Het Belang van Limburg

Zwembad, solarium en spa voor paarden

Paardenkli­niek breidt fors uit met revalidati­ecentrum

- Koen LUTS

De paardenkli­niek Equitom van paardenchi­rurg Tom Mariën (46) wordt dubbel zo groot. Het complex op de flanken van de Venusberg in Meldert breidt uit met een nieuw centrum voor orthopedie en revalidati­e. Met onder meer een aquatraine­r, spa en solarium voor de paarden. In 2002 richtte Tom Mariën in Lummen zijn eigen paardenkli­niek op. Tien jaar later kreeg de paardendok­ter de nodige vergunning­en om zijn infrastruc­tuur uit te breiden. Niet alleen paarden uit België, maar ook uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Engeland en ook heel wat Poolse en Deense toppaarden worden in Lummen behandeld. Een van de trouwe klanten komt zelfs uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook Amerikanen en Japanners vinden hun weg naar de Paalstraat.

Geopad

In 2014 opende minister Kris Peeters het gloednieuw­e paardenzie­kenhuis met twee operatieza­len, drie ontwaakrui­mtes, vijf intensive-care boxen en 55 hospitalis­atieboxen. Het orthopedie- en revalidati­ecentrum staat nu in de steigers. Tom Mariën: “Het stalen gebinte van de rijhal wordt momenteel opgetrokke­n. De bodem zal bestaan uit geopad, een speciale sportbodem voor paarden. De hal is ook uitgerust met het systeem ‘eb en vloed’. Daarmee kan de bodem van de hal onder water gezet worden. Als we het water weer laten weglopen, is de bodem terug helemaal egaal. Op deze manier kunnen paarden in de beste omstandigh­eden worden.”

Een andere opvallende constructi­e is de aquatraine­r. “Hier kunnen paarden die herstellen van blessures op een gecontrole­erde manier revalidere­n, waardoor de heling bevorderd wordt”, zegt Mariën. “In een ander bassin, ook wel een spa genoemd, wordt gekoeld water met een speciaal mineralenm­engsel langsheen de onderbenen gesproeid. Dit zorgt voor een betere bloedcircu­latie waardoor de heling versneld wordt. De spa wordt ingezet bij paarden met ontsteking­en ter hoogte van de onderbenen.”

Stamcellen

onderzocht In het nieuwe laboratori­um zullen heel specifieke technieken gebruikt worden. Zo zal er gebruik worden gemaakt van lichaamsei­gen stoffen om ontsteking­en ter hoogte van pezen en gewrichten te bestrijden en om de heling te bevorderen. “Er zal ook gebruik worden gemaakt van de allernieuw­ste behandelin­gsmethodes, zoals stamcellen, om het paard zo snel als mogelijk terug in de sport te krijgen. Daarnaast kom er ook een apotheek, een ruimte voor laserthera­pie, ultrasone en shockwave therapie, een radiografi­e- en echografie­zaal, 39 paardenbox­en en een solarium met warmtelamp­en. We voorzien ook in een receptieru­imte, een wachtruimt­e voor mensen én paarden, verschille­nde consultati­eruimten voor onderzoeke­n en behandelin­gen, een harde en een zachte volte, twee opslagruim­tes, een vergaderza­al en vijf extra kamers voor studenten

Tom MARIEN Paardenchi­rurch of dierenarts­en die hier kunnen verblijven.”

“Uit heel de wereld krijg ik aanvragen om hier te komen werken of stage te lopen. De officiële opening van het orthopedie- en revalidati­ecentrum is voorzien deze zomer en natuurlijk zal ons team van 22 mensen ook uitgebreid worden”, besluit Tom Mariën.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Nina De Rop voor het nieuwe revalidati­ecentrum.
FOTO KOEN LUTS Nina De Rop voor het nieuwe revalidati­ecentrum.
 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De paardenkli­niek van Tom Mariën wordt dubbel zo groot.
FOTO KOEN LUTS De paardenkli­niek van Tom Mariën wordt dubbel zo groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium