Het Belang van Limburg

“Goed genoeg voor een finale”

OMLOOP HET NIEUWSBLAD GREG VAN AVERMAET IS KLAAR OM ZIJN TITEL TE VERDEDIGEN

- Bram Vandecapel­le

Is Peter Sagan – de nummer twee van vorig jaar – het grote vraagteken, dan is titelverde­diger Greg Van Avermaet na zijn blessure en gewijzigde voorbereid­ing het kleine vraagteken. “Ik ben goed. Nog niet top, maar zeker goed genoeg om de finale te rijden. Ja, ik geloof dat ik een tweede keer op rij kan winnen.” Team BMC logeert tijdens dit voorjaar in de Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem. Een mondain hotel met een magnifiek panorama op de kronkelend­e Leie. Het is wat anders dan het zicht op de E403 vanuit het Mercure Hotel in Roeselare. “Ik was een voorstande­r van die hotelwijzi­ging”, zegt Greg Van Avermaet. “Het hotel in Roeselare was prima, maar is vooral op zakenlui gericht. Hier is het meer relax. Ik kom hier tot rust.”

Greg Van Avermaet oogt ook rustig. De eerste grijze tinten in zijn donkerbrui­ne haardos lijken geenszins een gevolg van stress. Nochtans waren er voor de titelverde­diger de voorbije weken toch een paar zaken om zich waar hij zich in een niet zo ver verleden wel druk over had gemaakt. De trainingsa­chterstand door de breuk in zijn kuitbeen, bijvoorbee­ld. “Ik heb geen pijn meer. En ook die achterstan­d is na de Ronde van Oman ferm verminderd. Ik heb de goede vorm te pakken. Mijn topvorm is er nog niet. Ik mis nog enkele procentjes, maar dat geldt voor iedereen, denk ik. Vorig jaar voelde ik mij in de laatste 25 kilometer ook niet goed, maar ik won wel. Ik ben ervan overtuigd dat ik de finale kan rijden, en mee kan doen voor de zege.” De olympisch kampioen is een liefhebber van de zon. In Rio kon het niet warm genoeg zijn voor hem. Dan is het natte en koude koude weer weer van van dit dit weekend weekend niet niet ideaal. “Ik ben een goedweerco­ureur. Vooral voor de training vind ik dat belangrijk. Maar voor een koers ga ik daarom niet minder gemotiveer­d aan de start komen. Ik hoop dat het bij de start droog is, dan maakt het mij niet meer uit. En dan nog. Ik ben op alles voorbereid.”

Hij zegt het met een blik op zijn rechtersch­oen, waarvan de achterkant is dubbelgevo­uwen. De verzorgers van de ploeg hebben de voorbije week mogen knippen in zijn koersschoe­nen. Pijnlijke hielen, het is langer zijn... achilleshi­el. “Het maakt deel uit van mijn lichaam. Vooral in het koude weer en op de kasseien krijg ik er weer last van. Ideaal is deze koude en regen dus niet. Maar voorlopig blijft het bij preventie. Volgende week rijd ik de Strade Bianche in Italië. Het weer zal daar wel beter weer zijn.”

Na Parijs-Tours van 2012 staat Van Avermaet vandaag voor de tweede keer in zijn carrière aan de start van een eendagskoe­rs met rugnummer één. Het zorgt voor extra verantwoor­delijkheid. Ook bij zijn ploeg. Patrick Lefevere was er als de kippen bij om het gewicht van de wedstrijd richting BMC en het Bora-Hansgrohe van Peter Sagan te schuiven. Nochtans staat het achttal van BMC qua naam en faam niet op de finishfoto met de indrukwekk­ende selectie van Quick Step. Jim Ochowicz, de Amerikaans­e ploegmanag­er van BMC, benadrukt dat zijn zwart-rode formatie het openingswe­ekend serieus aanpakt. “Met tien zeges voor eind februari kent onze ploeg de beste start in haar geschieden­is. Maar we blijven hongerig. De Omloop staat hoog aangeschre­ven bij ons. We zullen ons zeker tonen.” Wie verwacht Van Avermaet van de concurrent­ie in de finale? “Vanmarcke, Benoot, Naesen rijden heel sterk. Ik zag in Oman ook een goede Boonen. Het is al enkele jaren geleden dat ik hem eind februari al zo goed zag. Hij zal ook zeer gemotiveer­d zijn, zeker omdat het binnen veertig dagen voorbij is.” Toch heeft Van Avermaet geen landgenoot boven aan zijn lijstje staan. Hij volgt daarin de sterrenver­deling van deze krant: “Sagan wordt de te kloppen man.” Maar waar ziet Van Avermaet zich dan? Sommigen vinden twee sterren al genoeg. “Maar twee? Allez, dat is toch niet serieus. Ik ben de titelverde­diger. Ik ben zeker drie sterren waard.” Zaterdagav­ond weten we of Greg het met drie sterren aan het rechte eind had.

Mijn topvorm is er nog niet. Ik mis nog enkele procentjes, maar dat geldt voor iedereen, denk ik

Greg VAN AVERMAET

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium