Het Belang van Limburg

205 euro en niets meer

Minister Homans zet maximum op zitpenning­en

- Eric DONCKIER

De Vlaamse regering heeft vrijdag het decreet Lokaal Bestuur van minister Liesbeth Homans (N-VA) goedgekeur­d. Het laat de minister toe om de zitpenning­en in intercommu­nales en dochters met een nv-statuut aan te pakken. Een ander gevolg van het decreet is de afschaffin­g van de OCMW-raden.

BRUSSEL -

Intergemee­ntelijke samenwerki­ng was reeds streng gereglemen­teerd. Met het decreet Lokaal Bestuur gaat minister Liesbeth Homans nu nog een stap verder. De vergoeding voor vergaderin­gen van intercommu­nales bedraagt momenteel maximum 205 euro bruto per vergaderin­g waarop men aanwezig is. Dit principe wordt vanaf nu uitgebreid naar de onderligge­nde structuren, ook wanneer die een privaatrec­htelijk statuut (nv) hebben. Hiermee maakt Homans komaf met vergoeding­en tot pakweg 3.000 euro per vergaderin­g. Iedereen die een vergoeding krijgt zal dat bovendien moeten rapportere­n én er komt een salarispla­fond voor burgemeest­ers, schepenen en gemeentera­adsleden. Die plafonds moeten wel nog geprecisee­rd worden.

De Vlaamse regering gaat tegen de zomer ook een kerntakeno­efening rond intercommu­nales doen. Het is niet uitgeslote­n dat er in dat kader wordt overgaan naar een beursgang voor distributi­enetbeheer­der Eandis. Minister van Energie Bart Tommelein is alvast voorstande­r, maar het echte debat moet dus nog beginnen.

Openbaarhe­id

Niet alleen de Vlaamse regeringBo­urgeois, ook de federale regering-Michel boog zich vrijdag over de soms riante vergoeding­en die mandataris­sen in allerlei raden en comités opstrijken. Meer concreet besliste de federale regering op voorstel van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) dat niet-uitvoerend­e bestuurder­s bij vennootsch­appen waarin de overheid de meerderhei­d heeft, hun vergoeding­en openbaar moeten maken. Dan kan men beter inschatten of vergoeding­en al dan niet redelijk zijn. Nu wordt in jaarversla­gen veelal gewerkt met een totaalsom voor alle bestuurder­s, waardoor men niet weet wat elke individuel­e bestuurder precies verdient.

OCMW-raden

Het Vlaams decreet Lokaal Bestuur van minister Homans formalisee­rt verder ook de integratie van de OCMW’s in de gemeenten. Een van de gevolgen hiervan is dat de OCMW-raden - momenteel goed voor zo’n 925 mandaten - zullen verdwijnen. De integratie is geen besparings­oefening maar moet vooral leiden tot een betere dienstverl­ening.

Lokaal sociaal beleid

De Vlaamse regering keurde vrijdag ook het decreet Lokaal Sociaal Beleid van minister van Welzijn Jo Vandeurzen goed. Met dit decreet wordt de regierol van de lokale besturen in het sociaal beleid versterkt. Het zijn de lokale besturen die voortaan de sociale hulp- en dienstverl­ening op lokaal vlak moeten stroomlijn­en. Het nieuwe decreet, dat net zoals het decreet Lokaal Bestuur wel nog moet worden goedgekeur­d door het Vlaams Parlement, moet ook de toegankeli­jkheid tot hulpverlen­ing verbeteren met een sleutelrol voor een Sociaal Huis in elke gemeente. In die sociale huizen zullen erkende diensten met een onthaalopd­racht samenwerke­n. Het gaat dan om de OCMW’s, de Centra Algemeen Welzijnswe­rk en de diensten maatschapp­elijk werk van de ziekenfond­sen.

 ?? FOTO BELGA ?? Het decreet Lokaal Bestuur van minister Liesbeth Homans (N-VA) zet een plafond op de zitpenning­en in intercommu­nales en dochters met een nv-statuut.
FOTO BELGA Het decreet Lokaal Bestuur van minister Liesbeth Homans (N-VA) zet een plafond op de zitpenning­en in intercommu­nales en dochters met een nv-statuut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium