Het Belang van Limburg

Keer de laatste keer

Krijgt allerlaats­te kans om Omloop te winnen

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Tom Boonen (36) rijdt vandaag zijn laatste Omloop Het Nieuwsblad. Zijn laatste kans om een wedstrijd te winnen die hem de voorbije vijftien jaar op alle mogelijke manieren door de vingers is geglipt. Die laatste kans is ook een eerste test: al die commotie rond zijn afscheid, gaat die niet wegen op de sportieve prestaties? “Nee, ik geniet ervan”, zegt Boonen. “Heel België duwt me mee richting Roubaix.” Redenen waarom Tom Boonen in veertien deelnames nooit de Omloop Het Nieuwsblad heeft gewonnen, hij kan er zelf wel een paar opnoemen: “Een jetlag van hier tot China na de Ronde van Californië. Geviseerd door de rest van het peloton. Niet in topconditi­e. Een paar keer een ploegmaat helpen winnen. Een sprint verloren van Sep Vanmarcke. De verkeerde tactiek gekozen met drie voorop tegen Ian Stannard.” Boonen hoopt dat in zijn allerlaats­te deelname de sterren voor één keer wel gunstig staan: “Veel verschil zal het op het eind niet maken, maar ik zou graag winnen, ja. Ik heb altijd gedacht: Ah, ik heb nog tijd genoeg. Maar de jaren verstrijke­n precies toch snel. Voor je het weet sta je voor je laatste kans.”

Iedereen kopman

Boonen is ervan overtuigd dat hij alle kansen heeft om dat opvallende hiaatje in zijn voorjaarsp­almares vandaag op te vullen. Hij is na San Juan en Oman tevreden over zijn vorm. En met ploegmaats Gilbert, Terpstra en Stybar ook overtuigd van de collectiev­e sterkte Tom Boonen kondigde het net niet aan met een zucht: hij krijgt op 29 oktober in Mol een officiële afscheidsr­ace. “Ik heb me laten overhalen”, zei Boonen, die daarna ging doen alsof hij door een megafoon praatte: “Afscheidsk­oers. 29 april aan het Zilvermeer. Alleen de allergroot­ste namen.” De Boonen-variant van ‘Ciao Fabian’ en ‘Merci Sven’ gaat ‘TomsaysTha­nks’

Tom BOONEN van zijn ploeg. “Je hebt nooit genoeg kopmannen. Er bestaat geen hiërarchie tussen ons. Als er iemand voorop rijdt die het kan afmaken, dan promoveert die tot kopman. Als iemand voorop rijdt van wie we denken dat hij niet kan winnen en ik zit erachter, dan rijden we het gat dicht.” Boonen heeft de voorbije weken indruk gemaakt op de concurrent­ie. “Lang geleden dat ik hem zo in vorm heb gezien”, meent Van Avermaet. Tiesj Benoot hoopt naar eigen zeggen op “wind, regen en koude omdat Boonen daar minder tegen kan”. Daarmee heeft de Lotto-renner in ieder geval een snaar geraakt. “Koude op zich is geen probleem”, zegt Boonen. “Maar de combinatie van regen en koude, daar kan ik niet goed tegen. Dan koel ik te snel af en verlies ik veel van mijn mogelijkhe­den.”

Circus Boonen

Op zijn persconfer­entie waren ze er heus wel, de evergreen- vragen over vorm, tegenstand en weersverwa­chting. Maar veel meer nog ging het over alle opwinding die zijn afscheid in Vlaanderen teweegbren­gt, al dat gedoe dat ondertusse­n de naam ‘circus Boonen’ heeft gekregen. Ook dat moet morgen in de Omloop helemaal losbarsten. “Voorlopig ben ik er tamelijk van gespaard gebleven”, zegt Boonen. “Maar nu zijn we in België. Nu zal iedereen voortduren­d alles willen weten.” Ook in Nederland smullen ze van de hernieuwde Boonen-mania in Vlaanderen. De Belgische journalist­en werden gisteren opgevoerd voor de camera van de NOS: “Hoe heet dat liedje over Boonen? Wat betekent dat Ziet em duun? Is dat een beetje populair?” Patrick Lefevere spreekt verderop in deze krant de vrees uit dat al die mentale belasting ten koste zal gaan van de fysieke prestaties. Maar Boonen zelf ervaart het voorlopig niet als iets negatiefs: “Ik vind het mooi hoe iedereen in België meeleeft. Iedereen is me aan het meeduwen richting ParijsRoub­aix.”

Ook dat was gisteren typerend voor circus Boonen: de vraag welke vraag hij zichzelf nog zou stellen. Boonen gaf er toch maar een ernstig antwoord op: “Ik zou vragen of ik wel voldoende geniet van al die dingen die ik nu voor de laatste keer ga doen. Zo is het ook met de Omloop: schoon hellingske­s, een paar kasseistro­ken en een schoon, nieuw fietske. Het gaat plezant zijn, jong.”

Schoon hellingske­s, een paar kasseistro­ken en een schoon, nieuw fietske. Het gaat plezant zijn, jong

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium