Het Belang van Limburg

Moord in de slaapkamer

Dader ontkent homoseksue­le relaties met slachtoffe­r

-

Hij had hem per ongeluk gedood omdat slachtoffe­r Erik Janssen (50) naakt bij hem in bed was gekropen en overal aan het betasten was geweest. Achteraf werd het dat ze die 21 oktober 2013 toch (betalende) seks hadden geprobeerd, dat Dilsenaar Abdullah Essah (23) het vies had gevonden en dan door het lint was gegaan toen de minderbega­afde Erik het wilde rondstrooi­en. In een volgende versie was er een Nederlande­r die de vele dodelijke steken had toegebrach­t. Maar alleen het DNA van Essah was overal te vinden. Vandaag wordt in Tongeren dan ook de jury gekozen die hem moet berechten.

Wie dacht dat assisen zo goed als afgeschaft is: in Tongeren hebben ze er dit voorjaar drie op de agenda. De aftrap is er vandaag met Abdullah Essah (23) die Erik Janssen (50) uit Dilsen-Stokkem zou vermoord hebben.

Op 24 oktober 2013 was het lichaam van de minderbega­afde man gevonden in zijn huis aan de Hoogbaan. Overal hing bloed, van de slaapkamer tot de living. Het was na een bezorgd telefoontj­e van zijn werkgever dat de buren waren gaan kijken. Erik had al die tijd een vaste routine gehad: de krant uithalen, het graf van zijn moeder bezoeken, werken in de steenfabri­ek, een warme maaltijd van het OCMW en dan een pintje op café voor gezelschap. Zijn deur was altijd gesloten na een eerdere inbraak, maar in het park sprak hij graag met de jeugd die mee naar huis mocht voor een pintje.

Hangjonger­en

Uiteindeli­jk zijn het ook die ‘hangjonger­en’ die gevraagd worden voor een DNA-staal. Maar eentje weigert. Achteraf klinkt het dat hij de vraag fout begrepen had. In maart 2014 wordt Abdullah Essah toch gearrestee­rd. Hij vraagt of er sporen van hem zijn gevonden en wil de waarheid zeggen zodra hij hoort dat die er waren. Veel gedronken was er die avond, beschrijft Essah. Hij zegt zelfs twee keer naar de nachtwinke­l te zijn gegaan voor bier omdat het goedkope merk van Erik hem niet aanstond. De Dilsenaar heeft verschille­nde versies over wat er volgt. Eerst dat het slachtoffe­r hem liet blijven slapen na al dat bier, Erik op de zetel, Essah in zijn bed. Maar Janssen zou dan naakt toch bij hem gekropen zijn. Zijn dood was er gekomen uit paniek, er was gestoken met een zakmes uit angst en walging. Eerst in de slaapkamer, dan waren ze van de trap getuimeld en achteraf was het beneden fataal geweest. Homoseksue­len vindt hij maar perverten, klinkt het.

In een veel latere versie waarvoor Abdullah zelf de onderzoeke­rs optrommelt, stelt de jonge kerel dat hij ingegaan is op het verzoek van betalende seks (voor 200 euro) maar dat het allemaal niet gelukt was. Toen Erik daarover wou klikken, zou de Dilsenaar door het lint zijn gegaan. Zeker omdat het volgens zijn godsdienst een zonde was. Helemaal opgewonden was hij niet, stelt Essah. Voor de zware inwendige verwonding­en aan het achterwerk van Erik en een scheur in diens endeldarm had hij dan ook geen verklaring. Na de dood van Janssen zou hij raad gevraagd hebben aan God en die zou aangegeven hebben dat het goed was.

Lint

Een laatste verklaring gaat een heel andere toer op: een kompaan was meegeweest, van bevriende hangjonger­en wisten ze dat Erik betaalde voor seksuele handelinge­n. De vriend had dan aan het bed van Erik gestaan, hem bedreigd voor geld en uitgehaald toen het slachtoffe­r bleef tegensprek­en. Wat die kompaan integraal ontkent.

Geen uitkering

Als jongste zoon geeft Essah toe dat hij verwend is. Problemen zijn er al sinds zijn pubertijd, acht keer moest hij van middelbare school veranderen. Artsen hebben het over psychische stoornisse­n maar bij behandelin­gen werkt hij niet mee. Slagen, een diefstal met geweld en pogingen turft hij op. Maar opnames in de jeugdinste­llingen van Mol en Everberg en de gevangenis van Hasselt halen weinig uit. Geld blijkt hij nochtans wel ergens te vinden, een werklooshe­idsuitkeri­ng wil de jonge gast niet omdat daar regels aan vasthangen.

Vanaf vandaag staat Essah in Tongeren terecht. De jury wordt vanmiddag uitgeloot, het proces gaat na de krokusvaka­ntie verder.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium