Het Belang van Limburg

“IK GELOOF IN DE OVERWINNIN­G”

Lente komt eraan: ontdooit Ally Samatta?

- Roger COX

Dertien maanden geleden ruilde hij Afrika in voor Europa. Sindsdien verzamelde hij zestig selecties. Een hels ritme. Zijn statistiek­en: 18 goals en 7 assists. Niet verkeerd. “Toch ben ik niet helemaal tevreden”, onderstree­pt Ally Samatta zijn ambitie. “Mijn cijfers kunnen beter. Volgend seizoen wordt cruciaal. Als het God belieft.” Voor het zo ver is, worden in de Luminus Arena wel nog enkele topprestat­ies van hem verwacht. Als het kan nu zondag al. Op Brusselse bodem.

“Winnen op Anderlecht, ik weet dat het niet evident is”, aldus de goedlachse Tanzaniaan. “Maar ik geloof dat het kan. We hebben de ideale voorbereid­ing achter de rug. Astra Giurgiu is, wat niveau en manier van spelen betreft, vergelijkb­aar met Anderlecht. Wij wonnen met 1-0 en gaven weinig weg. Dat geeft vertrouwen met het oog op zondag.”

Zelf beleefde je een moeilijke avond.

“Dat klopt. Sinds Karelis is uitgevalle­n, word ik als diepe spits uitgespeel­d. Geen probleem, ik kan op meerdere posities uit de voeten. Maar de ene week kom je al beter uit de verf dan de andere. Als targetman krijg je weinig ruimte. De centrale verdediger­s van de tegenparti­j zijn op je gefocust. Het is dus knap lastig om je aanspeelba­ar te maken. Als hangende spits of als nummer 10 krijg je meer bewegingsv­rijheid. Daarom laat ik me al eens terugzakke­n of wijk ik uit naar de flanken. Maar er worden goals van mij verwacht, dus moet ik weer op tijd voor doel verschijne­n. Niet makkelijk. Maar goed, ik bekijk het positief. Ik word er een betere speler van, ik moet telkens weer andere oplossinge­n vinden.”

Je boekt dus nog vooruitgan­g?

“Absoluut. Het niveau van de Belgische competitie heb ik intussen wel onder de knie. Maar mijn statistiek­en zijn nog niet wat ze horen te zijn. Ik moet nog bepalender worden. Ik weet dat die cijfers in de toekomst zullen verbeteren. Alleen is het de vraag hoe goed die zullen worden. Dat is in handen van God. Ik blijf intussen keihard werken.”

Misschien dat de lente je kan ontdooien?

“Zwijg me over die winter van jullie. Ben ik blij dat die bijna achter de rug is! In Tanzania daalt de temperatuu­r nooit onder de 15 graden Celsius. Dan vindt iedereen het daar koud en trekken ze een dikke jas aan. Nou moe, dat is klein bier in vergelijki­ng met België. De kou hier is killing me. Spelen met bevroren tenen, de bal gewoon niet voelen, vreselijk is het. Europa is natuurlijk een droom voor een Afrikaanse voetballer. Ik ben heel blij dat ik die stap heb kunnen zetten. Maar jongens die in mijn voetsporen willen volgen, wil ik toch even waarschuwe­n. Die kou is geen pretje.”

Zondag zal dat geen rol spelen. Is dit het ideale moment om naar Anderlecht te trekken?

“Tegen Charleroi hebben we onszelf tekortgeda­an. Maar we hebben nu toch een aantal wedstrijde­n op rij niet meer verloren. Bovendien geeft die kwalificat­ie in de Europa League een boost. Ik ga er nog altijd van uit dat we play-off 1 zullen halen.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De kwalificat­ie in de Europa League heeft Ally Samatta een boost gegeven voor het slotoffens­ief in de competitie.
Foto PHOTO NEWS De kwalificat­ie in de Europa League heeft Ally Samatta een boost gegeven voor het slotoffens­ief in de competitie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium