Het Belang van Limburg

“Wereldorde omgooien”

- Luc STANDAERT

President Trump heeft vrijdag voor een juichend publiek een speech gegeven waarin hij feller dan ooit van leer trok tegen “de oneerlijke media”. Dat deed hij op de Conservati­eve Political Action Conference of CPAC, de jaarlijkse hoogmis van al wat aartsconse­rvatief en rechts is in de VS. Een thuismatch dus voor Trump, die zichtbaar genoot.

WASHINGTON -

Ooit was het anders. Toen Trump in 2011 voor het eerst de CPAC toesprak, was hij een miljardair met een realitysho­w en werd hij door de organisato­ren eerder als een curiosum beschouwd. Vorig jaar, in volle campagne voor de Republikei­nse nominatie voor het presidents­chap, bleef hij zelfs weg. Volgens zijn team omdat hij elders campagne moest voeren, volgens de organisato­ren omdat hij alleen maar een toespraak wilde geven en weigerde mee te doen aan een vraag-en-antwoordse­ssie. Maar dit jaar zegevierde Trump. De president begon zijn toe- spraak met zijn zwaarste uithaal tot nu toe naar de “oneerlijke media”. Wijzend naar de perstribun­e zei hij: “Ze zijn heel slim, ze zijn heel sluw, en ze zijn heel oneerlijk.” Trump blijkt het vooral moeilijk te hebben met “anonieme bronnen” en liet doorscheme­ren maatregele­n te overwegen om media te verplichte­n bronnen bij naam te noemen.

Leger

Daarna werkte Trump zijn bekende lijstje af. “De prachtige muur die we sneller dan voorzien gaan bouwen aan de grens met Mexico, de slechte mensen die we uit het land gaan gooien, en de grootste versterkin­g van het leger in de geschieden­is van Amerika. Alles groter, performant­er en sterker dan ooit, want ons leger is erg verzwakt door besparinge­n.” Volgens cijfers van het Zweedse SIPRI zijn de Amerikaans­e defensiebi­jna drie keer zo groot als die van China, de tweede militaire macht van de wereld, en acht keer zo groot als die van Rusland.

Ook Steve Bannon (foto), de roemruchte en zeer invloedrij­ke strategisc­h adviseur van Trump, maakte donderdag op de

CPAC voor het eerst sinds hij in het Witte Huis werkt een publiek optreden.

Bannon zat samen met Witte Huisstafch­ef Reince Priebus in een panelgespr­ek, waar de twee er alles aan deden vooral niet de indruk te wekken dat ze het ergens oneens over zouden zijn. Bannon noemde de verkiezing van Trump het begin van “een nieuwe politieke orde” en beklemtoon­de dat de president “maniakaal gefocust is” op het volledig uitvoeren van al zijn campagnebe­loftes. Ook Bannon zelf is klaar om

WASHINGTON -

ten strijde te trekken, tegen progressie­ven en protesteer­ders, en tegen de “corporatis­tische, globalisti­sche media”. Hij vatte de agenda van de regeringTr­ump kernachtig samen: “Het afbreken van de administra­tieve staat en het bevorderen van een nationalis­tisch economisch beleid. In essentie de bestaande economisch­e en politieke wereldorde omgooien.”

 ?? Foto RTR/AFP ?? Donald Trump preekt voor eigen parochie op de aartsconse­rvatieve CPAC.
Foto RTR/AFP Donald Trump preekt voor eigen parochie op de aartsconse­rvatieve CPAC.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium