Het Belang van Limburg

”Sociale druk om samen te blijven is weggevalle­n”

HASSELT - Opvallende tendens: scheiden op latere leeftijd. In 2015 zijn 59 procent meer Vlaamse 60-plussers gescheiden dan tien jaar eerder. De klik wordt gemaakt eenmaal de kinderen uit huis zijn en het pensioen lonkt. “Vroeger was je op zestig oud en ve

-

Dat er meer echtscheid­ingen zijn, is niet nieuw. Wel opvallend: de groep zestigplus­sers die beslist om uit elkaar te gaan, wordt elk jaar groter. In 2005 beslisten 2.489 Belgische zestigplus­sers om uit de echt te scheiden. In 2015 waren dat er al 3.927. Zestigers scheiden veel meer dan vroeger, maar ook zeventiger­s en zelfs tachtigers houden hun huwelijk steeds vaker voor bekeken.

“De grootste groep van echtscheid­ingen is nog steeds de middengroe­p: koppels die twaalf, dertien jaar getrouwd zijn”, zegt Rika Ponnet van Duet Relatiebem­iddeling. “Zowel de groep van jonge gescheiden­en als scheiding bij ouderen groeit. De trend dat er op latere leeftijd meer gescheiden wordt, is al een tijdje aan de gang. Die stijging is er niet van vandaag op morgen gekomen. Er zijn meerdere oorzaken. Jonge zestigers, dat is de babyboomge­neratie. Veel van hen zijn vroeger al eens gescheiden. Bij een tweede huwelijk is de kans groter op een scheiding dan bij een eerste huwelijk.”

Pensioen

“Vaak heeft een koppel al langer het gevoel dat ze naast elkaar leven, maar stellen ze een scheiding uit omdat de kinderen nog thuis wonen”, gaat Ponnet verder. “Ze gaan met pensioen en hebben het idee: met deze man of vrouw alleen verdergaan, zie ik niet zitten.”

“Koppels hebben weinig tijd voor elkaar: door hun job, de kinderen, hun sociaal leven. Tot ze op pensioen gaan en plots veel tijd voor elkaar hebben”, zegt ook seksuologe en relatiethe­rapeute Kaat Bollen uit Hechtel-Eksel. “Ze moeten elkaar opnieuw leren kennen. Ze zitten 24 uur op 24 op elkaars lip. Jongeren blijven ook steeds langer thuis wonen. Als ze uiteindeli­jk toch verhuizen, valt het ouder zijn voor een stukje weg. Vaak zijn de kinderen een bindende factor. Eenmaal zij oud genoeg zijn, valt die bindende factor weg en gaan de ouders uit elkaar.” “Soms is er een stilzwijge­nd pact: we zitten de tijd met de kinderen samen uit”, zegt scheidings­bemiddelaa­r Maaike Goyens. “Ze wachten tot de kinderen volwassen zijn om te scheiden.”

Sociale druk

“Een hele belangrijk­e reden van de stijging, is ook het wegvallen van sociale druk”, zegt Kaat Bollen. “Vroeger was het een schande als je ging scheiden. Een zonde voor gelovigen. Mensen waren even ongelukkig in hun relatie, maar bleven toch samen. Die sociale wenselijkh­eid is weggevalle­n, waardoor er veel meer gescheiden wordt. Scheiden is normaal geworden.”

“Er zijn meer en meer scheidinge­n, het is normaler geworden”, beaamt Maaike Goyens. “Vroeger kregen mensen die uit elkaar gingen een stempel. Nu is scheiden meer aanvaard. Het sluit aan bij de maatschapp­ij van vandaag. We zijn allemaal individual­istischer geworden. Ook de emancipati­e van de vrouw speelt mee. Ze werkt zelf of heeft gewerkt, waardoor ze financieel zelfstandi­ger is. Waardoor ze meer onafhankel­ijk is. Wat het mogelijk maakt, om die beslissing te nemen.”

“Dit is de eerste generatie waarbij de vrouw een eigen inkomen heeft”, zegt Rika Ponnet. “Bij de oudere generatie, de zeventiger­s van vandaag, zijn heel wat vrouwen niet in staat om weg te gaan, omdat ze financieel afhankelij­k zijn van hun man. Ik kan het me niet permittere­n om bij hem weg te gaan. Dan heb ik meer miserie, is iets wat ik vaker in mijn praktijk hoor. Maar bij de generatie die nu de zestig heeft bereikt, hebben de meeste vrouwen ook werk. Anderzijds heb je ook het rollenpatr­oon lenpatroon dat dat is is veran veranderd. In In het het verleden verleden ontfe ontfermde

de de vrouw vrouw zich zich ov over het

Vroeger waren mensen even ongelukkig in hun relatie. Toch bleven ze samen

Kaat Bollen Seksuologe

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Door Hanne De Belie
Door Hanne De Belie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium