Het Belang van Limburg

Verzonken plein onder Grote Baan verbindt Houthalen-centrum

- Liliana CASAGRANDE/Toon ROYACKERS

“We zijn heel blij met de beslissing van minister Ben Weyts (N-VA) om ons 7,5 miljoen euro te geven voor de ontsluitin­g van het centrum van Houthalen”, zeggen burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) en eerste schepen Jef Verpoorten (CD&V). “Hij heeft het budget van de brug aan de Koolmijnla­an doorgescho­ven naar de kruising Grote Baan-Dorpsstaat. Daar komt een brede ondergrond­se doorgang die de twee kanten van de Grote Baan met elkaar verbindt.” In Houthalen-Helchteren vallen een paar dingen samen waardoor ze het hele centrum kunnen hertekenen. Het begon met wat geld voor kernverste­rking waarmee ze een studie hebben laten uitvoeren, gevolgd door een ander Vlaams project voor de ontwikkeli­ng van braakligge­nde terreinen en vervolgens de maatregele­n die het verkeer op de Grote Baan vlotter moeten laten doorstrome­n in afwachting van de Noord-Zuidverbin­ding. “Uit de studie voor kernverste­rking bleek al dat er veel eigenaars zoals Delhaize en De Voorzorg bereid waren om mee te werken. Later is de site van het oude gemeentehu­is dan geselectee­rd als brownfield. Dat zijn projecten waarbij braakligge­nde terreinen worden ontwikkeld. Het grote voordeel is dat de eigenaars vrijgestel­d worden van registrati­erechten en dat de Vlaamse regering scheidsrec­hter speelt tussen gemeente en eigenaars.” En zo zijn de plannen om het centrum grondig her in te richten gegroeid. “Ook een aantal projectont­wikkelaars en winkelkete­ns hebben meteen hun interesse getoond. We hadden ook al eerder een ruimtelijk plan gemaakt voor het Grootveld en er zijn ontwikkela­ars uit Houthalen als Ghislain Lenaers en Ewald Houben die al eigendomme­n hadden.”

Het koninginne­stuk van het hele project wordt een soort van verzonken plein dat onder de Grote Baan doorloopt. “Een soort van amfitheate­r, met een helling van 3 graden. Heel zacht zodat je er ook nog terrassen kan zetten. Een beetje zoals aan het station van Brugge of dat aan de achterkant van het station van Leuven. Voor het andere verkeer komt er een nieuwe ontsluitin­gsweg en die zal ook even verderop onder de Grote Baan doorlopen. Die weg is het eerste die aangelegd wordt. Die werken moeten starten in 2018.” Aan beide kanten van de Grote Baan komen er ook winkels en appartemen­ten, maar die komen er pas nadat de Grote Baan is afgewerkt en de ontsluitin­gsweg er ligt.

“We gaan in fases werken, maar nu al is er veel interesse van onder meer JBC. We willen in het totaal 23.000 vierkante meter aan winkels en – als alle fases klaar zijn – zo’n 250 à 300 appartemen­ten. Maar dat zal pas tegen 2025 zijn.

We gaan nu nog voor de zomer een convenant aan met de eigenaars en de Administra­tie Wegen en Verkeer.

Het huidige Cuppensple­in is momenteel parking, waar moeten de auto’s dan naar toe? “In het project zijn nieuwe parkings voorzien.”

 ?? FOTO RL ?? Jef Verpoorten Eerste schepen
FOTO RL Jef Verpoorten Eerste schepen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium