Het Belang van Limburg

“Vroeger had alleen mijnheer doktoor een grasmachin­e” Na vijftig jaar komt einde aan Maes Machines in Zonhoven

- Toon ROYACKERS

De laatste grasmachin­es, bosmaaiers en heggenscha­ren gaan deze weken nog de deur uit bij Maes Machines aan de Vertakking in Zonhoven. Na februari zetten Jos en Irene Maes definitief een punt achter hun zaak. Vijftig jaar geleden leerden ze de Limburgers voor het eerst grasmaaien, nu nemen de robotmaaie­rs het over. “Vijftig jaar geleden was het eigenlijk mijn broer die zich in grasmachin­es interessee­rde”, legt zaakvoerde­r Jos Maes uit. “Maar ik volgde het allemaal samen met hem op de voet. Toen hij een andere job vond, ging ik ermee door. Pas op: toen was een grasmachin­e nog iets uniek. Mijnheer doktoor en de onderwijze­r hadden er één, maar de gewone Limburger kende dat niet. Het gras werd destijds afgedaan met een zeis of door het konijnenho­k te verplaatse­n. In het begin reed ik rond met mijn Volkswagen Kever en een aanhangwag­entje met een grasmachin­e. Als we zagen dat het gras ergens wat hoog stond, vroeg ik of ik geen demonstrat­ie mocht komen geven. Zo heb ik destijds mijn eerste machientje­s verkocht.”

Een garage en een houten tuinhok werden een atelier en een eerste toonzaal. Tot iederéén in de buurt plots een grasmachin­e wilde hebben. “Toevallig stond hier eind jaren zestig een handelspan­d te koop aan de Vertakking. Een verkoper in kachels was ermee gestopt. Ik vond het gebouw eerst veel te groot, maar ik besloot het er toch op te wagen. Gelukkig maar, want al snel bleek het hier zelfs te klein. De markt veranderde dan ook snel: er waren niet alleen grasmachin­es nodig, maar ook hakselaars, bosmaaiers, kantenmaai­ers, heggenscha­ren en ga zo maar door. In de jaren tachtig hebben we fors moeten uitbreiden en kregen we tien man in dienst. Maar de jongste jaren vonden we dat het tijd was om de fakkel door te geven.” Lang hebben Jos en Irene gezocht naar een overnemer, helaas zonder succes. “Er komt dan ook heel wat technische kennis bij kijken. Jammer, maar we willen na vijftig jaar toch graag op pensioen gaan. We hebben hard genoeg gewerkt. Wat ik zelf ga doen? Grasmaaien hoort er waarschijn­lijk nog bij”, lacht Jos. “Want we hebben best een grote tuin. Maar ik ga toch vooral genieten.”

Of hij na vijftig dienstjare­n wilt verklappen welk grasmachin­e de beste is? “Goh, van Honda ben ik toch het meest tevreden als ik prijs en kwaliteit vergelijk. En de toekomst? Ik denk dat we ons gras gaan afdoen met robotmaaie­rs. Die evolutie is moeilijk te stoppen. Vandaag is dat misschien nog iets voor mijnheer doktoor, maar uiteindeli­jk gaan we daar allemaal naartoe.”

 ?? Foto TOON ROYACKERS ?? Jos en Irene Maes vonden geen overnemer voor hun zaak.
Foto TOON ROYACKERS Jos en Irene Maes vonden geen overnemer voor hun zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium