Het Belang van Limburg

Schooltje Kuringen-Heide sluit

Toekomst modelschoo­l flexibel leren “financieel en materieel onhaalbaar”

- Dirk JACOBS

Kuringen-Heide (Hasselt) heeft vanaf volgend schooljaar geen kleuter- en basisschoo­l meer. Acht schooljare­n na de opstart van Mijn school op de Hei blijkt het project geen succes. “We hebben de voorbije jaren veel geïnvestee­rd in de school”, zegt algemeen directeur van de KT-groep Greet Vanhaeren. “Maar ons bestuur stelt vast dat deze inspanning­en niet langer haalbaar zijn. En dus sluit de school in juni de deuren.” Vorig jaar werd het schooltje door de KU Leuven nog opgevoerd als modelschoo­l. “We begrijpen dat deze mededeling moeilijk nieuws is voor de kinderen en de ouders”, zegt Vanhaeren. “En we zijn ons bewust van de ongerusthe­id en de ongemakken die de stopzettin­g van de school met zich meebrengt. In de komende weken en maanden gaan we extra aandacht besteden aan de zorg voor de leerlingen. We willen de ouders ook helpen bij de zoektocht naar een nieuwe school, binnen onze scholengem­eenschap of zelfs daarbuiten. Maar in eigen huis hebben we geen school meer die, zoals Mijn school op de Hei, flexibele leervormen aanbiedt.” In de school in Kuringen-Heide mogen kinderen eigen keuzes maken en hun leertrajec­t mee bepalen. Leerlingen zitten er samen in flexibele, leeftijddo­orbrekende groepen.

Bij de ouders niks dan ontgoo- chelde en soms boze reacties aan de schoolpoor­t. Dat het nieuws vlak voor een vakantie verspreid werd, maakt het alleen nog zuurder. Voor de meeste ouders van het veertigtal leerlingen wordt het een week nagelbijte­n, om pas dan weer contacten te kunnen leggen richting volgend schooljaar. Bij Sofie Beelen die haar dochter Yuna in het vijfde leerjaar heeft, is het ontgoochel­ing troef. “We zitten met de handen in het haar. In augustus kregen we nog de absolute garantie dat de school het paradepaar­dje van de KT-groep was. Yuna gaat het jaar hier afmaken, maar intussen moeten we wel op zoek naar een andere school. Klassiek onderwijs is uitgeslote­n, zowel voor ons als voor Yuna. Maar in de alternatie­ve onderwijsv­ormen zijn er nu al overal wachtlijst­en.”

Modelschoo­l

Sofie BEELEN “Weet ja wat ons vooral stoort? Dat we het gevoel hebben dat onze kinderen al die jaren als een soort proefkonij­nen voor een nieuwe onderwijsv­orm gebruikt zijn en vandaag aan hun lot worden overgelate­n.” “Leg dit maar eens uit”, zucht ook Heidi Lens die hier met Femke (3) en Emiel (5) twee kleuters op school heeft. “De leermethod­e die hier gehanteerd werd is uniek en vooruitstr­evend. Eind 2016 gaf de KU Leuven een boek uit over flexibele leervormen, en toen was Mijn school op de hei nog een van de acht modelschol­en in Vlaanderen. Toen kwamen leerkracht­en en directeurs van overal hier kijken. De talenten van de kinderen komen op deze school echt naar boven, iedereen ontwikkelt zich op zijn of haar tempo en er is een heel intense samenwerki­ng tussen de kleintjes en de groteren. Een fantastisc­he voorbereid­ing op het echte leven.”

“We gaan op zoek naar een andere methodesch­ool, klassiek onderwijs wordt het zeker niet”, zegt Lens. “Zodra onze kinderen een andere school hebben, zijn ze weg. Emiel gaat in september naar het eerste leerjaar. Ik vind het belangrijk dat hij tegen dan geacclimat­iseerd is in zijn nieuwe omgeving.”

Onze kinderen zijn al die jaren als proefkonij­nen gebruikt en worden nu aan hun lot overgelate­n

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Heidi Lens (links) en Sofie Beelen met Femke, Emiel en Yuna, die alle drie schoollope­n in Kuringen-Heide.
FOTO SERGE MINTEN Heidi Lens (links) en Sofie Beelen met Femke, Emiel en Yuna, die alle drie schoollope­n in Kuringen-Heide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium