Het Belang van Limburg

Kinderen grensarbei­ders niet langer fiscaal gediscrimi­neerd

Wettelijke regeling in de maak rond bijkomende belastinga­ftrek

- Guido CLOOSTERMA­NS

Er is een wettelijke regeling in de maak in verband met de bijkomende belastinga­ftrek voor kinderen ten laste van grensarbei­ders. Dat heeft minister van Financiën Van Overtveldt laten weten. De regeling zou, als alles goed gaat, ingaan voor het inkomstenj­aar 2017, aanslagjaa­r 2018.

Daarmee komt een einde aan een een discrimina­tie discrimina­tie die die al al jaren jaren duurt en waardoor de ruim 20.000 Limburgers Limburgers die die over over de de gren grens werken, ken, jaarlijks jaarlijks duizenden duizenden euro’seur extra tra belastinga­ftrek belastinga­ftrek mislope mislopen. Zoals Zoals bekend bekend heeft heeft elkeelke belastingp­lichtigebe­la in ons land recht op een belastinga­ftrek van ruim 7.000 euro. Gezinnen met kinderen krijgen bovendien een bijkomende aftrek voor elk kind ten laste. Aangezien de aftrek wordt berekend op het hoogste inkomen halen grensarbei­ders, die hun belastinge­n vooral in het buitenland betalen, nauwelijks voordeel uit de extra belastinga­ftrek.

Ons land is de voorbije jaren voor die discrimina­tie al herhaaldel­ijk op de vingers getikt. Een wettelijke regeling drong zich op en is er vanaf het inkomstenj­aar 2017. Voor het inkomstenj­aar 2016 is er een administra­tieve oplossing. “Hoewel het nog heel onduidelij­k is hoe die oplossing er uitziet”, aldus Jos Poukens van de dienst Grensarbei­d van het ACV.

Er is een wettelijke regeling in de maak voor de bijkomende belastinga­ftrek voor kinderen te laste van grensarbei­ders. Dat heeft een woordvoerd­er van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gezegd. De jarenlange discrimina­tie van grensarbei­ders wordt voor het inkomstenj­aar 2017 definitief weggewerkt. “Moest dit echt zo lang duren?”, vindt Jos Poukens van het ACV. Provinciaa­l secretaris Jos Poukens van het ACV dringt al jaren aan op een wettelijke oplossing voor een discrimina­tie waardoor de ruim 20.000 Limburgers die over de grens werken, jaarlijks duizenden euro’s aan extra belastinga­ftrek mislopen. Een wettelijke regeling is nu op komst. “Voor inkomstenj­aar 2016 zal een administra­tieve regeling gelden ter uitvoering van het arrest ImfeldGarc­et. Een wetsontwer­p is in voorbereid­ing voor inkomstenj­aar 2017”, aldus het kabinet van Financiën.

Waarover gaat het? In ons land heeft elke belastingp­lichtige recht op een belastinga­ftrek van ruim 7.000 euro. Gezinnen met kinderen krijgen bovendien een bijkomende aftrek voor elk kind ten laste. Voor een gezin met één kind gaat het om een aftrek van 1.500 euro, voor gezinnen met vier kinderen loopt de aftrek op tot 14.000 euro.

De bijkomende aftrek wordt gevoegd bij het hoogste inkomen, en aangezien grensarbei­ders hun belastinge­n vooral in het buitenland betalen – in ons land betalen ze alleen de gemeentebe­lasting – betekent dit dat ze nauwelijks voor-

Doorbraak

Jos POUKENS

deel halen uit de bijkomende belastinga­ftrek. Gezinnen die feitelijk samenwonen kunnen nog kiezen wie de kinderen te laste neemt, gehuwden echter niet. De Belgische overheid werd in dit dossier de voorbije jaren verschille­nde keren op de vingers getikt, zowel door het Europese Hof van Justitie als door het Belgische Grondwette­lijk Hof.

Op 22 september 2015 oordeelde het Antwerpse Hof van Beroep nog in het voordeel van een Limburgs gezin. Volgens het arrest van het Hof van Beroep discrimine­ert de regel rond de bijkomende belastinga­ftrek gehuwden en wettelijk samenwonen­den omdat grensarbei­ders die niet gehuwd zijn of wettelijk samenwonen, wel kunnen genieten van de bijkomende belastinga­ftrek. Daarover in de Kamer ondervraag­d, liet minister van Financien Van Overtveldt begin maart vorig jaar weten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van het beroepsrec­hter. Niets leek toen een definitiev­e oplossing in de weg te staan.

Jaar verder

Dat er nu toch gewerkt wordt aan een wettelijke regeling die definitief komaf maakt met de discrimina­tie, is volgens Jos Poukens goed nieuws. “Maar moest dat echt zo lang duren? Het arrest ImfeldGarc­et dateert immers al van 2013. Intussen vallen de aanslagen ook bij grensarbei­ders in de bus. Gehuwden of wettelijk samenwonen­den met kinderen ten laste waarvan het hoogste belastbaar inkomen in Nederland verdiend wordt, kunnen niets anders dan vaststelle­n dat er in vergelijki­ng met de vorige jaren niets veranderd is.”

Poukens vraagt zich ook af wat een administra­tieve regeling inhoudt. “Om hun rechten te vrijwaren, kunnen grensarbei­ders niet anders dan in bezwaar gaan of een ontheffing van ambtswege vragen. Maar hoe langer het duurt eer de wet verandert, hoe groter de kans op verjaring.” Volgens Poukens kost de herziening de fiscus in 2017 ruim 16 miljoen euro en in 2018 ruim 25 miljoen.

Moest dit echt zo lang duren? Intussen vallen de aanslagen ook bij grensarbei­ders in de bus

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Onder meer bij NedCar In Born werken heel wat Limburgse grensarbei­ders.
FOTO TOM PALMAERS Onder meer bij NedCar In Born werken heel wat Limburgse grensarbei­ders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium