Het Belang van Limburg

“Dit doet de waarheid heel veel geweld aan”

Papa van Eefje geschokt door theaterstu­k over Dutroux

- Nancy VANDEBROEK

Jean Lambrecks is geschokt over het theaterstu­k met kinderen over de zaakDutrou­x dat zaterdag te zien is in C-mine Cultuurcen­trum in Genk. Jean en zijn partner Els zagen het stuk vorig jaar in mei in Brussel. Enkele toeschouwe­rs verlieten toen verbouwere­erd de zaal.

GENK -

Begin vorig jaar werd Jean Lambrecks gecontacte­erd door de Zwitserse regisseur Milo Rau. Die was op dat ogenblik bezig met het schrijven en regisseren van een theaterstu­k over de zaak-Dutroux. Het stuk zou gespeeld worden door kinderen. “Rau had een artikel in de Duitse krant ‘Die Welt’ gelezen waaraan ik had meegewerkt en wilde daarom achtergron­dinformati­e over het dossier”, aldus de papa van Eefje. Medio mei werd het stuk, dat de titel ‘Five easy pieces’ had gekregen, opgevoerd in zaal Theater in Brussel. Jean werd uitgenodig­d en ging kijken. “Ik twijfel niet aan de uitzonderl­ijke talenten van Milo Rau als toneelschr­ijver en regisseur, maar hij pikte er toevallig wel het gevoeligst­e dossier uit de Belgische geschieden­is uit. Als de inhoud van het stuk dan nog strookte met de realiteit, dan zou ik er nog mee kunnen leven. Maar niet alleen moest een meisje van ongeveer acht jaar zich uitkleden op de scène, wat ik weerzinwek­kend vond, de inhoud van dit stuk doet de waarheid ontzettend veel geweld aan. Het draagt er weer eens toe bij dat de mythe van de alleen handelende pervert in stand gehouden wordt”, zegt Lambrecks.

Victor

Hij geeft een concreet voorbeeld: de manier waarop de vader van Dutroux, Victor, in het stuk geportrett­eerd wordt. Jean Lambrecks verduideli­jkt: “De ouders van Dutroux waren allebei leerkracht. Toen ze na een verblijf van ettelijke jaren in Congo terug naar België kwamen, belandden ze ook hier voor de klas. Zowel Jeannine Lauwers als Victor Dutroux vonden het nodig om op woensdagna­middag aan hun leerlingen seksuele opvoeding te geven, op hun eigen uitgesprok­en manier welteverst­aan. Dat had tot gevolg dat er bij de schooldire­ctie tal van klachten van verontrust­e ouders binnen liepen. In het stuk wordt Victor Dutroux echter afgeschild­erd als een slachtoffe­r: een zielige oude man die wenste dat hij zijn zoon meer affectie had geschonken. Die portretter­ing van vader Dutroux klopt dus van geen kanten.”

Tijdens de voorstelli­ng die Jean Lambrecks bijwoonde, verlieten enkele toeschouwe­rs verbouwere­erd de zaal. “Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteite­n van Milo Rau als theatermak­er – ik zou hier niet eens een mening over kùnnen formuleren – ervaar ik dit als zoveelste kaakslag. Het dossier-Dutroux wordt wel commerciee­l uitgebuit, maar naar de waarheid zoeken, loont kennelijk niet de moeite.”

Het dossier-Dutroux wordt wel commerciee­l uitgebuit, maar naar de waarheid zoeken, loont kennelijk niet de moeite

Jean Lambrecks Vader van Eefje

 ?? FOTO PHILE DEPREZ ?? Het theaterstu­k ‘Five easy pieces’ is zaterdag te zien in Genk.
FOTO PHILE DEPREZ Het theaterstu­k ‘Five easy pieces’ is zaterdag te zien in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium