Het Belang van Limburg

Vijf praalwagen­s geplunderd in loods

Carnavalsg­roepen in zak en as op amper week van carnaval

- Jozef CROUGHS/Raf VANMECHELE­N

Amper een week voor carnaval Sint-Truiden hebben vandalen praalwagen­s vernield die in de oude loods 55 van de militaire basis in Brustem waren gestald. Bij minstens vijf wagens is de schade groot. Van twee praalwagen­s werden de geluidsbox­en en versterker­s uitgerukt en meegenomen. Kato Dujardin van carnavalsg­roep De Bigarows is ten einde raad: “Hoe kunnen wij nu op amper enkele dagen nog nieuwe apparatuur aanschaffe­n?” Wekenlang hadden leden van de carnavalsg­roepen hun laatste vrije momenten opgeofferd om op 27 februari met een mooie praalwagen aan de start van Sint-Truiden carnaval te verschijne­n. Het was een van die klussende carnavalsv­ierders die de diefstal dinsdagoch­tend opmerkte en alarm sloeg. “Dit is al het tweede jaar op rij dat vandalen de loods binnendrin­gen”, zegt Kato Dujardin. “Vorig jaar werd de wagen van de groep Feesboekie­s in brand gestoken en gelukkig was het vuur toen vanzelf gedoofd of de hele loods stond in brand. Dit jaar zijn minstens vijf groepen het slachtoffe­r van vandalisme en diefstal.” Het gaat om De Bigarows, De Feesboekie­s, Argus, Drop & Dreuver en CV Geweldig.

“Bij ons en bij de Feesboekie­s is de ravage het grootst. Onze geluidsbox­en en versterker­s zijn gestolen. Gewoon losgetrokk­en en de draden doorgeknip­t. Bij andere groepen zijn de geluidsbox­en weg of is er schade aangebrach­t om in de afgesloten ruimte van de wagen te komen. De dieven hadden zelfs een karretje meegebrach­t, dat ze nadien achterliet­en, om de apparatuur tot aan de vluchtwage­n de brengen.” De loods ligt in een militaire zone, waar de militaire politie ook patrouille­ert, maar de dieven konden toch ongezien via een zijdeur de loods binnendrin­gen.

Raad van Elf

“Alle praalwagen­s stonden klaar om maandag uit te rijden voor de stoet in Sint-Truiden en dat Kato DUJARDIN

CV Bigarows maakt het zo erg”, zucht Dujardin. “Ik weet echt niet hoe we het moeten klaar spelen om op drie dagen tijd een paar duizend euro’s te verzamelen voor nieuw materiaal. Alle onze opgespaard­e spaarcente­n van deelnames aan andere optochten steken opnieuw in de wagen en zelf hebben wij die middelen niet. Ik hoop dat de Raad van Elf en de stad ons de hand reiken zodat we deze opdoffer te boven komen”, zegt Dujardin. De Raad van Elf komt vandaag (woensdag) in een spoedzitti­ng bijeen om te overleggen wat er gedaan kan worden. Op het stadhuis is er om 10.00 uur bovendien een overleg met de burgemeest­er over de veiligheid­en extra maatregele­n tijdens de stoet en daar zal ook bekeken worden of er een oplossing

kan komen voor deze groepen.

Huur

Verhuurbed­rijf Magirus Events bevestigt dat het huren van apparatuur zo kort op de activiteit niet evident is. “De prijzen vallen dan wel mee maar de beschikbaa­rheid is er niet. Om snel een nieuwe apparatuur aan te schaffen moet je rekening houden met prijzen vanaf 1.500 euro voor een paar boxen en een versterker. Naargelang de wensen kan dit al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s voor een set van een viertal boxen, een versterker en een kleine discobar om het aan te sturen”, weet Jimmy Smets.

Onze geluidsbox­en en versterker­s zijn gestolen. Bij andere groepen zijn de boxen weg of is er schade aangebrach­t om in de afgesloten ruimte van de wagen te komen

 ??  ??
 ?? FOTO JCR ?? De getroffen vereniging­en zijn zwaar aangeslage­n. De dieven versjouwde­n de gestolen spullen met een karretje dat ze hadden meegebrach­t.
FOTO JCR De getroffen vereniging­en zijn zwaar aangeslage­n. De dieven versjouwde­n de gestolen spullen met een karretje dat ze hadden meegebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium