Het Belang van Limburg

“Alles kan waar zijn”

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. George Orwell, 1984, uitg. De Arbeidersp­ers, 2017, vierenvijf­tigste druk, vert. Tinke Davids, , 312 blz., 15,00 euro, eboek 4,99 euro George Orwell, Animal farm, uitg. De Arbeidersp­ers, 2016, zesentwint­igste druk, vert. Anthony Ross, 2016, herzien door Aart Aarsbergen, met twee voorwoorde­n van Orwell, 15,00 euro, eboek: 4,99 euro

XXStormloo­p op 70 jaar oud boek?

‘1984’ blijft een klassieker. De uitgeverij Penguin drukt elk jaar 100.000 stuks alleen al voor de niet-Angelsaksi­sche markt. Dit jaar kan ze nauwelijks volgen. ‘1984’ schetst een angstaanja­gende maatschapp­ij - een dystopie, een anti-utopie - maar zo zijn er wel meer romans, films, games en strips. Van ‘A Clockwork Orange’ tot ‘Brave New World’. Ook apocalypti­sche boeken doen het goed in tijden van verwarring en onzekerhei­d. Dat zou ook zonder Donald Trump, zonder fake news en zonder ‘alternatie­ve feiten’, zo zijn.

Wat maakt ‘1984’ bijzonder?

Orwell himself, de geloofwaar­digheid die vanuit zijn eigen ervaringen is ontstaan. Orwell trok eind 1936, 33 jaar oud, naar Spanje om er met de republikei­nen tegen Franco te strijden. Hij overleeft er ternauwern­ood een nekschot. ‘Links’ en ‘rechts’ maken jacht op hem. Thuisgekom­en schrijft hij zijn ‘Animal Farm’, over hoe fascisme op een ‘gelijkheid­sboerderij’ontstaat. Zijn toelichten­d voorwoord krijgt hij niet gepublicee­rd; het zal pas lang na zijn dood verschijne­n: “Op dit moment eist de heersende orthodoxie een kritiekloz­e bewonderin­g voor SovjetRusl­and”, schrijft hij daarin. Hij kent zeer goed het verhaal van de honderddui­zenden doden uit de zuiverings­processen van Stalin, het meeheulen van de media en het misbruik van de taal. “Ongeacht of je het eens bent met de plaat die op een bepaald moment op de draaitafel ligt; de grammofoon­mentalitei­t is de vijand”, schreef hij in dat voorwoord. Te vervangen door ‘de socialemed­iamentalit­eit’?

Hoe is het boek opgevat?

De hoofdfiguu­r is Winston Smith, een man van 39 die in Oceanië tot de klasse van de lagere partijlede­n hoort. Als ambtenaar op het ministerie van Waarheid herschrijf­t hij op aanwijzing van hogerhand dagelijks alle mogelijke teksten, ook kranten en boeken, en past hij de geschieden­is aan. Hij heeft nog heel vage herinnerin­gen aan zijn kinderjare­n, toen de Partij van Grote Broer nog niet aan de macht was. Om die geheugenfl­itsen te verzamelen legt hij een dagboek aan, goed wetend dat dit hem zijn leven kan kosten. Al wie hem dierbaar is, is in de loop der jaren ‘gevaporise­erd’, verdwenen, vermoord. Het is fascineren­d om te zien hoe geraffinee­rd de auteur de opbouw van de totalitair­e staat uitspint. De warmte van het boek zit in de mens Smith, zit in de kleinste details. Eerste zin: “Het was een heldere, koude dag in april, en de klokken sloegen dertien. Winston Smith, zijn kin weggedoken tegen zijn borst in een poging te ontkomen aan de gemene wind, glipte snel door de glazen deuren van flatgebouw Victorie (…) De hal rook naar gekookte kool en oude lappenklee­djes.” Hij wordt verliefd - nog een halsmisdri­jf - op Julia. Je verwacht niet dat Orwell indringend de natuur beschrijft als de twee zich in een bos terugtrekk­en, daar waar geen microfoons staan om hen af te luisteren. Hoewel ze zeer verschille­n in hun kijk op het regime, zijn ze beiden subversief. Ook dat levert nuances op.

Hoe loopt het af?

Winston verdwijnt in de gevangenis. De man die hem martelt, steekt vier vingers in de hoogte en vraagt: “Hoeveel vingers, Winston?” Zolang hij ‘vier’ blijft zeggen, wordt de pijn verhoogd. Totdat hij ‘vijf’ zegt. “Soms Winston. Soms is het ‘vijf’. Soms is het ‘drie’. Soms is het dat alles tegelijk. Alles kan waar zijn.” ‘1984’ is een zuivere thriller. De 1984-wereld lijkt in de verste verte niet op de Trumpwerel­d, het zijn bepaalde elementen - denk aan de uitholling van de taal, het kneden van de realiteit - die de lezer verontrust­en, alert maken.

Aan het slot van het boek zit de gebrainwas­hte Winston in Café de Kastanjebo­om. Laatste zin: “Hij had de overwinnin­g op zichzelf behaald. Hij had Grote Broer lief.”

‘1984’ is geen louter rationele constructi­e, geen kil boek, maar een doorleefde projectie die zegt ‘Zie de mens’. Daarin ligt het geheim van het succes. Doodziek wist Orwell op het barre eiland Jura in 1948 zijn diepe desillusie in een griezelver­haal om te zetten. Hij overleed, 46 jaar oud, zes maanden na de publicatie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium