Het Belang van Limburg

Trump speelt thuismatch Iraakse luchtmacht bombardeer­t IS in Syrië

-

Het Iraakse leger rukt verder op naar het centrum van Mosoel, de laatste grote stad in handen van Islamitisc­he Staat in Irak. Maar de terreurgro­ep is nog niet verslagen.

Nadat donderdag de luchthaven van Mosoel veroverd werd, viel het Iraakse leger vrijdag binnen in een eerste wijk in het westen van de Iraakse miljoenens­tad. Daarmee is het slotoffens­ief ingezet om IS ook uit het westen van de stad te verjagen. Het oosten werd al eerder bevrijd. Maar in het uiterste westen van het land sloeg IS dan weer toe. Bij een aanval op een Iraaks-Jordaanse grenspost kwamen ten minste vijftien Iraakse grenswacht­ers om. De IS-strijders lieten eerst een bomauto ontploffen en vielen daarna aan van verschille­nde kanten.

Voor het eerst heeft Irak ook luchtaanva­llen uitgevoerd op IS-stellingen in Syrië, als vergelding voor terreuraan­vallen in Bagdad. Dat gebeurde in overleg met de regering in Damascus, liet het Syrische ministerie van Buitenland­se Zaken weten.

Nabij de stad al-Bab, die gisteren op IS heroverd werd door Syrische rebellen, zijn 42 rebellen omgekomen toen IS een bomauto liet ontploffen.

BAGDAD - Al 136 Turkse diplomaten vragen asiel in Duitsland BERLIJN -

Sinds de mislukte staatsgree­p in juli vorig jaar hebben nu al 136 Turkse diplomaten en hun gezinslede­n politiek asiel aangevraag­d in Duitsland.

In oktober had het Duitse ministerie van Binnenland­se Zaken het nog over 35 asielaanvr­agen. Of er al beslissing­en gevallen zijn over de asielaanvr­agen is nog niet duidelijk. Ook Griekenlan­d heeft twee asielaanvr­agen gekregen van twee Turkse militairen die deelgenome­n zouden hebben aan de mislukte staatsgree­p. De twee zitten voorlopig in een politiecel. Na de staatsgree­p is in Turkije een grootschee­pse klopjacht ingezet op de volgelinge­n van prediker Fethullah Gulen, die verantwoor­delijk wordt gehouden voor de mislukte coup.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium