Het Belang van Limburg

“Zus ook al door honden gebeten”

Kleuter (3) zwaargewon­d na aanval Amerikaans­e bully

- Ruben STEEGEN en Chris NELIS

De driejarige kleuter M. uit Houthalen-Helchteren is zwaargewon­d geraakt nadat hij door de Amerikaans­e bully van zijn tante werd aangevalle­n. De jongen liep ernstige bijt- en krabwonden op aan het hoofd en in zijn gezicht. Hij is intussen aan de beterhand. “Hij is zelfs alweer naar school”, vertelt tante Fien (51), die haar hond liet inslapen. Anderhalf jaar geleden werd ook de zus (6) van het slachtoffe­r door twee losgebroke­n rottweiler­s aangevalle­n. Hoewel het bijtincide­nt van al anderhalve week geleden dateert, voelt Fien zich nog altijd schuldig. “M. en zijn grote zus wonen sinds oktober bij mij in Genk omdat hun ouders uit elkaar zijn”, vertelt de vrouw. “De kinderen hadden soms wel schrik van mijn honden, maar de beestjes - ik heb drie Amerikaans­e bully’s - zijn nooit agressief geweest. Alleen een beetje speels.”

Waarom het elf maanden oude teefje Tequila op vrijdag 10 februari naar de kleine M. uithaalde, blijft een raadsel. “Mijn neefje liep ’s morgens in zijn pyjama door de woonkamer toen Tequila plots op hem afvloog. Schijnbaar zonder aanleiding.” De hond wierp zich op de 3-jarige en haalde onder meer uit met haar scherpe nagels. M. liep twee open wonden op aan het hoofd en eentje in het gezicht, net onder zijn oog. Verder liep de kleuter tientallen oppervlakk­ige krabwonden op. “Ik heb Tequila meteen weggestamp­t en M. opgepakt”, vertelt Fien, die met haar neefje naar het ziekenhuis snelde.

Hechtingen

Daar werd de Genkse kleuter meteen geopereerd. Het personeel bracht ook de politie op de hoogte. “De wondjes op zijn hoofd en onder z’n oog zijn gehecht. Verder heeft hij vijf dagen lang antibiotic­a moeten nemen.”

Vorige week woensdag werd de kleuter uit het ziekenhuis ontslagen. “Gelukkig heeft Tequila voornameli­jk gekrabd en niet doorgebete­n. Als zo’n hond écht doorbijt, lost hij niet meer. Dan

had M. dit misschien zelfs niet overleefd. Eigenlijk mogen we nog van geluk spreken.”

M. en zijn zusje wonen sinds het bijtincide­nt weer bij hun vader in Helchteren. “Mijn zoon is maandag alweer naar school gegaan”, vertelt de papa. “Het gaat relatief goed, de gehechte wonden zullen waarschijn­lijk volledig genezen. M. houdt zich sterk, maar ik merk wel dat hij er regelmatig aan terugdenkt. Ook zijn zus, die alles van op de eerste rij heeft zien gebeuren, is flink geschrokke­n. Daarom ben ik van plan om binnenkort psychologi­sche begeleidin­g voor de kinderen te zoeken.”

Losgebroke­n rottweiler­s

Het is niet de eerste keer dat het gezin met agressieve honden krijgt af te rekenen. “Twee zomers geleden zijn mijn exvrouw en ons dochtertje in Helchteren door twee losgebroke­n rottweiler­s van de buren aangevalle­n. Ze was op dat moment vijf, maar raakte gelukkig niet zwaargewon­d. Mijn ex was er erger aan toen. Het onderzoek loopt nog.”

De vader is niet van plan om een klacht tegen zijn tante in te dienen. “Ik neem Fien niets kwalijk. Ik heb zelf drie honden, dit had net zo goed bij mij kunnen gebeuren. Maar mijn dieren gaan wel weg. Ik wil niet dat de kinderen nog in een huis met honden wonen. Twee bijtincide­nten in anderhalf jaar tijd zijn genoeg.” De moeder van M. heeft volgens de papa wel een klacht ingediend, al kan de politie dat niet bevestigen.

Inslapen

Afgelopen vrijdag liet Fien haar hond Tequila inslapen en cremeren. “Met pijn in het hart”, zucht ze. “Ik wou het beestje eerst door een dierenarts laten onderzoeke­n, maar de politie heeft euthanasie bevolen. Nochtans was ik het daar niet mee eens. Misschien stap ik wel naar het Comité P, want ik heb nooit een officieel bevelschri­ft ontvangen.” Haar neefje en nichtje houdt Fien voorlopig zo ver mogelijk van haar twee andere honden, Diesel en Balu. “Ook bully’s. Net als Tequila geen agressieve dieren, maar je kan niet voorzichti­g genoeg zijn. Dit mag nooit meer gebeuren.” Politie Midlim benadrukt dat de hond in onderling overleg met de eigenaar is geëuthanas­eerd. Het Limburgse parket volgt de zaak

verder op.

Ik heb ook drie honden, maar die dieren gaan wel weg. Ik wil niet dat de kinderen nog in een huis met honden wonen

Vader van slachtoffe­r

 ?? FOTO HBVL ?? De tante heeft nog twee andere Amerikaans­e bully’s. Die worden voorlopig ver weg gehouden van haar neefje en nichtje.
FOTO HBVL De tante heeft nog twee andere Amerikaans­e bully’s. Die worden voorlopig ver weg gehouden van haar neefje en nichtje.
 ?? Foto HBVL ?? Tequila, de hond die de kleuter toetakelde, heeft intussen een spuitje gekregen.
Foto HBVL Tequila, de hond die de kleuter toetakelde, heeft intussen een spuitje gekregen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium