Het Belang van Limburg

Hasselt krijgt stadhuis van 33.000 ton beton

MEIBOOM BOVENOP RUWBOUW VAN 34 METER

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

HASSELT - Zeven verdieping­en, drie ondergrond­se parkeergar­ages, een grondstutt­ende muur in de bodem, 33.600 ton beton, 1.500 gewapend staal en… een meiboom. Dat is wat er vandaag rechtstaat van het nieuwe stadhuis van Hasselt. Na die ruwbouw volgen de ramen, het dichtmaken van het dak en de restaurati­e van het oude rijkswacht­gebouw. Prijskaart­je blijft 58 miljoen euro. Net als de timing van juni 2018 om klaar te zijn. Begonnen zijn ze exact drie jaar eerder dan die opening: “In mei 2015 zijn we gestart met de afbraakwer­ken, het opruimen van de oude parking en het verwijdere­n van asbest uit het oude rijkswacht­gebouw. Daarna zijn de grondwerke­n aangevat en het bijbehoren­de archeologi­sche onderzoek”, beschrijft Erwin Goris van bouwbedrij­f Kumpen. Kruiken, munten en resten van verschille­nde leerlooier­ijen zijn bovengehaa­ld en intussen afgevoerd naar de KU Leuven voor verder onderzoek. Het Stadsmus plant achteraf een tentoonste­lling om de stukken in de kijker zetten. Een grondstutt­ende muur was het eerste wat effectief weer de grond in ging. “Omdat je middenin een stad zit. Er mocht geen risico zijn op scheuren bij de buren.”

Winddicht

“De ruwbouw is in januari 2016 van start gegaan. In dertien maanden zijn elf vloernivea­us en het dak gegoten. Intussen zijn we volop bezig met het wind- en waterdicht maken van het gebouw. De eerste ramen zijn eind vorige maand gestoken, in totaal komt hier 7.500 m2 aan glas”, beschrijft Marc Swyngedouw van het autonoom gemeentebe­drijf.

Afk Afkolfruim­telf i t

Zeven verdieping­en gaan 34 meter hoog, onder de grond zitten er nog drie. Goris: “In totaal hebben we 36 keer beton gestort, voornameli­jk ’s nachts om het verkeer niet te storen. Voor de ondergrond­se garages is drie keer 1.000 kuub gegoten.”

“In die kelder zijn de parkeerpla­atsen voor de dienstvoer­tuigen, fietsensta­llingen, douches en technische ruimtes. Op het gelijkvloe­rs voorzien we een grote onthaalbal­ie, een politiepun­t (waar je aangifte van diefstal kan doen), de loketten van stad en OCMW en spreekkame­rs voor meer discrete onderwerpe­n”, klinkt burgemeest­er Nadja Vananroye. Ook nieuw: een verschonin­gsplek (voor jong en oud), een afkolfruim­te en plek om borstvoedi­ng te geven.

Het OCMW en de stad zullen hier voor het eerst samen huizen. “Zo willen we ook de drempel naar het OCMW verlagen. Nie- mandnd weet weet waarvoor waarvoor je je komt,komt je komt gewoon naar het stadhuis.”

Doorsteek

Op de eerste verdieping komen de publieke kantoren, op de tweede krijgt het bestuur eigen bureaus. Mét een doorsteek naar het oude rijkswacht­gebouw waar de raadszaal zal zijn. De derde verdieping wordt de refter voor het personeel, de bovenste verdieping­en zijn stadskanto­ren die niet toegankeli­jk zijn voor bezoekers (400 m2 wordt verhuurd aan de privé). “We zitten volledig op schema, in juni 2018 leveren we op.”

Vlak voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober dus. “De inkombalie wordt als laatste afgewerkt, om beschadigi­ngen te voorkomen. Daar komt

veel schrijnwer­kerijaante pas ” veel schrijnwer­kerij aan te pas.” Zonnepanel­en moeten de energierek­ening helpen drukken, maar vernieuwen­d voor een stadhuis is vooral de ondergrond­se opslag van water in een krijtlaag waardoor er zowel voor koeling als verwarming wordt gezorgd. Grootste blikvanger wordt dan weer – letterlijk – de spiegelwan­d aan de overkragin­g. “Geen echte spiegel, maar gepolijst aluminium.”

De verhuizing naar het nieuwe stadhuis zal ook zorgen voor flexibeler­e openingsur­en. Het stadhuis zal elke dag open zijn van 9 tot 17 uur, ook ’s middags (enkel op vrijdag tot 12.30 uur). Dinsdag blijven ze open tot 20 uur. Ook de ‘zomertijd’ verdwijnt: nu is het stadhuis in de zomer namiddag dicht is, vanaf 2018 niet meer.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS/SVEN DILLEN ?? In juni 2018 moet het nieuwe stadhuis van Hasselt klaar te zijn.
FOTO'S TOM PALMAERS/SVEN DILLEN In juni 2018 moet het nieuwe stadhuis van Hasselt klaar te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium