Het Belang van Limburg

“Ze stoppen zelfs niet als de kinderen al klaarstaan”

Ook Limburgse scholen willen vrachtwage­nverbod op piekuren

- Ruben STEEGEN

Paneel waait af in Evere: peuter in levensgeva­ar BRUSSEL -

Een storm heeft gisteren een spoor van vernieling getrokken door ons land. In Evere kreeg een jongetje (2) een afgewaaid paneel tegen zijn hoofd. Hij verkeerde in levensgeva­ar. Het paneel van 2 meter lang en een halve meter breed werd door de wind losgerukt van een flatgebouw. Het viel van de achtste verdieping en raakte de jongen aan het hoofd. “Hij lag hevig bloedend op de grond, ondersteun­d door zijn moeder”, vertelt een buurman. De jongen werd gisteravon­d nog geopereerd. In Antwerpen was een oudere man kritiek nadat hij mogelijk door een rukwind tegen een tram viel. In Limburg bleef de schade beperkt, al ontsnapte in Lummen een vrouw nipt aan de dood toen een boom op haar auto viel. Aan de kust werden rukwinden tot 104 km per uur gemeten. De paniek was zo groot dat veel mensen het noodnummer 112 belden, waarop Binnenland­se Zaken meldde dat het nummer vrij moest blijven voor mensen die in levensgeva­ar zijn. Volgens het KMI moeten we de komende dagen geen nieuwe storm verwachten.

stormnieuw­s vindt u op

GAIA eist verbod op import oostblokpu­ps

Na de reportage van ‘Pano’ over importpups eist GAIA het verbod op de verkoop van hondjes uit Oost-Europa.

De dierenrech­tenorganis­atie vraagt het gerecht ook om een onderzoek in te stellen naar de dierenarts die blanco paspoorten te koop aanbiedt. Journalist­en van ‘Pano’ konden met de blanco documenten in Slovakije puppy’s kopen en ze als Belgische honden invoeren, zodat niemand nog de oorsprong kan achterhale­n. Deze praktijken worden door verschille­nde door de Vlaamse overheid erkende importeurs uit Tsjechië, Slovakije en Hongarije gebruikt om onze importwetg­eving te omzeilen. GAIA wil dat de minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) ingrijpt. “Hij moet de lijst van erkende Oost-Europese ‘kwekers’ van puppy’s uitmesten”, aldus Michel Vandenbosc­h van GAIA. De organisati­e dient bij de Orde van Dierenarts­en ook klacht in tegen de betrokken dierenarts en eist dat de verkoop van Oost-Europese pups strikt aan banden wordt gelegd.

-

De oproep van mobiliteit­sexpert Kris Peeters om vrachtverk­eer te weren aan de schoolpoor­t – naar aanleiding van het dodelijk ongeval met een kleuter in Brugge – wordt warm onthaald in Limburgse scholen. “Liever vandaag dan morgen”, zegt directeur Paola Vecchio van de Lanakense basisschoo­l Aan de basis, die tussen twee drukke gewestwege­n ligt geprangd. Gedeputeer­de voor Verkeersve­iligheid Jean-Paul Peuskens (sp.a) ziet meer heil in een strengere naleving van de zone 30.

LANAKEN/BREE -

“Dit was geen ongeval maar het gevolg van beleidskeu­zes die we wel of niet hebben gemaakt.” Dat is de bikkelhard­e conclusie van verkeersex­pert Kris Peeters na het tragische ongeval in Brugge, waar dinsdag de zesjarige Yamen stierf nadat hij op het zebrapad voor de schoolpoor­t door een truck werd gegrepen. “We weten al veel langer dat vrachtwage­ns en kleine kinderen niet samengaan, maar toch blijven we volharden. Daarom mijn voorstel om trucks rond half negen en vier uur te weren in schoolomge­vingen.”

Onzichtbaa­r voor trucks

Economisch onhaalbaar, menen critici, maar verschille­nde Limburgse schooldire­cteuren hebben wel oren naar het voorstel. “Aan onze poort is eind vorig jaar een gemachtigd opzichter door een vrachtwage­n gegrepen”, zegt directeur Peter Vangeloven van basisschoo­l De Wissel in Bree, dat aan de drukke Opitterkie­zel ligt. Net als in Brugge werd het slachtoffe­r op het zebrapad aangereden, vermoedeli­jk omdat de trucker de voetganger niet zag. “Uiteraard zou ik blij zijn met een verbod op vrachtverk­eer tijdens de piekuren. Dit is een bijzonder drukke weg, de hele dag passeren tientonner­s, vaak tegen onaangepas­te snelheid. Neem die trucks weg, en het wordt een pak veiliger.” In Lanaken pleit directeur Paola Vecchio van Aan de Basis al twaalf jaar voor een veiligere schoolomge­ving. “Ons gebouw ligt tussen twee drukke gewestwege­n.” Om de veiligheid van de leerlingen te garanderen kan de school ’s morgens een beroep doen op twee gemachtigd­e opzichters en is er een speciale fietsen voetganger­srij, zodat kinderen niet alleen moeten oversteken. “Toch hou ik elke dag mijn hart vast. Vaak stoppen bestuurder­s niet aan het zebrapad, zelfs als de kinderen al klaarstaan om over te steken. Twee jaar geleden is er een mama aangereden. De situatie is levensgeva­arlijk en sinds de werkzaamhe­den in Maastricht is het vrachtverk­eer enkel toegenomen. Een verbod op trucks vlak voor en na de schooluren? Heel graag, want vroeg of laat loopt het mis. Ons gebouw is zelfs aan het scheuren door de vele trillingen van het vrachtverk­eer.”

Ook de basisschol­en in Bevingen (Sint-Truiden) en Lutselus (Diepenbeek) liggen aan drukke gewestwege­n. “Vrachtwage­ns bannen zou uiteraard de veiligste optie zijn, maar ik vrees dat de Nieuwstraa­t daarvoor een te belangrijk­e verbinding­sweg is”, zegt preventiea­dviseur Rudi Hardy van de scholengem­eenschap in Diepenbeek. “Trouwens, de autobestuu­rders creëren net zo goed gevaarlijk­e situaties.”

Meer snelheidsc­ontroles

Gedeputeer­de voor Verkeersve­iligheid Jean-Paul Peuskens is het voorstel van Peeters genegen, maar vreest dat het onhaalbaar is. “Het idee verdient grondig onderzoek, maar ik ben bang dat het in de praktijk erg moeilijk wordt.” Peuskens ziet meer heil in een strengere naleving van de zone 30. “Ik denk dat strengere snelheidsc­ontroles voor iedereen – dus niet enkel truckers – meer zullen opleveren dan een vrachtwage­nverbod. Bovendien mag je niet vergeten dat Limburg veel scholen aan gewestwege­n telt. Die gewestwege­n zijn er net gekomen om de dorpscentr­a te ontlasten.” De vereniging Ouders Van Verongeluk­te Kinderen gaat nog een stap verder en wil de schoolomge­ving volledig verkeersvr­ij maken wanneer leerlingen vertrekken en aankomen. Weinig waarschijn­lijk dat het ooit zover komt, al liet onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) al weten dat ze de oproepen tot een meer verkeersve­ilige schoolomge­ving steunt.

het filmpje op www.hbvl.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS
 ?? FOTO TH ?? Op de weg tussen Ieper en Veurne waaide deze truck van 12 ton gewoon om.
FOTO TH Op de weg tussen Ieper en Veurne waaide deze truck van 12 ton gewoon om.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium