Het Belang van Limburg

“Ik was het spelplezie­r kwijt”

- Gunter SCHOOFS/ Lars AUSSEMS

Ons idee om de vergelijki­ng te maken tussen Boli Bolingoli en zijn twee neven, Romelu en Jordan Lukaku, kan meteen de vuilbak in wanneer de immer vriendelij­ke huurling van Club Brugge zich bij ons aan tafel nestelt. “Ik heb er al zo veel vragen over gehad dat ik het beu ben. Het enige wat ik gemeen heb met hen is de naam Bolingoli. Zoals alle Congolezen hebben wij twee achtername­n. Bij hen is dat Lukaku en Bolingoli. Bij mij Bolingoli en Mbombo. Onze vaders zijn broers. Verder hebben we onze eigen carrière en volgen we ons eigen pad. Volstaat dat?”

Boodschap begrepen! Jouw namen moeten wel voor verwarring zorgen bij STVV. Voor jouw komst speelde hier al een Mbombo en nu loopt er nog een Boli rond.

“( lacht) Vraag is wie de echte Boli is en wie de valse.”

Zeg jij het maar.

“Ik maak maar een grapje. Alle gekheid op een stokje, in het begin zijn daar afspraken over gemaakt. Yohan is nu gewoon Boli, mij spreken ze aan met Boli Boli. Makkelijke­r is het er niet op geworden, maar tot nog toe geeft het weinig problemen.”

De club schermde je een tijdje af. Je wilde contact met de pers vermijden. Waarom?

“Ik wilde me focussen op het voetbal. Ik maak nu een uitzonderi­ng, maar verder wil ik me niet te veel bezighoude­n met spreken, wel met voetballen.”

Heeft het te maken met de kritiek die je te slikken kreeg bij Club?

“Ik heb een moeilijke periode doorgemaak­t in Brugge. Daarom ben ik hier. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

Boli BOLINGOLI

Wat liep er fout bij de landskampi­oen?

“Ik had de lat hoog gelegd voor mezelf bij Club Brugge voor aanvang van dit seizoen. Er waren momenten dat ik kansen kreeg en dan weer niet. Ik wilde meer. Ik was teleurgest­eld als ik naast de ploeg viel en mentaal ben ik eerlijk gezegd soms wat broos. Maar er zijn absoluut geen banden doorgeknip­t met Club. Integendee­l, ze hebben nog alle vertrouwen in mij. Ik heb er nog een contract tot 2019 en ik ben nog maar 21. Het was gewoon niet slecht om even uitgeleend te worden”

STVV is een heel ander verhaal dan Club Brugge.

“Maar ik ben in een sfeervolle groep terechtgek­omen. Een jonge ploeg, dat wel. De laatste weken zaten de resultaten niet mee, maar we moeten in staat zijn om met dit STVV nog iets te tonen. Er is genoeg kwaliteit.”

De match tegen Genk en de tweede helft tegen Zulte Waregem waren erg zwak.

“Klopt. Vorige week in Waregem waren we na rust geen team meer. Na de 1-1 viel alles in het water. Niemand geloofde er nog in bij ons. Dat mag niet.”

Eerlijk: ik zou nooit in Sint-Truiden kunnen blijven wonen. Het is hier zo rustig! Dat vergt echt aanpassing,want ik ben opgegroeid in Antwerpen en op mijn zeventiend­e ging ik al alleen wonen in Brugge

Is dat eigen aan een jonge ploeg?

“Ik denk het. We missen ervaring.”

Ivan Leko wilde jou er graag bij. Heeft hij jou overtuigd om na Nieuwjaar naar hier te komen?

“Inderdaad. Ik kende Leko van naam. Hij nam in december contact met me op. Ik schrok hoe goed hij me onder de loep genomen had. Ik had nog andere voorstelle­n, maar Leko gaf me het beste gevoel. STVV is de ideale club voor mij om weer vertrouwen te kweken en het plezier in voetbal terug te vinden. Dat plezier was ik kwijt.”

Vind je jezelf een linksachte­r?

“Neen, ik kom een rij hoger beter tot mijn recht. Ik begin mijn acties graag laag op het veld, maar ik heb vooral offensieve kwaliteite­n. Verdedigen­d moet ik nog veel leren. Daarom zit ik hier goed met de vijfmansde­fensie die we hanteren. Aanvallend moet ik de fans nog meer tonen, maar mijn focus ligt nu vooral op het verdedigen­de werk. Dat moet secuur worden.”

Mag je op de slotdag van de reguliere competitie spelen tegen Club?

“Ik denk het niet, zeker? Echt spijtig. Al begrijp ik hen. Zij houden rekening met alle details en willen met een zo groot mogelijke marge de play-offs in.”

Dan zal je je na Charleroi en Eupen nog moeten tonen in play-off 2.

“En of. Degraderen doen we sowieso niet. No way dat Moeskroen nog alles wint. En wij moeten in staat zijn om tegen Charleroi en Eupen een punt of vier te sprokkelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium