Het Belang van Limburg

Pastorie van Millen verbouwd tot hotel

- Eddy VANDOREN

Nog voor de zomer opent in de oude pastorie van Millen het gloednieuw­e hotel ‘De Twee Broerders’. Ruim vijftien jaar stond het pand te verkommere­n toen de gebroeders Dewalleff het eind 2011 konden kopen. Gelegen vlakbij hun eigen feestzalen was het een unieke kans om een hotel uit te bouwen, want de vraag van heel wat feestgange­rs naar een nabije slaapgeleg­enheid werd almaar groter. Een jaar geleden startte dan de verbouwing. Michaël en David Dewalleff baten in hartje Millen een goed draaiend restaurant met feestzalen uit. Ze namen de zaak over van vader Herman, voor wie Hoeve Dewalleff een levenswerk was. “Steeds vaker kregen we de vraag van bezoekers naar overnachti­ngsmogelij­kheden in de buurt. Want na een feestje waarbij wat gedronken wordt, is naar huis rijden geen goed idee”, vertelt Michaël. “We verwezen de feestgange­rs dan meestal naar de B&B’s of hotels in de buurt, maar die liggen ook niet bij de deur en daardoor groeide stilaan het idee om een eigen hotel te bouwen. Hier bij de zaak zelf kon dat door ruimtegebr­ek echter niet.”

Elf kamers

“Toen de oude, leegstaand­e pastorie aan de overkant van de straat in november 2011 openbaar verkocht werd, konden we die kans niet laten liggen”, vervolgt Michael. “Er waren gelukkig slechts twee geïnteress­eerden en we kregen het na een bod van 80.000 euro toegewezen.” Samen met architect Mathieu Levenstond hebben de broers alle mogelijkhe­den van een verbouwing getoetst en overwogen. “Omdat we ook een beperkte nieuwbouw mochten zetten, is het uiteindeli­jk een hotel geworden met elf kamers met al de nodige voorzienin­gen, variërend van 22 tot 40 m2: zeven kamers in het oude gedeelte en vier kamers in de nieuwe aanbouw. Helaas zal de architect de afwerking niet kunnen meemaken, hij is onlangs onverwacht overleden”, zucht David.

Boogkelder

De oude pastorie, die dateert van 1841 en gebouwd werd naar de plannen van de bekende Tongerse architect Edmond Jaminé, ligt op een verhoogd plateau op de hoek van de Sint-Stefanusst­raat en Tikkelstee­g. Het bouwen ervan kostte destijds 7.108 frank. Niet veel later, in 1861, werd de kerk tegen de pastorie aangebouwd. Het originele bouwmateri­aal - de mergelblok­ken en rode bakstenen - is zo veel mogelijk hergebruik­t. Ook de originele houten binnentrap met op de overloop een fraai bewerkte houten nis werd behouden. Wel zijn een tweede trap en een lift toegevoegd. Al bij al kosten de werken ruim 1 miljoen euro.

“De oude boogkelder zal ingericht worden als ontbijtrui­mte”, weet Michaël. “Ook de receptieru­imte ligt op keldernive­au. Vroeger was het de garage van de pastoor. Daar, naast de toegangsde­ur komen twee beelden van monniken in pij. Twee broeders eigenlijk. Vandaar ook de naam van het hotel ‘De Twee broeders’. Die verwijst uiteraard ook naar ons, de broers Dewalleff. We gaan ervan uit dat het hotel nog voor de zomer klaar zal zijn en mikken op een opening begin juni. Daarbij richten we ons zeker niet alleen op de bezoekers van onze feestzalen, maar ook op zakenmense­n en op de vele toeristen die naar Haspengouw komen.”

 ?? Foto EVA ?? De broers Dewalleff bij hotel De Twee Broeders: “We willen tegen de zomer open zijn.”
Foto EVA De broers Dewalleff bij hotel De Twee Broeders: “We willen tegen de zomer open zijn.”
 ?? FOTO EVA ?? De pastorie ligt vlak naast de kerk van Milllen.
FOTO EVA De pastorie ligt vlak naast de kerk van Milllen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium