Het Belang van Limburg

Mandatenkw­estieie op gemeentera­add

- Phillip PERGENS

De nationale politieke soap over vergoeding­en en mandaten van de afgelopen week was voor voormalig schepen en huidig gemeentera­adslid Fons Caubergh aanleiding om een extra gemeentera­ad in Bilzen te beleggen. De raad komt dinsdag bij elkaar, maar dan wel als reguliere gemeentera­ad met de mandatenkw­estie als geagendeer­d punt. “Alle partijen zijn blijkbaar in hetzelfde bedje ziek”, stelt Caubergh (Demo 13). Oppositiep­artij CD&V-Nieuw schaarde zich achter de vraag van Caubergh, die elf handtekeni­ngen oftewel een derde van de gemeentera­ad nodig had om een extra zitting aan te vragen. “Ik vraag aan alle raadsleden om een opsomming te geven van al hun mandaten met vermelding van de bruto toegekende uitkering en de prestaties die ervoor geleverd worden. Ik wil vooral transparan­tie”, aldus Caubergh. Maaseik is de duiven en roeken beu in het centrum. De vogels zorgen voor overlast. Voor het bestrijden van de duif is een budget vrijgemaak­t. Maar aangezien de roek beschermd is, onderzoekt de stad daarvoor andere mogelijkhe­den. “Er zijn firma’s die werken met lokvogels. We gaan na of we bij hen een oplossing kunnen vinden”, zegt burgemeest­er Jan Creemers (CD&V). Handelaars, met de horeca op kop, maar ook inwoners uit het Maaseikse centrum waren het vorig jaar grondig beu. Een grote populatie duiven en roeken zorgde voor overlast. Niet alleen de massa vogelpoep, maar ook het geluid van voornameli­jk de roeken werkte op de zenuwen. Het probleem blijkt zo groot dat het schepencol­lege overgaat tot actie. “Voor de duiven doen we dat elk jaar”, reageert burgemeest­er Creemers. “Deze vogels zorgen al langer voor problemen en daarom voorzien we in een budget dat we besteden aan de bestrijdin­g van deze dieren.”

Nesten

Petra Jeurissen (N-VA), centrumhan­delaar, wijst onder meer naar de leegstaand­e panden waar de verloederi­ng zorgt voor nesten. “Het klopt dat stukgeslag­en vensters of openingen nestvormin­g bevorderen. In het verleden plaatsten specialist­en hier al vangkooien. Maar we ondernemen dit jaar dus opnieuw actie.” Niet alleen de duif is ongewenst. De roek, een grote zangvogel die tot de kraaiachti­gen behoort, blijkt zo mogelijk een nog groter probleem. “Dat is de echte plaag voor onze binnenstad. Vroeger zaten deze vogels op Renkoven, maar daar werden de bomen gekapt”, legt Creemers uit. De populaties vlogen uit en vonden een nieuwe plek. “Het zijn grote zwermen die de lindebomen op de Markt induiken. Ik kan je verzekeren dat dit geen pretje is voor de mensen daar.”

De roek leeft in kolonies, waar ze in nesten samentroep­en. Deze bouwen ze in boomtoppen en het aantal vogels kan erg hoog liggen. Dus willen ze in Maaseik deze vogel weg, maar vanzelfspr­ekend is dat niet. “Het is een beschermde soort. We moeten dus alternatie­ve oplossinge­n zoeken. Er zijn firma’s die werken met lokvogels. Die kunnen verschille­nde geluiden uitsturen en zouden deze vogelsoort kunnen aantrekken. We hopen zo de roek uit het centrum weg te krijgen. Of dit daadwerkel­ijk een antwoord op ons probleem is, weten we voorlopig niet.”

Ander ongedierte

Naast de vogels investeren ze dit jaar in Maaseik ook in de bestrijdin­g van ratten en andere knaagdiere­n die in de omgeving van onbevaarba­re waterlopen, grachten en sloten leven. “Het is een algemeen probleem. Samen met de bestrijdin­g van de duif trekken we hier 22.500 euro voor uit.” Voor de processier­ups hebben ze in Maaseik tot slot een raming van 65.000 euro voorzien. “Daarmee pakken we de probleemzo­nes aan. De eiken naast de Diesterste­enweg zijn hier een voorbeeld van”, aldus de burgemeest­er.

 ?? Foto PPN ?? De stad heeft budget vrijgemaak­t voor de bestrijdin­g van de duiven.
Foto PPN De stad heeft budget vrijgemaak­t voor de bestrijdin­g van de duiven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium