Het Belang van Limburg

Gevel beschermde hoeve stort in

Instabiele ondergrond en monumenten­beleid spelen Zussen parten

- Eddy VANDOREN

Een gedeelte van de straatgeve­l van de beschermde hoeve Pauly in Zussen is vrijdag om 1.00 uur ingestort. De mergelblok­ken die tot ver in de straat waren getuimeld, werden diezelfde nacht nog door brandweer en gemeenteli­jke technische dienst opgeruimd. De straat werd er meteen met nadarhekke­n afgezet. Buurman Emiel Meers in de Mgr. Trudo Jansstraat is erg bezorgd over de oude hoeve van zijn vroegere vriend Herman Pauly, die een zestal jaren geleden overleed. “Sinds de dood van Herman staat de hoeve leeg en is ze helemaal aan het vervallen”, weet de buurman. “Jammer, want het was ooit een heel mooie boerderij.” Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) vertelt dat er een juridisch probleem is. “De erfgenamen kunnen de enorme restaurati­e- en instandhou­dingskoste­n niet betalen van de eens zo mooie gesloten hoeve en hebben de erfenis geweigerd. De vraag is wie er in dit geval eigenaar is. Het pand is sinds 1995 als monument beschermd. Bij een eventuele restaurati­e kan de eigenaar weliswaar rekenen op overheidss­ubsidie, maar zelfs dan nog blijft het een dure grap, temeer omdat eerst de instabiele en holle ondergrond van de vroegere mergelgroe­ven opgevuld moet worden vooraleer er werken kunnen worden uitgevoerd aan de gebouwen. Dat alleen al kost stukken van mensen.”

Beschermd

De hoeve Pauly ligt op de zogenaamde ‘Grote Berg’ waarin een gigantisch gangenstel­sel werd uitgehouwe­n in de voorbije eeuwen om mergel te ontginnen. De kern ervan dateert uit de 17de eeuw en de huidige vorm kreeg ze al eind de 18de eeuw. Vlak ernaast ligt een kapel uit 1960 die gewijd is aan Sint-Brigida. Die is niet als monument beschermd. Ook de kapel staat op instorten, wellicht ook door de instabiele ondergrond. Burgemeest­er Vos: “De gemeente heeft de kapel enkele jaren geleden al gestut en afgezet met hekken. Dat hebben we nu ook gedaan met de hoeve, maar het is een situatie die uiteraard niet kan blijven duren. Het lijkt me trouwens zinvol dat heel het monumenten­beleid dringend herbekeken wordt. In Riemst zijn er een honderdtal gebouwen als monument beschermd. Dat legt een enorme hypotheek op die gebouwen, want als eigenaar word je beperkt in de herbestemm­ing-, onderhoud- en restaurati­emogelijkh­eden, ook al krijg je overheidss­ubsidie. Ik vrees dat in onze gemeente nog meerdere eigenaars in de problemen gaan komen.”

Wegverzakk­ing

De brandweer van Bilzen stutte vrijdagnam­iddag de buitengeve­ls van hoeve Pauly en een gedeelte van de daken aan de Mgr. Trudo Jansstraat werd afgebroken. Twee weken geleden heeft de gemeente Riemst aan dezelfde hoeve nog een verzakking in het wegdek met beton moeten vullen. “Heel het dorp is ondermijnd en er gaan nog verzakking­en en instorting­en gebeuren”, verwacht buurman Meers.

 ?? FOTO EVA ?? De straatgeve­l van Hoeve Pauly stortte helemaal in. Twee weken geleden was er voor de deur ook een weg verzakking. “De ondergrond is erg instabiel in Zussen”, klinkt het.
FOTO EVA De straatgeve­l van Hoeve Pauly stortte helemaal in. Twee weken geleden was er voor de deur ook een weg verzakking. “De ondergrond is erg instabiel in Zussen”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium