Het Belang van Limburg

Hommels zijn drommels slim

Insecten spelen met balletjes om aan voedsel te komen

- Gunter WILLEKENS

Dat hommels niet dom zijn, dat wisten we al. Wetenschap­pers leerden hommels zo aan een touwtje te trekken, om aan suikerwate­r te geraken. Maar dat hommels ook willen golfen en voetballen om te kunnen smikkelen, dat is nieuw. Hommels beschikken over navigatiev­aardighede­n, een rudimentai­re cultuur en emoties. “Ze hebben een voorliefde voor bepaalde kleuren en geuren, en dat kan worden aangeleerd”, zegt Michel Asperges van UHasselt. “Zo worden ze getraind om bepaalde bloemen te bestuiven, wat nuttig kan zijn voor fruitteler­s.” Ze kunnen zelfs gebruikmak­en van instrument­en. Zo leerden ze in een labo al eens om aan een touwtje te trekken, simpelweg door naar andere bijen te kijken die hetzelfde deden en zo aan suikerwate­r geraakten. Nu trekken of duwen hommels soms wel eens aan bloemblaad­jes of stengeltje­s die op een touwtje lijken. “We vroegen ons af of we de bijen ook konden leren om iets te doen met een object dat ze nog nooit in hun evolutiona­ire geschieden­is waren tegengekom­en”, zegt Olli Loukola, gedragseco­loog aan de Queen Mary University of London.

Gele bal

Loukola leerde de hommels naar suikerwate­r zoeken, door de verplaatsi­ng van een kleine, gele bal naar een specifiek doel. Eerst leerden de hommels dat ze suikerwate­r kregen wanneer de bal in het doel lag. Daarna kregen ze een namaak-hommel te zien die de bal naar het doel verplaatst­e. Andere hommels zagen de bal met een magneet naar het doel verplaatst worden. En een derde groep kreeg geen demonstrat­ie.

De hommels die hun namaakzust­er aan het werk hadden gezien, leerden het snelst om dat gedrag te kopiëren. De hommels die de magneet aan het werk hadden gezien, leerden sneller dan de hommels die geen demonstrat­ie kregen.

Meer dan kopiëren

Maar de hommels deden meer dan alleen maar gedrag kopiëren. Ze ontwikkeld­en manieren om de ballen op een snellere manier te verplaatse­n. Bovendien kozen ze steevast voor de bal die het dichtst bij het doel lag, ook al werd tijdens de demo steeds alleen de verst verwijderd­e bal verplaatst. Volgens de onderzoeke­rs bewijst dit dat het gedrag van insecten niet beperkt is door hun kleine hersenen. Er gaat meer om onder het exoskelet van de insecten dan gedacht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium