Het Belang van Limburg

“Rollercoas­ter van emoties”

KIM MEYLEMANS stunt met vijfde plek op WK skeleton

- Jürgen SCHROOTEN

We hebben er een troef bij voor de Winterspel­en in Pyeongchan­g, begin 2018: Kim Meylemans. De 20-jarige Neeroeters­e zorgde op het WK skeleton in Königssee met haar vijfde plaats voor een kleine stunt. “Het was een rollercoas­ter van emoties de afgelopen twee dagen”, glunderde een dolgelukki­ge Meylemans.

“De drie Duitse meisjes zijn ongenaakba­ar in Königssee. Achter hen is alles mogelijk. Eén voorwaarde: je moet heel constant zijn.” Die uitspraak deed Meylemans vlak voor het WK in onze krant. Profetisch­e woorden, want het was inderdaad bijna drie op drie voor de Duitsers. En dat regelmaat de sleutel tot succes was, onderstree­pte ze zelf. Vrijdag sloot Kim af als vijfde, nadat de tweede run door hevige sneeuwval was geschrapt. Zaterdag trok ze de goede lijn door met een vijfde en vierde plek in de derde en vierde run. Telkens ging ze nog een tikkeltje sneller. Goed voor een schitteren­de vijfde plaats. Achter vier kleppers: Europees kampioene Lölling pakte de wereldtite­l, voor uittredend wereldkamp­ioene Hermann, olympisch kampioene Yarnold en de Duitse Fernstaedt. Voor Meylemans was die vijfde plek een gigantisch­e sprong voorwaarts na plekken 19 en 14 in 2015 en 2016.

Bijna moeten overgeven

“Wat een tweedaagse”, glunderde Meylemans. “Het was een rollercoas­ter van emoties: een heel sterke eerste run, dan die chaos met de sneeuw in de tweede run en vervolgens de bevestigin­g op zaterdag. Vlak voor de vierde run moest ik bijna overgeven van de stress. Maar het werd zowaar mijn beste run. Vijfde op het WK? Ik besef het nog altijd niet goed.” Meylemans begon het seizoen nochtans aarzelend. Ze geraakte aanvankeli­jk maar niet in de top 10 in de Wereldbeke­rmanches. “Om eerlijk te zijn: na Sankt-Moritz (waar ze 18de werd, nvdr.) zat ik diep. Maar ik ben keihard blijven werken, opgeven staat niet in mijn woordenboe­k. Ik wist dat ik een pak beter kon. Maar dat ik één maand later vijfde zou worden op het WK... Nee, daar had ik ook niet meer op gerekend.” Meylemans had vooral dankwoordj­es voor haar coach Martin Rettl... die bij de start echter nergens te bespeuren viel. “Hij was dit weekend geschorst door de internatio­nale federatie, omdat hij in Winterberg een discussie had met de jury. Maar toch is het ons hier gelukt. Wat ze ook proberen, ze kunnen ons niet kraken.” Meylemans kwam in Königssee weer een stuk dichter bij de absolute wereldtop. De Neeroeters­e heeft altijd gezegd dat ze maar één groot doel voor ogen heeft: de Winterspel­en van 2018.

“In Pyeongchan­g wil ik meespelen voor de medailles. Maar dan moet ik mentaal en fysiek nog groeien. Mijn starttijde­n zijn steeds scherper maar kunnen, nee moeten, nog beter. Weet je, dit seizoen was mijn voorbereid­ing rampzalig. Dat heeft me een tijdje achtervolg­d. Intussen heb ik mijn studies on hold gezet zodat ik voluit op mijn sport kan mikken.”

Grote test

Meylemans heeft dit seizoen nog maar één race voor de boeg: de laatste WB-manche in... Pyeongchan­g. “Het is de allereerst­e keer dat we daar zullen racen. Het wordt voor iedereen een heel belangrijk­e testcase met het oog op de Spelen. Dit WK heeft me ook iets belangrijk­s geleerd: ik weet nu dat ik op het eind van het seizoen nog kan pieken. Handig, want de Spelen vallen ook op het einde van het seizoen...”

 ?? FOTO EPA ?? Kim Meylemans verraste zichzelf in Königssee. “Ik besef het nog altijd niet goed.”
FOTO EPA Kim Meylemans verraste zichzelf in Königssee. “Ik besef het nog altijd niet goed.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium