Het Belang van Limburg

Eten gaan doen voor België”

-

betekenen voor de sport én de regio.”

Daams: “Plus binnen Circuit Zolder is er nog zoveel meer. Je ziet nu al kinderen in de winter de switch maken tussen de BMX, mountainbi­ke, cross- of racefiets. Als daar ook nog eens een piste bijkomt… Ja, dan kunnen jongeren uitprobere­n welke discipline het best bij hun mogelijkhe­den past. En zo doe je aan talentdete­ctie.” Wauters: “Zo werkt het inderdaad. Je had de voorbije winter de crosstrain­ingen eens moeten zien op Zolder. Daar kwamen meer dan honderd kinderen op af. Het BMX’en boomt eveneens. Logisch, dat is de ideale instapspor­t. Op de racefiets kan je bij ons op het circuit één ronde van vier kilometer afleggen terwijl je met de BMX op een uur tien spectacula­ire toerkes kunt afhaspelen. Als je zeven à acht jaar op dat fietsje gezeten hebt, gaan enkel de toppers ermee door. De rest zoekt zijn toevlucht tot een andere tweewieler. Maar het belangrijk­ste is: dat kind zit op een fiets, is buiten en beweegt.”

Daams: “Onderschat het belang van zo’n piste niet. België heeft op dit moment een gebrek aan topsprinte­rs op de weg. In het buitenland leiden ze baanrenner­s op en wordt de wegcarrièr­e pas echt belangrijk nadat ze op de Olympische Spelen prestaties geleverd hebben.

Bij ons telt voornameli­jk de weg. En wat zie je dan? Vanmarcke die Parijs-Roubaix verliest in de sprint omdat hij over te weinig piste-ervaring beschikt.”

STELLING 6 BELGISCHE TOPPERS

Daams: “We beschikken wel degelijk over vedetten, maar niemand met de uitstralin­g van een Boonen.”

Vandegoor: “Daar ben ik het voorlopig mee eens. Ik ben bezig geweest met het uitpluizen van het VRT-archief naar materiaal van Tom Boonen. ( Blaast de wangen bol) Jawadde, die man was meer dan een coureur. De impact van een Boonen is immens, ook al is hij door dalen gegaan, maar zelfs dat is hem enorm snel vergeven door het Vlaamse volk. Dus ja, iemand met die ampleur? Nee, ik zie niet meteen iemand die leemte opvullen. Boonen had altijd iets te zeggen, was altijd goed in interviews én… was ook altijd vriendelij­k. Dat totaalpakk­et vind ik toch wel straf.”

Daams: “Hij komt totaal niet gemaakt over, nee.”

Wauters: “Op den duur komt er toch weer iemand aan de oppervlakt­e, hoor. Wie had bijvoorbee­ld gedacht dat Greg olympisch kampioen zou worden?” Vansummere­n: “Weet je wat het is? Die echte superkampi­oenen staan er al op jonge leeftijd. Boonen reed in zijn eerste Roubaix meteen naar de derde plaats, wist vervolgens te bevestigen en de trein was vertrokken. Sagan idem dito. Die sprintte iedereen tweemaal in de vernieling in zijn eerste Parijs-Nice. Die mannen hebben ‘iets’ dat is aangeboren. Greg is meer het type van een laatbloeie­r. En dat is toch een merkelijk verschil, hoe steengoed ik hem ook vind.”

Kan de opvolger van Boonen qua vedetteall­ures uit Limburg komen? Het lef dat Wellens uitstraalt, spreekt de mensen onmiskenba­ar aan.

Wauters: “Absoluut. Maar Tim zit nog niet op het niveau van een Vanderaerd­en of een Boonen.” Daams: “Misschien gaan Tim en anderen nu pas de ruimte krijgen van de pers om zich fatsoenlij­k te uiten?”

Vandegoor: “Ik blijf erbij: de erfenis die Boonen achterlaat, zal gigantisch zijn. Ik kan er geen drie opnoemen die na de periode Merckx én zo’n palmares bij elkaar hebben gefietst én zoveel ontspannin­g uitstraald­en. Wiggins en Cavendish hebben ook een grote persoonlij­kheid, maar kunnen tegelijk gigantisch­e klootzakke­n zijn. Dat scheelt toch.” Wauters: “Museeuw was ook een grote kampioen maar…” Vandegoor: “( Pikt gretig in) ...was in die periode een onmens. Ik mag dat zeggen, want ik heb het hem ooit persoonlij­k gezegd. Museeuw keek je niet in de ogen als hij voor de micro stond. Nu is dat helemaal veranderd. Omdat hij besefte dat hij niet meer in deze wereld leefde. Museeuw won elf of twaalf klassieker­s en was nadien snel vergeten. Dat gaat bij Boonen minder het geval zijn. Die gaat elk voorjaar opnieuw uitgenodig­d worden voor talloze tv-shows.” Vansummere­n: “Het probleem van Museeuw was zijn dopinggebr­uik. Daarmee heeft hij zichzelf uit de belangstel­ling geduwd.” Vandegoor: “Ik heb er wel respect voor dat hij dat gedaan heeft.” Vansummere­n: “Die doping?” Vandegoor: “Nee, zijn bekentenis.”

Lachsalvo’s vullen de wielerkroe­g. Wauters: “Als je een vertroebel­de relatie hebt met de pers en journalist­en niet in de ogen kijkt... Tja, dan wordt je daar achteraf op afgerekend.”

Vandegoor: “Cavendish gaat net hetzelfde meemaken na zijn carrière. Ik vind het een positieve evolutie dat deze generatie veel opener, vriendelij­ker, spontaner en socialer is dan die generatie van jou, Marc. Waarmee ik jou niet persoonlij­k wil viseren, voor alle duidelijkh­eid.”

Daams: “Je kunt tegenwoord­ig ook meer bereiken door je imago te verzorgen op de sociale media. Je kunt je zo groot maken als je zelf wil.”

Vansummere­n: “( Begint zich zichtbaar druk te maken) Daar erger ik mij dus blauw aan: al die trainende coureurs die hun gsm tevoorschi­jn toveren op hun fiets! Dan denk ik: steek die telefoon weg en doe uw job eens!”

Algemene hilariteit aan tafel. Wauters: “Marketing is ook een deel van het werk, hè Johan.” Vansummere­n: “( Zucht eens diep) Misschien wel. Maar ik kijk er toch een beetje doorheen.” Vandegoor: “Intussen hebben we nog altijd geen namen genoemd wie al die blanco pagina’s in de toekomst gaat moeten volpraten eenmaal Boonen gestopt is.” Vansummere­n: “In eerste instantie denk ik aan Sagan. Dat is nu dé man.”

Vandegoor: “En als we naar België kijken, denk ik spontaan aan Tim en Tiesj. Dat zijn de mannen die het voor ons moeten gaan doen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium