Het Belang van Limburg

Universite­it Hasselt . ..

-

1. WAT IS JULLIE DNA? “Sinds we in 1973 de deuren openden, zetten we met UHasselt in op onderwijsv­ernieuwing. Het onderwijs in kleine groepen, het blokkensys­teem, de korte lijnen tussen docent en student, de nadruk op kennis én vaardighed­en, onderwijs dat (letterlijk) verder kijkt dan boeken en leslokalen… Dát is de UHasselt, de universite­it van vandaag.”

2. GROOTSTE FACULTEIT? “Met 1.587 studenten is de faculteit Geneeskund­e en levenswete­nschappen de grootste. Ze heeft drie opleidinge­n: geneeskund­e (247 studenten en 17 doctorandi), biomedisch­e wetenschap­pen (434 studenten en 76 doctorandi) en revalidati­ewetenscha­ppen en kinesither­apie (799 studenten en 14 doctorandi). In deze opleidinge­n wordt al vroeg gestart met het klaarstome­n van studenten voor de arbeidsmar­kt: in de bachelor al zijn er stages, in een ziekenhuis, bij de huisarts, in bedrijven… Zo vloeien theorie en praktijk al snel in elkaar over.”

3. NIEUW/UNIEK?

“In het academieja­ar 2017-2018 start de UHasselt met een schakelpro­gramma handelswet­enschappen (een opstap voor hogeschool­studenten naar de master handelswet­enschappen). Niet nieuw, wél uniek in Vlaanderen is mobiliteit­swetenscha­ppen.”

4.WAAROM MOETEN STUDENTEN VOOR UHASSELT

KIEZEN?

“Voor ons unieke onderwijsm­odel. Actie en interactie, daar draait het bij ons om. Via een mix van hoorcolleg­es, responsiec­olleges (waarin je de leerstof bespreekt), groepsop- drachten, werkzittin­gen (waarin je oefeningen maakt), stages, practica, labo-opdrachten… word je uitgedaagd om mee te zoeken naar het antwoord op al je vragen. En dat in kleine groepen!

Aan de UHasselt werken we met korte onderwijsp­eriodes. In je eerste bachelorja­ar volgen al na tien weken examens - zodat je snel feedback krijgt, weet waar je staat en je je leerproces dus kan bijsturen. In die korte onderwijsp­eriodes krijg je een beperkt aantal vakken. Zo kan je intensief met de leerstof bezig zijn. En: de werkdruk wordt gelijkmati­g over het jaar gespreid.

Ons onderwijs draait om kennen én kunnen. Vanaf je eerste bachelorja­ar al komen niet enkel de nodige academisch­e vaardighed­en en kennis voorbij, maar ook vaardighed­en (presentere­n, communicer­en, multidisci­plinair samenwerke­n…) die jou later in je carrière van pas zullen komen. En tijdens je opleiding krijg je heel wat kansen om al te proeven van de wereld waarin je terecht zal komen - via allerhande practica, stages en projecten.” 5. MAATSCHAPP­ELIJKE

BETROKKENH­EID? Rector Luc De Schepper: “De UHasselt staat met de voeten in de wereld. Net daarom nemen we deel aan de StuBru-actie Music For Life. Dankzij de originele acties (iPhones herstellen, oude kapstokken optuigen…) van studenten én personeels­leden mag de UHasselt zich elk jaar tot de ‘warmste unief van Vlaanderen’ kronen. En al die warmte leverde in 2016 meer dan 50.000 euro op!”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium