Het Belang van Limburg

Oppositie vraagt referendum over mogelijke fusie met Peer, Hechtel-Eksel of Bree

-

De Bocholtse oppositiep­artijen N-VA en sp.a vragen een referendum over de mogelijke fusie van Bocholt met Peer, Hechtel-Eksel of Bree. NU-raadslid Jan Martens wil het fusieverha­al zelfs over de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 heen te tillen. “Laat u niet gek maken door die 500 euro per inwoner. Een fusie mag geen uitverkoop worden van Bocholt aan Peer”, stelt Erik Vanmierlo (sp.a). “Vandaag zijn er slechts drie opties: een fusie met Peer, met Bree of met Peer en Hechtel-Eksel.” Vanmierlo pleit voor een referendum. Zijn stelling geniet bijval bij NU-raadslid Jan Martens. Die ziet liever geen holderdebo­lder parcours. “Bocholt ligt me te na aan het hart. Laat de burger in oktober 2018 meebepalen welke weg we opgaan.” Schepen Jan Schrijvers (NU) vindt dat men best snel tot een beslissing komt om wel of niet te fuseren: “Beslis voor eind 2017. Anders zijn we te laat om deze fusieoefen­ing goed af te ronden.”

Schulden

Jos Driesen (N-VA) vraagt zich af hoe de meerderhei­d over een mogelijke fusie denkt en wie de eventuele partners dan wel kunnen zijn. Peer lijkt het aantrekkel­ijkst. Bree is minder gegeerd wegens zijn hoge schuld per inwoner, namelijk 1.800 euro. Bocholt heeft zelf al een schuld van 1.400 euro per inwoner.

In Hechtel-Eksel is de partij van burgemeest­er Dalemans niet erg happig op een fusie.

De Bocholtse burgervade­r Stijn van Baelen (VIA) vindt dat fuseren enkel kan zonder verlies van eigenheid en met behoud van een goede dienstverl­ening. De coalitiepa­rtners VIA-NU vinden de schuldover­name van 500 euro per inwoner niet de belangrijk­ste reden om te fuseren. “Het belang van Bocholt en de betrokkenh­eid van de burger staan voorop”, zegt Van Baelen. “Vandaag onderzoeke­n we de mogelijkhe­den. Komt het daadwerkel­ijk tot een beslissing, dan betrekken we alle politieke fracties in dit overleg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium