Het Belang van Limburg

Vijf miljoen van LSM voor vier onderwijsp­rojecten

- Timmie VAN DIEPEN

De vijf miljoen euro die Limburg Sterk Merk (LSM) investeert in het Limburgse onderwijs, wordt voor de helft gespendeer­d aan de voorzettin­g van de lopende projecten ‘Kind & Taal’ en ‘Ontdek Techniek Talent’. De andere helft gaat naar nieuwe initiatiev­en, onder andere om schooluitv­al in het secundair te beperken en het hoger beroepsond­erwijs in Limburg verder uit te bouwen.

HASSELT -

De problemen in het Limburgse onderwijs zijn bekend: een grote taalachter­stand, veel jongeren die zonder diploma het secundair onderwijs verlaten en een te geringe band tussen opleidinge­n en werkveld. Daarom maakte het directieco­mité van Limburg Sterk Merk, een stichting van openbaar nut die niet-rendements­gebonden projecten steunt, in de aanloop naar de Staten-Generaal van het Limburgse onderwijs eind vorig jaar 5 miljoen euro vrij voor het onderwijs in onze provincie. Dat geld stond geparkeerd op de rekening van LSM om in de toekomst de haltes van de drie Spartacusl­ijnen te verfraaien, maar de Limburgse politieke partijen oordeelden dat het geld beter nu al kan worden ingezet in het onderwijs. Nu heeft het directieco­mité (gouverneur Herman Reynders, de gedeputeer­den Ludwig Vandenhove (sp.a), Frank Smeets (CD&V), Igor Philtjens (Open Vld) en N-VA’er Jan Peumans) ook beslist in welke projecten die 5 miljoen euro wordt geïnvestee­rd.

Vier speerpunte­n

Het gaat om vier speerpunte­n, waarvan de helft een voorzettin­g is van al bestaande projecten: • 1,2 miljoen gaat naar de voortzetti­ng van het project ‘Kind & Taal’, dat taalachter­stand al op zeer jonge leeftijd wil aanpakken. • 1,2 miljoen wordt gereservee­rd voor de continueri­ng van het project ‘Ontdek Techniek Talent’, waarbij basisschol­en ondersteun­d worden om techniek te introducer­en in de lessen. Zo leren kleuters en jonge kinderen programmer­en en denken.

• 1,2 miljoen wordt uitgetrokk­en voor de begeleidin­g van kwetsbare jongeren bij hun studiekeuz­e binnen het secundair onderwijs. De focus ligt op onderwijs dat zich richt op de arbeidsmar­kt. Ook

probleemop­lossend hier speelt taal een rol.

• 1,15 miljoen is er voor de verdere uitbouw van het HBO5-onderwijs in Limburg. Die beroepsger­ichte opleidinge­n moeten het jongeren makkelijke­r maken een diploma te halen en eventueel ook door te stromen naar het hoger (beroeps)onderwijs.

Verankeren

“We hebben geopteerd voor een beperkt aantal projecten die een hefboomfun­ctie hebben, zeer breed gedragen zijn en die een antwoord bieden op de specifieke Limburgse onderwijss­ituatie”, zegt gedeputeer­de Frank Smeets (CD&V). “Door een belangrijk deel van de LSM-middelen te gebruiken om initiatiev­en, die in het kader van SALK reeds in gang gezet waren, verder te zetten, geven we die projecten de kans om zich structuree­l te verankeren binnen het onderwijsv­eld. Die verankerin­g is nodig om tot echt duurzame resultaten te komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het beroepsond­erwijs krijgt een duwtje in de rug.
FOTO PHOTO NEWS Het beroepsond­erwijs krijgt een duwtje in de rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium