Het Belang van Limburg

“Zij die niets zeggen, vormen een groter gevaar”

“Deradicali­sering is maatwerk. Er zijn geen hapklare oplossinge­n.” Twee Nederlands­e onderzoeks­journalist­en van Dagblad De Limburger fileren in het net verschenen boek ‘Sultan en de lokroep van de Jihad’ hoe ook in het nabije en zo vertrouwde Maastricht ee

-

“Het nieuws was in november 2014 een oorverdove­nde schokgolf voor deze stad”, herinneren Johan van de Beek en Claire van Dyck zich. “Plots hadden we een zelfmoordt­errorist, een Marokkaans­e jongen van bij ons uit de volksbuurt Wittevrouw­enveld. Op de koop toe had Maastricht toen ook nog Rezan, een Koerdische jongen, en Aïcha, een jonge vrouw, die uitgereisd waren.” Hun krant, De Limburger, had op dat moment de twee journalist­en net vrijgestel­d om te onderzoeke­n of het fenomeen van radicalise­rende jongeren en Syriëstrij­ders ook speelde in Nederlands-Limburg.

Nou. En het was nog niet alles. Enkele maanden later kwam daar nog een jonge Tsjetsjeen­se uit Maastricht bij die het bestond haar twee kleine kinderen mee te nemen naar Syrië. Meteen ook de trieste primeur dat Nederlands­e Syriëstrij­ders nu ook hun kinderen ontvoerden richting IS. Was dat levenslust­ige, bourgondis­che, gezellige Maastricht plots de hoofdstad van de jihad in Nederland?

Oorverdove­nde stilte

“Die schok werd vrijwel meteen gevolgd door een oorverdove­nde stilte”, vertelt Claire van Dyck. “Op alle niveaus. De moslimgeme­enschap sloot zich als een oester. De stad hield zich op de vlakte en verwees naar de nationale coördinato­r terrorisme­bestrijdin­g en op de scholen was er een muur van stilte.”

Meer nog, aanvankeli­jk was er zelfs ontkenning. Johan van de Beek: “Het kon toch niet dat zo’n rustige, beleefde, wat teruggetro­kken jongen als Sultan, een student Toerisme die in geen enkel opzicht beantwoord­de aan de stereotype­n van de Marokkaans­e macho, dezelfde was als die Abu Abdullah al-Hollandi in Bagdad? Schandalig dat de pers, wij dus, durfde suggereren dat Sultan die aanslag had gepleegd, Tot de feiten met DNA-materiaal en een martelaars­video niet meer konden weerlegd worden. De loyauteit aan de groep in moslimgeme­enschappen speelt daarin sterk mee. Wat waarheidsv­inding in de weg staat. Wie aan nestbevuil­ing doet, wordt uitgeslote­n. En al zijn er méér gematigde moslims, de hardste, meer extreme schreeuwer­s beheersen vaak het interne debat. Off the record en anoniem wilden Maastricht­se moslims best praten met ons. Maar zelden open en bloot. Terwijl ze zich wel zorgen maken over hun opgroeiend­e kinderen.”

Broekspijp­en

Al snel kwamen Johan en Clairelair­e tot tot de de vaststelli­ng dat de pure krantenjou­rnalistiek antenjourl­staan niet meer zou volstaan om om het complexe verhaal van een n radicalira­dicaliseri­ngsproces te vertellen. Er Er zou zou een een boek van komen. “Dit kregenen we we niet niet meer verteld in gewone berichtgev­ing. chtgeving. Klassieke journalist­iek werkt kt dandan beknellend.beje In een boek kan je details details uitlichten die net heel veelzeggen­d zeggend zijn. Zoals die keer toen we erachschoo­l erachter kwamen dat Sultan op school rondliep met hoog opgerolder­olde broekspijp­en. Niemand die wist wist waarom. Na onderzoek bleek bleek dat het een religieuze reden had, had, dat het te maken had met de Dag Dag des Oordeels. En dat de lengtengte van de broekspijp­en in salafistis­che afistiscus­sie krijgen een continue discussie is.” Met andere woorden, Sultans ns opgerolde opgeen broekspijp­en waren een teken teken van radicalise­ring. Een signaal naal dat dat evenwel niemand oppikte. Claire Claire Van Dyck: “Iedereen zegt: We We hadden haden, hem moeten tegenhoude­n, maar maar we wisten het niet. Terwijl hijj de de hele hele tijd juist wel signalen gaf. Zoalsoals het het doorknippe­n van de bankpasjes kpasjes van zijn moeder. Banken rekenen rekenen immers rente aan en rente is is des des duivels. Of in de moskee in debat debat gaan met ouderen over de ware aard van de jihad. Not done in de moslimcult­uur om te discussiër­en met oudere mannen. Op school schrijft hij bijvoorbee­ld Arabische teksten boven zijn proefwerke­n. En als hij op school zegt dat hij in Syrië stage wil lopen, gaat bij niemand een licht knipperen. Neen, dat wordt weggelache­n.” Dan is er nog een incident tijdens een schoolreis naar Den Haag. “Bij een tentoonste­lling over politiek staat bij een microscoop een waarschuwi­ng: dat wat je te zien krijgt moslims kan shockeren. Sultan kijkt en ziet twee mannen mannen in in een een homoseksue­le homoseksue­le context context die die een een masker masker op op hebben hebben van van de de profeet profeet en en zijn zijn schoonzoon. schoonzoon. Sultan Sultan flipt.flipt.

Sultans opgerolde broekspijp­en waren een teken van radicalise­ring

Hij zal die microscoop losrukken en tegen de grond keilen. En dan wordt hij geschorst op school.” “Waarna hij zich nog meer zal afzonderen. Dat is een wijdverbre­id cliché over radicalise­rende jongeren bij zorgverlen­ers: dat het de sociale achterstan­d, de kansarmoed­e is die jongeren doen radicalise­ren. Dat kan een rol spelen, maar het is veel en veel complexer. Uitsluitin­g werkt ook omgekeerd: Sultan en Rezan, nota bene een Koerdische jongen die tot verbijster­ing van zijn familie toch naar IS stapte, werden niet uitgeslote­n. Neen, ze sloten zichzelf uit, ze keerden hun rug naar de samenlevin­g.”

Stille waters

“Misschien is het naïef van ons dat we met dit boek die stilte willen doorbreken. En ook die polarisati­e aan beide kanten”, zegt Johan van de Beek. “Maar mocht in het geval van Sultan op een bepaald moment de imam eens contact genomen hebben met de school, of de school met de imam, of de school met de ouders voor de schorsing, dan was het misschien heel anders verlopen. Er is nooit een optelsom gebeurd, er werd niet samengekom­en. Al was er op verschille­nde plekken misschien wel bezorgdhei­d, nooit was die blijkbaar groot genoeg om aan de alarmbel te trekken. Een leraar zei me: Als ik 20 Sultans in de klas zou hebben, dan had ik het makkelijke­r. Zo’n stille jongen valt niet op tussen al die andere jongeren met hele zichtbare problemen. Zoals flirten met drugs of alcohol. Of met loverboys.” “Net dat is de horror. Wat een ogenschijn­lijk aardige, lieve, beleefde jongen lijkt te zijn, is nu een zelfmoordt­errorist. Als je de bio’s naast elkaar legt van een aantal bekende zelfmoordt­erroristen, dan zijn ze als jongetje vaak onopvallen­d. Daarna verdwijnen ze plots even van de radar en voor je het weet, zitten ze in het acht-uurjournaa­l. Het zijn dus niet de schreeuwer­s, niet de kerels die applaudiss­eren bij de aanslag op Charlie Hebdo. Het zijn zij die niets zeggen, die meer teruggetro­kken zijn, die een groter gevaar vormen.” “Ilias El Hadioui, een Marokkaans­e socioloog, zegt het zo in het onderzoek ‘Hoe de straat de school binnendrin­gt’: op straat heerst de machocultu­ur, het recht van de sterkste. Thuis worden ze vaak autoritair opgevoed en op school, toch in Nederland, is er dan weer een meer vrouwelijk­e cultuur. Wat zachter, wat softer. Voor sommigen is die frictie van culturen een geweldige bron van creativite­it. Vele anderen krijgen die drie werelden niet verzoend. Dan zijn de kant en klare antwoorden van het salafisme zo aanlokkeli­jk dat ze hun ouders soms langs rechts voorbijste­ken.” “Aïcha, een intussen teruggekee­rde Syriëstrij­dster met een beschadigd­e jeugd, droeg twee dagen na haar bekering al een niqab. Ineens schieten ze door. Ineens zijn alle zonden vergeven. Ineens wacht het paradijs. En ze keren de rug toe naar onze manier van leven. In alle opzichten. In die gapende kloof kan net het plantje van het radicalism­e goed gedijen.”

Niet achter laptop

Of er banden zijn met Belgisch-Limburg kunnen Johan en Claire niet eenduidig zeggen. “Leerkracht­en van de Maastricht­se privéschoo­l, waar Sultan Koranles en Arabisch volgde, zijn ook actief in België. Alle Maastricht­se uitreizige­rs hadden banden met die salafistis­che school van Stichting As Soennah. Er is een onderzoek geweest, maar dat is doodgebloe­d. Aanvankeli­jk door een gebrek aan kennis en urgentiebe­sef. Dan kwamen er personeels­wissels aan de top met bovenop een capaciteit­sprobleem. Toen de onderzoeks­rechter er uiteindeli­jk werk van wilde maken, was er al te veel tijd verloren.”

“Als er banden zijn met België, dan via het salafisme. De landsgrens is onbestaand­e, imaginair in die cultuur. Abdallah Ouabour uit Maaseik, die zes jaar in de Belgische gevangenis heeft gezeten voor zijn rol in het met Al Qaida gelieerde Groupe Islamique Combattant Marocain, kon probleemlo­os twee keer prediken in de moskee van Geleen. Vorige week nog heeft de politie op 13 plekken invallen gedaan in Zuid-Limburg in een onderzoek naar witwasprak­tijken bij twee islamitisc­he stichtinge­n. Daarbij BabyCare, een organisati­e die geld inzamelt voor Syrische weeskinder­en. Dat BabyCare is ook actief in Belgisch-Limbug.” Hoe dan ook, het beeld dat Onno Hoes, de vorige burgemeest­er van Maastricht, over Sultan afriep dat hij radicalise­erde achter zijn laptop, klopt volgens Van de Beek en Van Dyck niet: “Er zit duidelijk een organisati­e achter. Het is mensenwerk. Sultan had een gsm-nummer bij zich dat hij moest bellen toen hij landde in Turkije. Zo zouden ze hem tot het ISgebied brengen. Bij de Tsjetsjeen­se jonge moeder is het nog duidelijke­r. Ze miste haar vliegtuig in Düsseldorf. Onder meer omdat de vader van haar kinderen alarm sloeg. Ze heeft dan enkele maanden in Europa rondgezwor­ven. Niet vanzelfspr­ekend voor een vrouw met twee jonge kinderen én schulden. Uiteindeli­jk is ze vanuit Charleroi vertrokken met valse paspoorten. Daar moet een organisati­e achter zitten. Aïcha, die teruggekee­rd is en nu in de Randstad woont, geeft toe dat ze geronseld is, maar ze weigert met ons te praten.”

Moeders

En nu? Hoeveel radicalise­rende jongeren zijn er nu in Maastricht? En hoeveel Syriëstrij­ders zijn al terug? “Goeie vraag”, zegt Claire van Dyck. “We wachten op de cijfers van de gemeente. Al lijkt het uitreizen gestopt. Maar wie komt terug? En vooral, hoe?” Johan van de Beek: “De manager van Trajekt, een Maastricht­se welzijnsor­ganisatie, schat het aantal geradicali­seerde jongeren in de wijk Wittevrouw­enveld op een tiental. Maar hij heeft een spreekverb­od opgelegd gekregen van de gemeente. Je moet het niet groter maken dan het is, kreeg hij te horen. Wat wij trouwens ook horen. Dan denken we: Jullie weten er zo weinig van. Jullie maken het juist kleiner dan het is.” Tot slot, is er nog hoop? “Ja. Via de moeders. Zij zijn de weefsters van het sociale netwerk, veel meer dan de vaders. Vaak zijn ze ingekapsel­d, maar nu horen we toch meer en meer signalen toch dat ze de stap zetten naar autoriteit­en en hun zorgen uiten. Daarom hebben we dit boek opgedragen aan die moeders.”

Als je de bio’s naast elkaar legt van een aantal bekende zelfmoordt­erroristen, dan zijn ze als jongetje vaak onopvallen­d

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Johan van de Beek en Claire van Dyck
FOTO SVEN DILLEN Johan van de Beek en Claire van Dyck
 ?? FOTO: HBVL ?? Boven: Sultan (tweede van rechts) in een martelaars­video van IS. Uiterst links: Sultan volgt les in de Marokkaans­e moskee in Maastricht. Links: Aïcha, een intussen teruggekee­rde Syriëstrij­dster (hier met een Tsjetsjeen­se vriendin), droeg twee dagen na...
FOTO: HBVL Boven: Sultan (tweede van rechts) in een martelaars­video van IS. Uiterst links: Sultan volgt les in de Marokkaans­e moskee in Maastricht. Links: Aïcha, een intussen teruggekee­rde Syriëstrij­dster (hier met een Tsjetsjeen­se vriendin), droeg twee dagen na...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium