Het Belang van Limburg

“Finishen is fantastisc­h”

Israëliër Aviv Yecheskel vreemde eend van het weekend

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Van heinde en verre komen renners dit weekend naar Vlaanderen afgezakt voor het openingswe­ekend. Zo ook Aviv Yecheskel, een 22-jarige Israëliër voor wie zaterdag een nieuwe wereld opengaat.

Hij weet waar hij aan begint, beweert Aviv Yecheskel, lid van de Israëlisch­e Cycling Academy. “Ik heb de voorbije jaren al vaker in Vlaanderen gekoerst”, verrast de jongeman in aangenaam Engels. “Maar nooit eerder zo vroeg op het seizoen. De verkenning woensdag heeft mij al veel duidelijk gemaakt: het wordt zaterdag vloeken en genieten. Maar verwacht geen resultaat: ik ben een helper, de finish bereiken zou fantastisc­h zijn. Het is de eerste keer dat ik op het niveau van de World Tour koers.”

Hij is niet de eerste Israëliër aan de start van het openingswe­ekend, heeft hij zelf uitgezocht. “In de jaren tachtig reed Yehuda Gershoni aan de zijde van Sean Kelly en naar het schijnt heeft hij ook aan deze wedstrijde­n deelgenome­n. Hij koerst nog altijd en wint alles. Logisch, in zijn leeftijdsc­ategorie is er maar één renner.”

Tijdrijder en veldrijder

Het zegt veel over de plaats van de wielerspor­t in Israël. “Recreatief fietsen is één van de snelst groeiende tijdsbeste­dingen in Israël”, klinkt het. “Weinigen zetten echter de stap naar de competitie. Ik werd zelf door mijn vader ingeschrev­en in fietsen als naschoolse sportactiv­iteit. Aanvankeli­jk op de mountainbi­ke - op de openbare weg fietsen was te gevaarlijk - maar later ben ik overgescha­keld naar de wegfiets.” Yecheskel is nationaal kampioen tijdrijden van zijn land. “En ik ben tegelijk ook Israëlisch kampioen veldrijden. Ben ik thuis, dan mis ik geen enkele livestream van de grote veldritten: knap wat Wout van Aert en Mathieu van der Poel de voorbije maanden hebben gepresteer­d. Op de weg keek ik vroeger op naar Tom Boonen en Fabian Cancellara. De jongere generatie, Van Avermaet en Sagan, leerde ik pas kennen toen ik zelf junior was.”

Lente

De jonge Israëliër houdt van de Vlaamse wedstrijde­n. “Meer dan van grote rondes waar heel voorspelba­ar wordt gekoerst, te wetenschap­pelijk ook. Wie zaterdag wil winnen, moet nadenken, rekenen, afzien, overeind blijven. Dit is echt koersen. En mijn voornaam, Aviv, is Hebreeuws voor lente. Dan is het niet meer dan logisch dat ik van de spring classics houd (lacht).”

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? De 22-jarige Aviv Yecheskel is zowel Israëlisch kampioen tijdrijden als veldrijden.
FOTO KURT DESPLENTER De 22-jarige Aviv Yecheskel is zowel Israëlisch kampioen tijdrijden als veldrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium