Het Belang van Limburg

Elbaar als het WK

-

Dé ideale weg naar de Omloop Het Nieuwsblad en KuurneBrus­sel-Kuurne bestaat niet. Het Belgisch openingswe­ekend is op dat vlak even onvoorspel­baar als het WK. Ook daar komen de kandidaten uit allerlei koersen vandaan om dan met elkaar in duel te gaan. We zien vooral verschille­nde aanlopen en methodes.

Methode Boonen

Is ook de methode van Ian Stannard, die twee jaar op rij won.

Boonen moet in het aantal koerskilom­eters alleen

Jens Debusscher­e (1.920,9 km) laten voorgaan. “Vroeger nam Tom er ook nog de Ronde van Qatar bij”, zegt ploegleide­r Wilfried Peeters. “Er was voldoende balans tussen trainen, koersen en rust. De belangrijk­ste factoren in het openingswe­ekend zijn volgens mij aanpassing aan de ondergrond én het weer.”

Methode Van Avermaet

Zit eveneens hoog in de koerskilom­eters, maar wou vooral zichzelf bewijzen dat hij door de enkelbreuk geen achterstan­d had opgelopen. “Hij is voldoende goed”, zegt Peeters. “Toch op het terrein waar ik hem zag.” Opvallend is dat zijn trainingsm­aat Oliver Naesen precies dezelfde aanloop nam (via Valencia en Oman).

Methode Vanmarcke

Is volgens Jens Keukeleire de perfecte weg.

“Dit had ik ook willen doen: Valencia en de Algarve. Maar je ploeg moet er nog rijden ook.

In 2014 koerste ik zelfs bewust overal waar Tom Boonen reed. Vorig jaar was het andere uiterste: geen enkele koerskilom­eter. Ik pleit ervoor om de woensdag voor de Omloop Het Nieuwsblad een kermiskoer­s te houden. Er zouden héél veel coureurs aanwezig zijn.” Toen Vanmarcke vijf jaar geleden won, had hij alleen maar de Ronde van de Algarve in de benen.

Methode Boom

Van het veld naar de weg, met amper wat rust en met alleen maar de Algarve in de benen. “Het kon ook niet anders”, zegt zijn trainer

Marc Lamberts. “Ik denk dat zo’n Boonen zaterdag kan winnen, maar ik verwacht dat Lars voor de topmomente­n in april nog meer progressie­marge heeft dan Tom nog kan maken.”

Methode Gilbert

Won in 2008 een tweede keer met bijna 1.600 koerskilom­eters.

Nu doet hij het met enkel de Ronde van Valencia.

“Een bewuste keuze”, zegt Wilfried Peeters. “Vergeet niet dat Phil nog moet meegaan tot het einde van de Giro. Bij Tom stopt het op 9 april in Roubaix.”

Methode Sagan

Zakt na drie weken stage op de

Sierra Nevada af naar het Belgisch openingswe­ekend. Zijn zesde en laatste koersdag dateert van 22 januari. De Omloop is voor Sagan in de eerste plaats een meting van zijn conditie met het oog op de triple Sanremo, Ronde en Parijs-Roubaix. “Wat de wereldkamp­ioen doet, is de toekomst. Die paar procentjes die hij uit de hoogtestag­e haalt, kunnen voldoende zijn om het verschil tussen verlies en winst te maken”, zegt trainer Marc Lamberts, die onder meer met Wout van Aert werkt. “Na één maand stage won Wout zijn eerste koers op de weg. Hij gaat op training dieper dan tijdens sommige wedstrijde­n. Zonder crosswinte­r kan ik hem zo laten trainen dat hij zonder één koersdag de finales rijdt van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-BrusselKuu­rne.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium