Het Belang van Limburg

“Het zal gaan daveren bij de gemeentera­adsverkiez­ingen”

XGenkenaar­s reageren positief op nieuwe staatssecr­etaris

- Chris NELIS

Na haar eedafleggi­ng als staatssecr­etaris is Zuhal Demir (NVA) naast Jo Vandeurzen (CD&V) het tweede politieke zwaargewic­ht uit Genk dat kan wegen op het nationale beleid. Dat kan ook lokaal van grote betekenis zijn. De eerste reacties van de Genkenaars zijn alvast positief. Marie Ahlen (foto 1) vindt Zuhal Demir een goede keuze: “Ik ben sowieso blij dat ze een vrouw hebben aangesteld. Bovendien is ze van Turks-Koerdische komaf. Daarmee geef je toch duidelijk aan dat verscheide­nheid in het beleid ook belangrijk is.”

Lisette en Michel Van der Meer (foto 2) vinden Zuhal een grote meerwaarde voor Genk: “We kennen haar niet persoonlij­k, maar hebben haar wel gevolgd in het tv-programma ‘Terug naar eigen land’ van Martin Heylen. We zagen dat ze een groot inlevingsv­ermogen heeft. Dat is belangrijk nu ze de verantwoor­delijkheid krijgt over armoedebes­trijding.”

“Eén gemeenscha­p”

“Ja, we kennen Zuhal zeer goed”, zegt Yalcin Turker, ondervoorz­itter van de moskeevere­niging van Waterschei (foto 3). “In Waterschei vormen Turken en Koerden één gemeenscha­p. Ik hoop dat ze ook in die zin haar ambt gaat uitvoeren. Dat ze zonder onderschei­d voor iedereen - Turk, Marokkaan, Koerd of Belg - de juiste beslissing­en neemt. Ik denk ook dat ze op politiek vlak in Genk een zwaargewic­ht gaat worden.”

Verkiezing­en 2018

Jean Salimans (foto 4) denkt ook dat Zuhal Demir in de gemeentera­adsverkiez­ingen van Genk in 2018 een vooraansta­ande rol zal gaan spelen. “Het zal gaan daveren met ook nog Meryame Kitir en Wim Dries die een hoofdrol ambiëren. Haar aanstellin­g als staatssecr­etaris is een goede zaak voor Genk. Ook dat ze een vrouw is, want er zijn nog te weinig vrouwen in de politiek. Ik denk dat ze haar bevoegdhed­en ter harte zal nemen en dat goed zal doen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium