, bovendien is de concurrent­ie met spelers van bijvoorbee­ld Fulham, West Ham en Saint-Etienne erg groot. Ik wil me eerst hier verder ontwikkele­n, daarna zien we wel wat komt.”

In Noorwegen speelde ik alleen in tijden van hoge nood als verdediger. Maar als we zo dominant spelen als tegen Charleroi, is het niet moeilijk om om te schakelen

Sander BERGE

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Terwijl de Genkse spelersgro­ep zich klaarmaakt voor de tweede teamfoto van het seizoen, poseert Berge voor de lens van onze fotograaf.
FOTO JEFFREY GAENS Terwijl de Genkse spelersgro­ep zich klaarmaakt voor de tweede teamfoto van het seizoen, poseert Berge voor de lens van onze fotograaf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium