Het Belang van Limburg

“N-VA wordt stilaan een partij zoals alle andere”

“Dat de N-VA zonder communauta­ir programma in de regering stapte, dat kan ik rationeel volgen. Maar dat de partij ook in het parlement en daarbuiten communauta­ir onzijdig is geworden, kan ik niet volgen. Door de Vlaamse soevereini­teit - de corebusine­ss va

-

Veel is er niet nodig om Bart Maddens op gang te krijgen. Wanneer we hem vertellen wie we allemaal zoal hadden in het kader van deze reeks interviews en daarbij de naam Bart De Wever valt, is hij vertrokken. “Zou die nog wel weten wat dat is een, staatsherv­orming?”, vraagt hij ons. Uiteraard kan het nooit de bedoeling zijn dat de geïntervie­wde de vragen stelt en de journalist­en de antwoorden geven. En dus vragen we hem om zelf op die vraag te antwoorden.

Bart Maddens: “We hebben nu al drie jaar communauta­ire stilstand. Het gevolg hiervan is dat de partij evolueert. Dat hoeft niet eens te verwondere­n. Door over het communauta­ire te zwijgen, stoot de N-VA bepaalde mensen af en haalt het andere mensen binnen. Het risico hiervan is dat de N-VA een mainstream­partij wordt waarbij de corebusine­ss van de partij op de achtergron­d verdwijnt. Ik vergelijk het wel eens met wat het Charter van Quaregnon was voor de socialiste­n. Het bleef tot 1979 officieel de ideologisc­he basis van de partij, maar had op de duur geen enkele praktische betekenis meer.”

Dat is wel een gevolg van de federale regeringsv­orming en de afspraken die toen zijn gemaakt.

“Puur rationeel begrijp ik wel dat ze in deze regering zijn gestapt zonder communauta­ir programma. De N-VA had wel de verkiezing­en gewonnen en was de grootste partij geworden, maar had geen hefboom om een communauta­ire agenda te forceren. De partij kon toen twee dingen doen. Of zich terugtrekk­en in de oppositie. Of in een regering zonder PS stappen om zoveel mogelijk van haar economisch programma te realiseren en met de afspraak om het communauta­ire te laten rusten. De N-VA houdt zich aan die afspraak binnen de regering en dat is correct. Maar dat hoeft de partij toch niet te beletten om in het parlement en buiten het parlement een communauta­ire agenda te hebben. Nochtans is dat de rol die nationalis­tische partijen overal spelen. In Spanje. In het Verenigd Koninkrijk. Maar blijkbaar niet in België.”

En u vindt dat de N-VA dat zou moeten doen.

“Vlaamse soevereini­teit is de corebusine­ss van de N-VA. De partij heeft het geld en de mensen om een natievorme­nde dynamiek op gang te brengen. Ze zou dat kunnen doen met een denktank, een witboek, een roadshow. Jaarlijks krijgt de partij 13,4 miljoen euro aan partijfina­nciering. Nog nooit heeft een partij zoveel gekregen. Ze heeft ook een oorlogskas van 22,2 miljoen euro. Voorts heeft de partij een 50-tal medewerker­s en nog eens 150 parlementa­ire medewerker­s. Verder heeft ze veel mensen vanuit de Vlaams Volksbeweg­ing overgenome­n. Ik denk dan o.a. aan Jan Jambon, Peter De Roover en wijlen Eric Defoort. Maar ze worden niet uitge-

speeld. In voetbalter­men zou men zeggen dat ze op de bank zitten in plaats van op het veld te staan. Peter De Roover heeft eens gezegd: geef me 6 miljoen avonden en ik maak van elke Vlaming een separatist. Ik geloof hem. Met Bart De Wever en Peter De Roover heeft de N-VA ongeloofli­jk veel retorisch talent in huis. Maar ze gebruiken het niet voor de Vlaamse zaak.”

De N-VA wordt ook niet geholpen door de andere Vlaamse partijen.

“Dat is juist. De N-VA zit mee in de federale regering omdat de CD&V dat absoluut wilde. Kwestie van de N-VA klein te krijgen en te verbranden. Maar dat lukt niet goed, tot grote ergernis van de CD&V. De populairst­e Vlaamse ministers zijn Jan Jambon en Theo Francken. Ze worden ervaren als sterke ministers.”

Dan kan men ook zeggen dat de N-VA het goed doet.

“Op niet-communauta­ir vlak is dat zo. Ze spelen het ook heel subtiel. Binnen de regering houden ze zich aan het regeerakko­ord. Op de andere niveaus geven ze er regelmatig een lap op. Zeker wanneer er niets over wordt gezegd in het regeerakko­ord. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan de vraag om de werklooshe­id in de tijd te beperken. Of de kritiek van Bart De Wever op de Conventie van Genève. Daarmee richten ze zich tot de anti-establishm­entkiezers. Tegelijker­tijd bedienen ze ook de meer burgerlijk­e kiezers die belang hechten aan goed bestuur. Maar over het communauta­ire geen woord.”

Waarom niet? Dan zouden ze een derde laag aan kiezers kunnen bedienen.

“Dat is de grote vraag waar ik geen antwoord op heb. Peter De Roover zegt dat ze het niet doen omdat het anders de federale regering zou destabilis­eren. Dat geloof ik niet. Ik vind dat ze het terrein bouwrijp zouden moeten maken voor een nieuwe staatsherv­orming. Ze proberen de klassieke Vlaams-nationale achterban nu wel op een andere manier te verleiden. Ze doen het door zich te profileren op zaken zoals identiteit, gemeenscha­psgevoel, Vlaamse waarden en onderhuids anti-islamisme. Dat is de link naar hun klassieke Vlaamse achterban en om dat electoraat niet te verliezen. Maar om terug te komen op jullie vraag. De N-VA van 2017 is niet langer de N-VA van 2010. De N-VA van 2010 was een rebelse partij. De N-VA van 2017 is dat veel minder omdat de partij ondertusse­n mensen heeft aangetrokk­en zoals bijvoorbee­ld een Annick De Ridder of een Lorin Parys. Het zijn goede parlements­leden, dat wel, maar ze hebben weinig affiniteit met het Vlaams nationalis­me. En wanneer de echte Vlaamsnati­onalisten zoals Hendrik Vuye en Veerle Wouters op de tafel slaan, dan worden ze uit de partij gepest.”

Hebben we wel een nieuwe staatsherv­orming nodig? De mensen liggen er niet van wakker.

“Alles is communauta­ir en dat is alleen maar toegenomen met de zesde staatsherv­orming. De integratie van de OCMW’s, het CETA-handelsakk­oord met Canada, de intercommu­nales, de tax shift en het samenwerki­ngsakkoord over fiscale regularisa­tie, de RIZIV-nummers voor artsen, de geluidsnor­men. Dat zijn allemaal communauta­ire problemen. Maar hoe zouden de mensen wakker liggen van het communauta­ire als de politici en de media dat kunstmatig doodzwijge­n?”

Men zou ook bepaalde zaken kunnen herfederal­iseren. Er gaan trouwens steeds meer stemmen op in die richting.

“Deze staat functionee­rt niet goed. Institutio­neel zit het niet meer goed in elkaar. Het is een ongelofeli­jke warboel geworden, een hallucinan­t kluwen. We zijn op een punt gekomen dat het zo niet verder kan en dat we knopen moeten doorhakken. Ofwel gaan we naar een herfederal­isering met een hiërarchie van de normen. Of we gaan voor confederal­isme met Vlaanderen als een aparte deelstaat binnen de Europese Unie. Ik kies voor het laatste.”

En wat doen we met Brussel?

“Ik denk aan een proces in twee stappen. De eerste stap is de Vlaamse soevereini­teitsverkl­aring. De tweede stap is dat we met de Walen overleggen wat we met Brussel doen. Daarbij lijkt het me logisch dat binnen een confederaa­l samenwerki­ngsverband de grote beleidslij­nen worden vastgelegd en dat de uitvoering ervan gebeurt op het ondergesch­ikt niveau, door Brussel dus. Het houdt ook in dat Vlaanderen en Wallonië hun financiële verantwoor­delijkheid moeten nemen ten overstaan van Brussel. Maar wel onder voorwaarde­n. In het kader van de zesde staatsherv­orming heeft Brussel extra geld gekregen, 461 miljoen euro op jaarbasis. Maar er is geen enkele garantie dat die middelen goed zullen worden besteed. Brussel blijft er een rommeltje met zijn 19 gemeenten.”

De CD&V wilde de N-VA mee in de federale regering om de N-VA klein te krijgen. Maar dat lukt niet echt Dat de N-VA communauta­ir in alle talen zwijgt, is ook voor mij een raadsel

Herfederal­iseren of confederal­isme. De verkiezing­suitslag in 2019 zal de richting aangeven.

“Het is uitkijken naar de verkiezing­suitslag van PVDA-PTB in Wallonië. In de peilingen zijn ze nu al goed voor 16 procent. Indien dat zo blijft of misschien wel 20 procent wordt, dan zijn MR en PS tot elkaar veroordeel­d in Wallonië. Dan wordt het ook moeilijk om de PS federaal opzij te schuiven. Als men in Vlaanderen meer rechts stemt, dan wordt het heel moeilijk om een federale regering te vormen.”

Waarom? Dan krijgen we opnieuw een klassieke tripartite.

“Ja, maar misschien niet meteen. Mocht de N-VA haar verkiezing­sresultaat van 2014 kunnen consolider­en en de PS wordt incontourn­able, dan riskeren we in 2019 een herhaling van wat we in 2010 al meemaakten met lange onderhande­lingen over een nieuwe staatsherv­orming. En als die mislukken, dan riskeren we een klassieke tripartite en een sluipende herfederal­isering, zonder institutio­nele hervorming­en maar via harmoniser­ing en centrale aansturing.”

Acht u een samenwerki­ng tussen N-VA en Vlaams Belang mogelijk?

“Had u mij die vraag in 2010 gesteld, dan had ik waarschijn­lijk ja geantwoord. Nu twijfel ik. Velen binnen de N-VA willen nog altijd een onafhankel­ijk Vlaanderen. Maar ze willen niet langer België op een ongrondwet­telijke wijze opblazen als N-VA en Vlaams Belang samen een meerderhei­d zouden hebben in het Vlaams Parlement. Er zijn wel speculatie­s dat na de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar de N-VA in Antwerpen wel eens een coalitie zou durven vormen om daar aan de macht te blijven met Bart De Wever als burgemeest­er. Ik betwijfel dat. Want dan zal men De maskers vallen af roepen en de N-VA verwijten dat ze het cordon sanitaire doorbreken om aan de macht te kunnen blijven. Dat zou hen tot de parlements­verkiezing­en van 2019 achtervolg­en. Dat risico gaat de N-VA niet nemen.”

U vindt dat de N-VA zich communauta­ir te weinig profileert. Maar ook van de Vlaamse Volksbeweg­ing horen we nog maar weinig.

“De Vlaamse Volksbeweg­ing heeft heel veel mensen verloren aan de N-VA en heeft financieel gesproken maar heel beperkte middelen. Ze zijn volop bezig met het uitwerken van een witboek om de verkiezing­scampagne van 2019 te animeren. Het is afwachten wat de N-VA daarmee doet. Ik heb altijd gedacht dat de N-VA na de vor- ming van de regering-Michel vanuit een communauta­ire stilstand zou vertrekken om vervolgens te evolueren naar een meer uitgesprok­en communauta­ire agenda. Daar is het nog niet te laat voor. Maar de tijd begint wel te dringen, want de landing van de regering-Michel is ingezet. We zullen zien. Na de verkiezing van Donald Trump en de Brexit zijn er geen politieke zekerheden meer.”

Krijgen we in 2018 en 2019 een clash tussen N-VA en CD&V?

“2018 wordt in elk geval een algemene repetitie voor 2019. Sinds 2012 weten we dat ook lokale verkiezing­en sterk door nationale factoren worden bepaald. Ik denk dat we heel gepolarise­erde verkiezing­en krijgen van rechts tegen links. De strategie van de N-VA zal er waarschijn­lijk in bestaan om de CD&V in het kamp van links neer te zetten. Ook Open Vld dreigt te worden platgewals­t in die grote clash tussen links en rechts, wegens een te zwak profiel.”

Zal het schandaal met de intercommu­nales en hun dochters een invloed hebben?

“De N-VA heeft zeker een tik gekregen qua geloofwaar­digheid. Dat is een gevolg van de spanningen binnen de N-VA die enerzijds een anti-establishm­entpartij wil zijn en anderzijds vindt dat ze de machtsposi­ties moet bezetten om veranderin­gen te kunnen realiseren. Maar zullen we ons over twee jaar nog veel herinneren van de huidige heisa? Twijfelach­tig. Als er morgen opnieuw een bom ontploft op Zaventem, is iedereen de intercommu­nales meteen vergeten.”

Over twee jaar zullen we ons nog weinig herinneren van de heisa over de intercommu­nales

 ??  ?? FOTO'S LUC DAELEMANS
FOTO'S LUC DAELEMANS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium