Het Belang van Limburg

“Bestuurder­s skibussen vaak vermoeid achter het stuur”

Transportb­ond klaagt erbarmelij­ke slaapomsta­ndigheden voor chauffeurs aan

- Ruben STEEGEN

Winterspor­ters die eind volgende week op de skibus naar huis stappen, controlere­n best even de wallen onder de ogen van hun chauffeur. “Door het gebrek aan bindende afspraken met werkgevers worden bestuurder­s na een lange heenrit vaak in erbarmelij­ke omstandigh­eden te slapen gelegd”, waarschuwt de Belgische Transportb­ond (BTB-ABVV). “Het gevolg laat zich raden: vermoeide, en dus minder alerte chauffeurs tijdens de terugrit.” Vandaag en morgen vertrekken opnieuw hordes winterspor­tfanaten met de bus richting de Alpen. “Hoewel de chauffeur verantwoor­delijk is voor honderden mensenleve­ns zijn er nog altijd geen verplichti­ngen rond de slaapmogel­ijkheden na aankomst”, weet Steven Steyaert van de Belgische Transportb­ond, dat vrijdagavo­nd in het hele land actie voerde om de problemati­ek onder de aandacht te brengen. “We wachten al sinds 2015 op een sociaal akkoord met de werkgevers dat gepaste slaapaccom­modaties verplicht. Een bestuurder die naar de Alpen kart en de volgende avond met een volle bus weer naar huis moet, heeft nood aan een apart bed en toilet. Nu is het vaak behelpen, waardoor chauffeurs slecht uitgeslape­n aan de terugrit beginnen.”

In het ergste geval is er zelfs niets voorzien en moet de chauffeur op een matje in zijn bus slapen

Steven Steyaert Belgische Transportb­ond

Levensgeva­arlijk

Hoewel een rusttijd van negen uur verplicht is, staat er in de huidige cao’s niets over de plek waar de chauffeur moet slapen. “Het gebeurt regelmatig dat bestuurder­s uren op een vrije hotelkamer moeten wachten. In het ergste geval voorziet de opdrachtge­ver zelfs helemaal niets en moet de chauffeur op een matje in zijn bus maffen. Zonder wc of douche. Zo raak je nooit fit voor de terugrit.” Chauffeur Dirk Dierickx, die al dertien jaar winterspor­ters naar de bergen brengt, beaamt de malaise. “Vorig jaar ben ik samen met een collega vrijdagnac­ht naar het Franse ‘Les Deux Alpes’ gereden. Zaterdagav­ond moesten we met een volle bus weer naar huis.” Hoewel het duo op voorhand een kamer was beloofd, bleken bij aankomst liefst twintig andere collega’s op een vrij bed te wachten. “Uiteindeli­jk heeft het tot ‘s middags geduurd voor we in ons hotel konden. Ik ben die avond achter het stuur gekropen met welgeteld vijf uur slaap op de teller. Onverantwo­ord en levensgeva­arlijk. En het had nog erger gekund. Doordat er te weinig bedden waren, hebben een aantal collega’s bij min tien in hun eigen bus geknord.”

Bezemhok

Vakbondsma­n Steven kent leden die onlangs in een veredeld bezemhok te slapen werden gelegd. “Op een veldbedje, met het toilet op de gang. De deur moesten ze met een hangslot sluiten. Dit seizoen kreeg een van onze chauffeurs zelfs de plaats van een skimonitor aangeboden. De kamer lag vol wasgoed. Om 15 uur moest hij er weer uit, want dan had de man gedaan met skiën.” De BTB-ABVV dringt aan op een snelle oplossing. “Vroeg of laat loopt dit mis. Gaan we echt pas in actie schieten als er doden vallen? Wij vragen een cao die een comfortabe­le slaapplaat­s garandeert. Sommige werkgevers doen dat al, maar er zijn er een aantal die volharden in de boosheid.” De Federatie van de Belgische Autocarond­ernemers en Reisorgani­satoren (FBAA), dat al maanden met de sociale partners aan tafel zit, benadrukt dat een akkoord over de rustmodali­teiten van de chauffeurs er al lang had kunnen zijn. “Helaas blijft een ander punt, rond de flexibilit­eit van de chauffeurs, onaanvaard­baar voor de vakbonden. Daardoor is er nog geen cao afgesloten. Maar voor alle duidelijkh­eid: de onderhande­lingen lopen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Vrijdagavo­nd voerde de Belgische Transportb­ond actie aan Bruno’s in Bilzen, waar tientallen skibussen richting de Alpen vertrokken
FOTO TOM PALMAERS Vrijdagavo­nd voerde de Belgische Transportb­ond actie aan Bruno’s in Bilzen, waar tientallen skibussen richting de Alpen vertrokken
 ?? Foto HBVL ?? Een buschauffe­ur werd eens te e slapen gelegd in een bezemhok, dat afgesloten werd met een hangslot.
Foto HBVL Een buschauffe­ur werd eens te e slapen gelegd in een bezemhok, dat afgesloten werd met een hangslot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium