Het Belang van Limburg

“In het mobiliteit­sbeleid blijft alles ondergesch­ikt aan Koning Auto”

-

Deze week heeft de Fietsersbo­nd en zijn Franstalig­e tegenhange­r de resultaten bekendgema­akt van een enquête onder 7.000 respondent­en. Daaruit blijkt de noodzaak van een andere fiscalitei­t en een betere infrastruc­tuur. Mikaël Van Eeckhoudt: “In 2016 werd 3 miljard euro geïnvestee­rd in bedrijfswa­gens en slechts 100 miljoen euro in fiscale voordelen voor fietsers.” Andere conclusie: 67% van de ondervraag­den voelt zich onveilig op de fiets.

Iedere keer dat iemand mij vraagt of ik met mijn dochter Lisa, 9 jaar, en mijn zoon Anton, 7 jaar durf te fietsen, antwoord ik ja. Dan volgt meestal de vraag of ik hen alleen naar school, 700 meter verderop, zou laten fietsen. Mijn kinderen zijn al best rijvaardig, maar dan denk ik aan die enkele kruispunte­n die zij op weg naar school moeten oversteken. Veilig is de weg geenszins. Dan antwoord ik dat ik ze nog niet alleen naar school durf te sturen. In 2015 gebeurden er op onze wegen 9.315 fietsongev­allen, waarvan 993 zeer ernstig waren. Het dodelijke fietsongev­al dat eerder deze week voor de schoolpoor­t van het Sint-Lodewijksc­ollege in Brugge plaatsvond, laat ons toe om nu al te voorspelle­n dat 2017 geen goed jaar zal zijn op het vlak van verkeersve­iligheid voor (jonge) fietsers. Omdat de meeste ongevallen voorspelba­ar zijn.

De oorzaken van die ongevallen zijn inderdaad bekend: onveilige fietspaden, onoverzich­telijke kruispunte­n, geen ruimte voor fietsers, geen onderhoud, verkeerd ingestelde verkeersli­chten, verdwijnen­de fietsovers­teken! Bij ieder fietsongev­al staat er iemand te zwaaien met fluo- en helmplicht, maar men besteedt opvallend weinig middelen en energie om de oorzaken van die onveilighe­id aan te pakken. Wie een gat in zijn dak heeft, koopt toch geen paraplu maar herstelt zijn dak, toch? De ambitie van minister Ben Weyts is om 100 miljoen euro samen te rapen om in te zetten op fietsbelei­d. Is dit streefcijf­er eigenlijk wel ambitieus? Laat ons met de gemeente Utrecht vergelijke­n. De stad telt ongeveer 400.000 inwoners en investeert 186 miljoen euro op 4 jaar enkel in fietsbelei­d. Dit stelt een jaarlijks investerin­gsbedrag voor van 116 euro per inwoner. Dat is de maatstaf van de Utrechtse ambitie. Indien de Vlaamse regering erin slaagt om de kaap van 100 miljoen te halen, dan is dat 17 euro per Vlaming. Dat is de maatstaf van de Vlaamse ambitie. Willen wij het Utrechtse niveau evenaren, dan moet de regering bijna 700 miljoen euro per jaar investeren in haar fietsbelei­d. Welke conclusie kunnen wij hieruit trekken? De huidige regering denkt veel, communicee­rt zeer goed maar hakt geen knopen door. Ik geloof minister Weyts wanneer hij van de zondagsfie­tser ook een dagelijkse fietser wilt maken. Maar het huidige mobiliteit­sbeleid is een en-en-beleid waarbij er geen keuzes worden gemaakt, waarbij de alternatie­ven altijd ondergesch­ikt blijven aan Koning Auto: doorstromi­ng is heilig, parkeren is een grondrecht. Het is in deze omstandigh­eden onmogelijk om een toekomstge­richte mobiliteit­svisie uit te werken. Het wordt dus koffiedik kijken of mijn kinderen alleen met de fiets op pad zal kunnen zonder dat ik bang moet afwachten of zij heelhuids weer zullen thuis komen. Als er verder gegaan wordt met het huidige ritme aan maatregele­n en investerin­gen zal ik er allerminst gerust in zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium