Het Belang van Limburg

“Wat als Grondwette­lijk Hof straks ook nee zegt?

-

samen een charter afgesloten. Het standpunt toen was dat er tunnels konden komen onder de Grote Baan op voorwaarde dat die geboord konden worden. En dat we anders voor de omleidings­weg gaan, maar dan wel met tunnels onder zowel Lillo als De Standaard. Wij hebben daarover met die fervente voor- en tegenstand­ers een charter over afgesloten. Dat was in 2008. Sindsdien staan gemeentebe­stuur, provincie en Vlaamse regering op één lijn voor het gekozen omleidings­traject.”

Ben je nu eigenlijk tevreden over die nieuwe procedure voor complexe projecten?

“Ik weet trouwens nog altijd niet of dit nu de goddelijke oplossing is. Of wordt het weer complex? Het is goed dat er tal van inspraakmo­menten zijn in die nieuwe procedure, maar er blijven nog altijd milieurapp­orten en ruimtelijk­e uitvoering­splannen nodig. En ook al gaan ze de beslissing laten nemen door het parlement en niet door de Vlaamse regering, mensen kunnen die plannen nog altijd aanvechten. Het zal niet voor de Raad van State zijn, wel voor het Grondwette­lijk Hof.”

Maakt dat wel verschil, denk je?

“Dat vraag ik me ook af. Stel dat ook het Grondwette­lijk Hof beslist dat die omleiding er niet kan komen? Wat dan? Wat als de tegenstand­ers ook nog eens naar Europa trekken?

Volgens grondwetsp­ecialist Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) kan Europa al ingeroepen worden tijdens de procedure bij het Grondwette­lijk Hof. Zowel het Grondwette­lijk Hof als degenen die naar de rechtbank stappen kunnen dan een prejudicië­le vraag stellen als ls ze ze denken dat Europese regels s in in het gedrang komen.

“Ik weet niet hoe het precies es in in elkaar zit, maar het is niet omten omdat de Raad van State buiten spel is gezet dat de Vlaamse ren.” regering nu zegezeker moet zijn.”

Misschien kunnen ze intussen sen de Grote Baan al aanpakken?n?

“Ja, maar het is niet of de Grote Grote Baan of de omleidings­weg. Het Het is is én de aanpak van de Grote Baan Baan én de omleidings­weg. Vandaag ndaag rijden er 50.000 auto’s overer de de Grote Baan, als straks de omleiog omleidings­weg er ligt, zijn er dat nog aln altijd 25.000. Dit blijft dus een van van de drukste verbinding­swegen n vanvan de provincie. Telkens we proberenbe­ren om middelen te krijgen voor or de de Grote Baan, is er wel iemand nd die die denkt dat daardoor de omleiomlei­dingsweg wordt begraven. Dat Dat ben ik beu.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium