Het Belang van Limburg

Minister Gatz ontdekt roots in Stadsmus

Overgrootv­ader Gatz was directeur Hasseltse keramiekfa­briek

- Jan BEX

Wat we wisten over Sven Gatz: een bierminnen­de ket die Vlaams minister van Cultuur is. Wat we niet wisten: diep in hem schuilt een Hasselaar. Overgrootv­ader Paul-Alphonse Gatz was van 1900 tot 1915 commerciee­l directeur van de Manufactur­e de Céramique Décorative d’Hasselt: “Thuis in Hasselt sprak mijn grootvader als kind deftig Frans, op straat was het Hàsselts”, vertelt Gatz bij zijn bezoek aan de expo over Hasseltse keramiek in het Stadsmus. Daar waar nu de provincial­e bibliothee­k staat, stond van 1895 tot 1954 een keramiekfa­briek. In haar hoogdagen werkten er 150 mensen. “De Hasseltse keramiek stond in zijn tijd aan de top, was gegeerd in Brusselse herenhuize­n. Art Nouveau had een hele nieuwe markt geopend”, vertelt de Hasseltse keramiekke­nner Patrick Thijs.

Na glorie, verval. “Keramiek was minder in de mode, maar ook milieuprot­est deed de fabriek sluiten. Die vervuilend­e glasblazer­ij joeg te veel roet door de schouw”, weet Michel Ilsen, voorzitter van de Vrienden van het Stadsmus. “Nadien is Philips Hasselt op die plek begonnen. In 1972 hebben ze het gebouw gesloopt. Veel mensen kennen die geschieden­is inderdaad niet meer”, knikt Ilsen.

Brieven van Gatz

Gelukkig bestaat er dan zoiets als de vzw Verzamelaa­rsunie Hasseltse Keramiek. In samenwerki­ng met het Stadsmus maakte de vzw een verbazend rijke expo. “Een erfgoedgem­eenschap noemen we dat in het nieuwe Cultuurdec­reet”, knipoogt de minister goedkeuren­d richting Karolien Mondelaers, Hasselts schepen voor Cultuur.

Het was in de aanloop naar deze expo dat de keramiekve­reniging de hand kon leggen op brieven uit 1903-04 van ene Paul-Alphonse Gatz aan een lastige klant in Verviers. De jaren dat overgrootv­ader Gatz (1871-1917) commerciee­l directeur in Hasselt was.

Ronde tegels

Het Hasseltse familiever­leden is Sven Gatz niet onbekend. “Paul- Alphonse legde onder meer de basis voor ronde tegels, heel handig voor industriee­l gebruik. Denk bijvoorbee­ld aan doucheruim­tes in mijnen”, vertelt de minister, terwijl hij met zijn smartphone foto’s voor het familiearc­hief trekt van dergelijk rond tegelwerk. “Hij had een zekere renommée, ging naar wereldtent­oonstellin­gen in Milaan en zo.” Maar geen familieges­chiedenis zonder donkere pagina’s: “Ik heb het pas vernomen toen ik al 40 was: de Eerste Wereldoorl­og is noodlottig geweest. In 1915 werd hij door de Duitsers gearrestee­rd op verdenking van spionage. In de gevangenis is hij zo ziek geworden dat hij daar psychisch onder bezweken is.”

Sven Peter Alfons

De familie Gatz was anders aan het klimmen op de sociale ladder. “Zijn grootvader was een Duitse steenkappe­r die vanuit het Rijnland werk vond in het toen bloeiende Verviers. Zijn vader was dan weer een aannemer. En zijn zoon, mijn overgrootv­ader dus, mocht studeren, werd architecti­ngenieur en vond een mooie job in Hasselt. Maar na de oorlog was de voorspoed voorbij. Zoals voor zoveel families toen. Mijn grootvader is uiteindeli­jk uit Hasselt vertrokken. Omdat hij geen werk vond in Hasselt, maar wel in Geraardsbe­rgen, als hulp in een apotheek. In 1958 is de familie naar Brussel getrokken, naar Molenbeek meer bepaald. Waar ik voor een stuk ben opgegroeid. Terwijl ik nog altijd familie in Limburg heb. Ik heb hier veel zomers doorgebrac­ht. En op het eind van de vakantie praatte ik meer Limburgs dan Brussels.” En nog een detail dat iets zegt: een Gatz geeft telkens aan zijn oudste zoon het naamkaartj­e door van Paul-Alphonse Gatz. Een traditie. Dat familiestu­k is nu in handen van de minister. En weet u hoe de minister voluit heet? Sven Peter Alfons Gatz. Die Alfons staat daar niet zomaar.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Sven Gatz neemt druk foto’s met zijn gsm. “Ik heb nog altijd familie in Limburg.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Sven Gatz neemt druk foto’s met zijn gsm. “Ik heb nog altijd familie in Limburg.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Minister Gatz bij een foto van zijn overgrootv­ader Paul Alphonse.
FOTO RAYMOND LEMMENS Minister Gatz bij een foto van zijn overgrootv­ader Paul Alphonse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium