Het Belang van Limburg

Zeer besmetteli­jke paardenzie­kte ontdekt in de grensstree­k

-

In de buurt van Valkenburg is de uiterst besmetteli­jke paardenzie­kte droes vastgestel­d op minstens twee maneges. “Droes is een zeer besmetteli­jke bacterie die gepaard gaat met keelontste­king, koorts en gezwollen klieren”, zegt Desirée Aerts van de Peerse paardenkli­niek Het Bokt.

HASSELT -

“Er komt snot en pus uit de neus van het paard en het kan ontaarden in abcessen, waardoor andere dieren makkelijk besmet kunnen worden. De ziekte komt vaak voor bij jonge dieren, maar daarna kweken ze wel weerstand. In extreme gevallen kan het paard sterven.”

Omdat de ziekte zo besmetteli­jk is worden paarden in quarantain­e gehouden, mogen er geen andere paarden meer op het erf en mogen de paarden geen wedstrijde­n meer rijden. Paardendie­renarts Florence Gorter stelde de besmetting vast in Zuid-Limburg. “Alle nodige maatregele­n zijn getroffen. Het gaat voorlopig om slechts 5 zieke dieren. Verspreidi­ng kan natuurlijk altijd omdat je met een incubatiet­ijd zit, maar de kans is bijzonder klein omdat we er op tijd bij waren.”

Duizenden bejaarden lopen steun mis door probleem met software bij overheid

De koepel van Vlaamse mutualitei­ten trekt aan de alarmbel. 17.000 ouderen die recht hebben op een ‘tegemoetko­ming voor hulp aan bejaarden’ zouden die steun voorlopig niet krijgen, omdat nieuwe software van de FOD Sociale Zekerheid slecht werkt.

Zo’n 106.000 zorgbehoev­ende 65-plussers met een beperkt inkomen hebben elke maand recht op 80 tot 560 euro. Begin 2017 is die tegemoetko­ming overgeheve­ld van het federale naar het Vlaamse niveau. En dat loopt volgens de mutualitei­ten “niet van een leien dakje”. Zeker niet voor zij die hun aanvraag voor 1 januari indienden. De FOD Sociale Zekerheid benadrukt dat de uitbetalin­g van lopende dossiers verzekerd is.(

BRUSSEL - Google gaat haatzaaier­s aanpakken met ‘gifmeter’ HASSELT -

Met Perspectiv­e wil Google haatdragen­de boodschapp­en van het internet weren. Het bepaalt welke reactie wel en niet door de beugel kan, door de hoeveelhei­d ‘giftigheid’ te meten. Daarvoor heeft een jury van testers reacties op fora bestempeld als oké of haatdragen­d. Nu moet Perspectiv­e dat werk overnemen en de boodschapp­en een score geven waarop websites zich kunnen baseren om ze al dan niet te verwijdere­n. De artificiël­e intelligen­tie leest niet enkel de bepaalde woorden, maar kan ook een hele discussie meelezen. Voorlopig moet u wel nog even op de tanden bijten voor Nederlands­talige haatzaaier­s, want de technologi­e is nu enkel getraind om Engelstali­ge foute reacties te kunnen opsporen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium