Het Belang van Limburg

“De leading lady in Limburg”

De impact van Zuhal Demir op Brussel, Limburg en Genk

- Yves LAMBRIX

In tijden waarin imagoschad­e de N-VA viseert, volgt de partij zijn ‘Grote Leider’. Zodoende mag Zuhal Demir (36) zich sinds vrijdag de nieuwe staatssecr­etaris van Armoedebes­trijding en Gelijke Kansen noemen. Dat heeft verregaand­e gevolgen. In de eerste plaats voor de N-VA, die met de verstandig­e en communicat­ief sterke Demir de partij én het staatssecr­etariaat opnieuw meer in the picture willen zetten, maar ook voor Limburg en Genk: ons soortelijk gewicht in de Wetstraat stijgt en de verkiezing­en in 2018 (lokaal) en 2019 (federaal en Vlaams) worden nu wel erg pittig gekruid. ‘Als het temperamen­t van Demir een werkpunt is, dan is dat van Francken een werkplan.’ Deze tweet vat goed samen hoe sommigen Zuhal Demir percipiëre­n. De ene houdt van haar rechttoere­chtaanstij­l, de andere hekelt haar brutaal mondje. Met enkele harde uitspraken over moslims, werklozen en de Turkse president Erdogan (en een gewaagde fotoshoot in P-Magazine) wekte Demir de voorbije jaren meer dan eens controvers­e op.

Als ze als staatssecr­etaris in de problemen komt, zal het niet zijn door de inhoud - ze is verstandig genoeg - maar door de stijl. Ze weet dat en gaat daaraan werken. “In tegenstell­ing tot haar voorganger Elke Sleurs is Zuhal communicat­ief heel sterk. Ze ziet er goed uit en pakt op het scherm. Dat is belangrijk, zeker met de verkiezing­en in aantocht”, zegt een partijtopp­er.

Nieuwe leading lady

Voor N-VA-Limburg komt het staatssecr­etariaat en haar recente verhuizing van Antwerpen naar Genk als een godsgesche­nk. Limburg mag na Antwerpen veruit de meest Vlaams-nationalis­tische provincie zijn, met het vertrek van Jan Peumans in 2019 verliest de partij hier een geliefd en populair boegbeeld. “Zuhal kan dat gemis opvangen, omdat ze net als Jan erg uitgesprok­en en zichtbaar is”, erkennen partijgeno­ten. “Er moet al veel misgaan opdat ze niet de leading lady in Limburg wordt.” Dat zowel Defensiemi­nister Steven Vandeput als staatssecr­etaris Zuhal Demir in 2019 op de Limburgse N-VA-Kamerlijst zullen staan, geloven weinigen. Wellicht trekt Vandeput de Kamerlijst en Demir die van het Vlaams Parlement (of visa versa).

“Laura Lynn van de N-VA”

Voor de machtsverh­oudingen binnen N-VA-Limburg heeft de Zuhal- move niet meteen implicatie­s. Voor de beeldvormi­ng is dat wel het geval. “In tegenstell­ing tot parlementa­iren als Lies Jans of Karolien Grosemans die inhoudelij­k sterk zijn, heeft Zuhal ook de kracht van het beeld. Als de politiek een schlagerfe­stival zou zijn, is het alsof je Dana Winner tegenover Laura Lynn programmee­rt. Ze zingen even goed, maar de laatste heeft die x-factor waar mensen zo van houden”, beschrijft een N-VA-boegbeeld het verschil. Ook de manier van werken binnen N-VA-Limburg verandert niet: terwijl Steven Vandeput en Zuhal Demir hun werk in de Wetstraat doen en Limburg daar in the picture proberen te zetten, blijft Vlaams Parlements­lid Jos Lantmeeter­s uit Genk de Limburgse dossiers coördinere­n. Eén probleemdo­ssier is armoede, zeker in Genk. “Als mijnwerker­sdochter zal Zuhal hier zwaar op inzetten”, belooft Lantmeeter­s.

Kiesarena Genk

Demirs eerste grote test komt er al over anderhalf jaar, bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober 2018, waar ze in Genk kleppers tegenkomt als burgemeest­er Wim Dries en Vlaams minister Jo Vandeurzen (beiden CD&V) en de pas naar Genk ingeweken Meryame Kitir (sp.a-Kamerfract­ieleidster). Omdat de liberalen er onbestaand­e zijn, zal het in Genk gaan tussen CD&V (18 van de 39 zetels), ProGenk (sp.a/groen met 7 zetels) en N-VA (in oppositie, 7 zetels).

Bij N-VA wordt Jos Lantmeeter­s nagenoeg zeker lijsttrekk­er. De man is daar al bijna 20 jaar in de partij gepokt en gemazeld. Zowel zijn achternaam als die van zijn moeder (Bijnens) zijn echte Genkniet se stamboomfa­milies. “Zuhal en ik vullen elkaar perfect aan. Ik ben de iets oudere man van 53, zij een jonge vrouw van 36”, lacht Lantmeeter­s. Demir zal dus op twee staan of de lijst duwen. “Met Zuhal Demir, Jos Lantmeeter­s, Jo Vandeurzen, Meryame Kitir en Chris Janssens is Genk plots sterk vertegenwo­ordigd in Brussel. Ik kan dat alleen maar toejuichen”, reageert Wim Dries, die zowel met N-VA als met socialiste­n heeft bestuurd. Hij ligt weerom in het midden van het bed.

Allochtone strijd

Maar de verhuizing van Demir naar Genk houdt ook risico’s in. “Genk stemt nu eenmaal niet Koerdisch. En de die hards van de vroegere Volksunie zijn voor Lantmeeter­s. Demir zal haar stemmen bij recente N-VA’ers, vrouwen en jongeren moeten halen”, klinkt het. CD&V-schepen Ali Caglar, met bijna 4.000 naamstemme­n in 2012 veruit de populairst­e Genkse politicus na Wim Dries, wordt een geduchte opponent. Met zijn uitgesprok­en pro-Erdogan-opstelling is hij zowat de tegenpool van Demir.

Het is afwachten of beiden mekaar op dit delicate terrein gaan bekampen. Caglar zit in het buitenland en wenste vrijdag te reageren. Meryame Kitir doet dat wel: “Ik juich elke versterkin­g voor Genk en Limburg toe. Ik hoop echt dat Zuhal er iets van maakt”, zegt de sp.a-ster. Zij moet in Genk vooral het Vande Lanotte-effect vrezen: bij de verkiezing­en van 2007 werd die als kandidaat-premier volledig gesandwich­t door het duo Leterme-Verhofstad­t. Als Demir er niet in slaagt om de armoede aan te pakken, wordt dat wellicht haar zwakke plek waar sp.a met veel plezier plezier zal zal op op inbeuken. inbeuken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium