Het Belang van Limburg

Taart voor iedereen

Krokusfest­ival viert 20ste verjaardag

- Christof RUTTEN

Nora Gahrib krijgt hoofdrol in nieuwe film Adil el Arbi

Van een carrièresw­itch gesproken: anderhalf jaar geleden was Nora Gahrib (23) nog in de running om de nieuwe zwarte van K3 te worden in ‘K3 Zoekt K3’, deze zomer gaat ze cocaïne dealen. Althans in ‘Patser’, de nieuwe film van Adil el Arbi en Bilall Fallah, waarin ze de vrouwelijk­e hoofdrol zal spelen. “Zij zagen in mij wat ik zelf nog niet gezien had: de stoere chick. Toch staat Badia ver van me af”, vertelt Nora.

Ze zal de affiche delen met onder andere Matteo Simoni. Volgens Adil el Arbi wordt ‘Patser’ een mix tussen de films van Guy Ritchie en ‘The Wolf of Wall Street’. De film komt in het voorjaar van 2018 in de zalen.(

ANTWERPEN - Half miljoen bezoekers voor ‘De Premier’

‘De Premier’ van Erik Van Looy heeft al meer dan 500.000 bezoekers gelokt. Daarmee zet de thriller, die nog altijd in de zalen loopt, zijn titel van best bezochte Belgische film van 2016 wat extra glans bij. Toch was 2016 een mager jaar voor onze vaderlands­e cinema. Er kwamen meer Belgische titels in de bioscoop, maar ze brachten minder op. Het totale aantal bezoekers zakte met 8,2 procent tot 19.408.138, het laagste cijfer in tien jaar. De film die het in dat karige jaar het best deed, de Disney-animatie ‘Finding Dory’, mocht gisteren uit handen van vicepremie­r Kris Peeters de eerste Belgian Big Screen Award ontvangen.(

BRUSSEL -

Het Krokusfest­ival dat vrijdag uit de startblokk­en schiet in CC Hasselt, en bij uitbreidin­g heel de stad, mag een kroontje opzetten, 20 kaarsjes uitblazen en zich volvreten met taart. Zondagmidd­ag krijgt ook u een stuk.

HASSELT -

Het komt er wat schoorvoet­end uit, maar na wat aandringen zegt Gerhard Verfaillie van CC Hasselt het toch: “Ja, het Krokusfest­ival is een referentie­punt geworden in Europa.” Hij schetst nog eens hoe dat komt. “Begin jaren 90 waren er wel voorstelli­ngen voor kinderen, maar het aanbod was heel beperkt: één per maand en dan nog alleen voor kinderen ouder dan 8 jaar. Barbara Wyckmans heeft toen in Hasselt het volume opgedreven en is ook met het idee gekomen om meerdere voorstelli­ngen te groeperen in de Krokusvaka­ntie. Haar opvolger Paul Lambrechts kleefde er voor het Gerhard VERFAILLIE Directeur CC Hasselt voor de productie van stukken. De nieuwe voorstelli­ngen gingen dan bij ons in première. Nog altijd geldt dat wie nieuws wil zien en verrast wil worden, bij ons moet zijn. Het Krokusfest­ival is ondertusse­n ook een ontmoeting­splek geworden voor profession­elen en buitenland­se promotoren. Dit jaar komen er 68 naar ons festival, van Canada tot Zuid-Korea en Chili.”

En waar moet het festival dan nog eens 20 jaar verder, in 2037, staan? “We gaan nog meer mondiaal gaan. Dat gebeurt nu ook al, maar vooral door export van Vlaamse en Europese voorstelli­ngen. Ik wil meer wisselwerk­ing zien en voorstelli­ngen van overal naar hier halen. Misschien vinden we die voorstelli­ngen vanuit ons volwassen denkkader soms wat raar, maar als een Afrikaanse vrouw kinderen om zich heen verzamelt en begint te vertellen, maakt dat voor die kinderen echt niet uit.”

in CC Hasselt, vanaf 24 februari (www.krokusfest­ival.be)

Voor volwassene­n lijken de voorstelli­ngen misschien raar, maar voor de kinderen helemaal niet

 ?? FOTO SARIS & DEN ENGELSMAN ?? Tijdens ‘Soepmonste­rs’ volgt u de voorstelli­ng vanuit een badkuip.
FOTO SARIS & DEN ENGELSMAN Tijdens ‘Soepmonste­rs’ volgt u de voorstelli­ng vanuit een badkuip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium