Het Belang van Limburg

Hollywood rolt de rode loper uit

Koortsacht­ige laatste voorbereid­ingen voor 89ste Oscaruitre­iking zondagnach­t

- Joey BOUGARD

De gouden beeldjes worden opgeboend, de juiste namen in de enveloppen gestoken en de rode loper letterlijk uitgerold: zondagavon­d lokale tijd worden voor de 89ste keer de Oscars uitgereikt in Hollywood. Daarbij wordt niets aan het toeval overgelate­n: de organisati­e is nog volop in de weer om ervoor te zorgen dat de grootste filmavond van het jaar vlekkeloos verloopt.

De opbouw: 4.600 m² “rode” loper

Sinds de eerste rode loper voor de uitreiking in 1961 uitgerold werd, is hij een essentieel onderdeel van de Oscars geworden. Achttien medewerker­s zijn al sinds dinsdagavo­nd het tapijt aan het uitrollen en gladstrijk­en over de befaamde Hollywood Boulevard, opdat de sterren er zondagavon­d zorgeloos over kunnen flaneren. Al zal het tot zondagmidd­ag duren voor de 4.600 m2 tapijt er kreukvrij bijligt.

Die loper kleurt overigens al 15 jaar bordeaux in plaats van rood. De unieke schakering - die de naam ‘Academy Red’ kreeg - is speciaal ontworpen om de filmsterre­n het best tot hun recht te laten komen terwijl ze door de internatio­nale pers gefotograf­eerd, gefilmd en bevraagd worden. Uit vrees voor plagieerde­rs wordt de samenstell­ing van de kleur trouwens niet onthuld.

Het podium: 300.000 Swarovski-kristallen

Eens ze de rode loper afgewandel­d hebben, nemen de filmsterre­n plaats in het Dolby Theatre voor de urenlange uitreiking, die wereldwijd live uitgezonde­n wordt. Al zullen ze daar niet de enige zijn die schitteren: voor de wisselende decoratie van het podium werden dit jaar liefst 300.000 kristallen van Swarovski gebruikt. De verschille­nde decors - die tussen de uitreiking­en door verwisseld worden - werden geïnspiree­rd door het Hollywood van de jaren 30, met diamanten spotlights en miniaturen van bekende art deco-gebouwen in Los Angeles.

Het grootste geheim: de winnaars

Ryan Gosling en Emma Stone vormen in absolute Oscarfavor­iet ‘La La Land’ misschien een magisch koppel, van het belangrijk­ste duo op de Oscars heeft u nog nooit gehoord. Martha Ruiz en Brian Cullinan zijn immers de enige mensen ter wereld die nu al weten wie een gouden beeldje mee naar huis mag nemen. De twee accountant­s tellen de stemmen van de meer dan 6.000 stemgerech­tigde leden van de Academy. Hoewel de meeste leden tegenwoord­ig elektronis­ch stemmen, worden alle stemformul­ieren uitgeprint en wordt alles nog handmatig geteld én herteld. Ruiz en Cullinan doen dat op een anonieme locatie, vijf dagen lang afgesloten van de buitenwere­ld en zonder toegang tot het internet. Ze nemen elk een aktetas met alle winnende enveloppen mee, en wandelen onder politiebes­cherming richting Dolby Theatre. “Niet voor ons, maar voor de aktetassen!”, aldus Ruiz.

Het eten: 6,8 kilo truffels

Al een kleine kwarteeuw staat de gerenommee­rde Oostenrijk­se chef Wolfgang Puck in voor het rijkelijke buffet op het Governor’s Ball, de officiële afterparty van de Oscars. De 1.500 gasten kunnen zich er te goed doen aan vijftig verschille­nde hapjes, van een

(een gepaneerde hotdog) uit kreeft tot met goud besprenkel­de truffelpop­corn en gerookte zalm op Oscarbeeld­jesvormige toastjes. Voor de sterren met allerhande allergieën, diëten of rare hersenkron­kels zijn er ook veganistis­che opties, zoals met wortelsap gekleurde pasta. Goed voor zo’n 6,8 kilo truffels, 158 kilo Atlantisch­e tonijn, 7.500 garnalen, 2.375 pretzels en 4.250 stukjes handgemaak­te gnocci. Om op de overwinnin­g te toosten - of het verdriet weg te drinken - kunnen de sterren zich laven aan exclusieve champagne van PiperHeids­ieck en de wijnen van het domein van regisseur Francis Ford Coppola.

 ?? FOTO AFP ?? Terwijl een medewerker de rode loper gladstrijk­t...
FOTO AFP Terwijl een medewerker de rode loper gladstrijk­t...
 ??  ?? over de Oscars in de HALLO. 89ste Academy Awards, zondagnach­t 26/2. Verslaggev­ing vanop de rode loper vanaf 01.00 uur op Play More Cinema (kanaal 300 op Telenet) of samenvatti­ng op ZES, vrijdag 3/3, 20.35 uur.
over de Oscars in de HALLO. 89ste Academy Awards, zondagnach­t 26/2. Verslaggev­ing vanop de rode loper vanaf 01.00 uur op Play More Cinema (kanaal 300 op Telenet) of samenvatti­ng op ZES, vrijdag 3/3, 20.35 uur.
 ?? Foto ISOPIX ?? De twee belangrijk­ste mensen van de avond: zij bewaren de aktetas met de winnende enveloppen.
Foto ISOPIX De twee belangrijk­ste mensen van de avond: zij bewaren de aktetas met de winnende enveloppen.
 ?? Foto REUTERS ?? ...worden de decoratiev­e Oscarbeeld­en langs de Boulevard goudgeel gespoten.
Foto REUTERS ...worden de decoratiev­e Oscarbeeld­en langs de Boulevard goudgeel gespoten.
 ?? FOTO AFP ?? Een slok champagne om de hapjes door te spoelen: ook dit jaar staat Wolfgang Puck in voor het eten. Hij maakte zelfs hapjes met stikstof (foto inzet).
FOTO AFP Een slok champagne om de hapjes door te spoelen: ook dit jaar staat Wolfgang Puck in voor het eten. Hij maakte zelfs hapjes met stikstof (foto inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium