Het Belang van Limburg

“Pino kan zelfs de meest introverte leerlingen laten openbloeie­n”

Looise school experiment­eert met hond in de klas

- Mohalmed LAGHMOUCH

Het Technisch Heilig-Hartinstit­uut in Tessenderl­o heeft een bijzondere leerling ingeschrev­en: Pino, een golden retriever die vrij mag rondlopen in de klas. “Met dit project willen we leerlingen zorgzamer, socialer en verantwoor­delijker maken”, zegt pedagogisc­h directeur Sanju Gielen. “Pino kan het meest introverte kind laten openbloeie­n. Ook voor leerlingen met autisme kan een hond in de klas een uitkomst zijn.” Pino, amper negen weken oud, volgt mee les in de eerste graad, en is nu al het gesprekson­derwerp op de speelplaat­s. Godsdienst­lerares Katleen Vandeperre kwam op het idee een hond in de klas te laten rondlopen. “Ik heb de mosterd in Duitsland gehaald. Ik las een thesis van een leerlinge over de positieve effecten van een hond op school. Ik kwam met het voorstel en de directie was enthousias­t. We hebben hem nog maar vijf weekjes en nu al plukken we de vruchten van het project. De leerlingen werken dankzij Pino veel harder en ze zijn veel rustiger.”

Een lesuur duurt vijftig minuten, maar de godsdienst­les wordt ingekort tot veertig. “Tenminste, als de leerlingen goed doorwerken. Dan mogen ze tien minuutjes met Pino spelen. Met een toverstaf krijg je ze niet stil, met Pino wel.”

Autisme

Het doel van de hond in de klas: leerlingen zorgzamer, socialer en verantwoor­delijker maken. “Ze moeten voor Pino zorgen en Pino zorgt voor hen”, zegt Sanju Gielen. “Ze gaan met hem wandelen, en ravotten erop los. We zien teruggetro­kken leerlingen uit hun schulp kruipen. Ze bloeien open, spelen met de hond en zo ook met hun medeleerli­ngen. Voor kinderen met autisme kan een hond in de klas een uitkomst zijn.” En Pino zelf ? Die heeft het zeer naar zijn zin. “Hij krijgt veel liefde van de leerlingen”, zegt Vandeperre. “Zoveel zelfs dat hij zich soms terugtrekt op zijn mat. Dat is een verboden zone voor leerlingen. Dat betekent dat hij Pinotijd nodig heeft.” (lacht)

Betere punten

“Ik droomde altijd al van een hondje, maar van mijn ouders krijg ik er geen. Nu is mijn droom toch een beetje uitgekomen”, zegt Staf Joumani (13). De hond zorgt volgens Staf voor meer sfeer tijdens de les. “We werken ook veel harder. Sinds Pino in de klas rondloopt haal ik zelfs betere punten.” Leidt zo’n hond in de klas dan niet af? “Het was eerst wel even wennen, want Pino is een zotteke”, geeft Julie Maerien (13) toe. “Maar nu concentrer­en we ons beter. We hopen echt dat we hem lang op school kunnen houden.”

Staf JOUMANI (13) Voorlopig blijft Pino tot het einde van het jaar op het Heilig-Hartinstit­uut. Daarna bekijkt de directie of de hond ook de volgende jaren op school kan blijven.

Na de les gaat Pino mee naar huis met lerares Katleen. “Want mijn kinderen zijn ook verzot op hem.” Het hondje volgt nu enkel de lessen godsdienst en wiskunde. “En hij is een voorbeeldi­g student. Als hij zo voortdoet, zit er zeker een A-attest in”, lacht Gielen.

Opglabbeek

De Looise school is niet de eerste die experiment­eert met een hond in de klas. De Lettertuin in Opglabbeek deed dat acht jaar geleden al. “Lowie, onze leeshond, is drie jaar geleden met pensioen gegaan. Maar hij had zeker een positief effect op de leerlingen. Want een hond veroordeel­t je niet. We hebben eraan gedacht een ander hondje te nemen, maar het bleek toch te arbeidsint­ensief”, zegt directeur Lieve Venken.

Pino brengt sfeer tijdens de les en we werken ook veel harder. Sinds hij in de klas rondloopt haal ik zelfs betere punten

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Pino volgt nu al vijf weken mee les in het Heilig-Hartinstit­uut, tot groot jolijt van de leerlingen.
FOTO TOM PALMAERS Pino volgt nu al vijf weken mee les in het Heilig-Hartinstit­uut, tot groot jolijt van de leerlingen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium